Contact
 1. 7131-Leukocytenscintigrafie (HMPAO) buik

Met een leukocytenscintigrafie worden actieve ontstekingsprocessen in de buik opgespoord. Tijdens het onderzoek worden uw witte bloedlichaampjes (leukocyten) aan een radioactieve stof gekoppeld, waardoor ontstekingen zichtbaar worden. In deze folder leest u meer over dit onderzoek.

Voorbereiding

 • Bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Geef dit dan voorafgaand aan uw onderzoek aan ons door.
 • Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf acht uur vóór het onderzoek niet meer mag eten of drinken. Water drinken mag wel.
 • Neem uw lunch mee. Dan kunt u na de bloedafname wat eten.

Melden

Locatie Isala Zwolle of Isala Meppel

Voor uw afspraak meldt u zich bij binnenkomst aan bij de aanmeldzuil. Dit doet u met uw identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs). Als u de stappen heeft doorlopen, ontvangt u een afsprakenticket. Hierop staat de tijd van uw afspraak, de wachttijd en de route. Heeft u een afspraak in het Hoofdgebouw (V) in Zwolle? Dan komt u opnieuw een aanmeldzuil tegen op de verdieping waar u de afspraak heeft. U kunt in de aangegeven wachtruimte plaatsnemen.

Locatie Saxenbrugh Medisch Centrum Hardenberg

Voor elke afspraak meldt u zich met uw identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs) aan bij een digitale aanmeldzuil in de centrale hal. Op het scherm verschijnt de wachtruimte waarin u plaats kunt nemen. Op het afgesproken tijdstip wordt u daar door een medewerker opgehaald. Mocht het aanmelden niet lukken, dan kunt u zich melden bij de balie van Radiologie (nummer 25).

Het onderzoek

 • Op het afgesproken tijdstip wordt er bloed bij u afgenomen.
 • Uit uw bloed worden de witte bloedlichaampjes (leukocyten) gehaald, deze worden aan een radioactieve stof gekoppeld.
 • Deze bewerking wordt in het laboratorium uitgevoerd en duurt ongeveer drie uur.
 • In deze 3 uur mag u het ziekenhuis niet verlaten, u mag wel van de afdeling af.
 • Na drie uur wordt u terug verwacht op de afdeling.
 • U krijgt een injectie met uw eigen, radioactief gemaakte, witte bloedlichaampjes. Hierna verwijderen wij het infuus bij u.
 • Één en drie uur na de injectie worden er foto's gemaakt. Hierbij komt de camera dicht boven uw lichaam te staan. Probeert u dan zo stil mogelijk te blijven liggen.
 • U kunt uw kleding aanhouden, tenzij er veel metaal aan of in uw kleding zit.
 • Het maken van de foto’s kan variëren van 30 tot 60 minuten.

Radioactieve vloeistof

De radioactieve stof die u krijgt toegediend, levert geen gevaar op voor uw gezondheid en verlaat op natuurlijke wijze uw lichaam.

Risico’s bij toedienen radioactieve stof

Als u een onderzoek op de afdeling Nucleaire geneeskunde moet ondergaan, krijgt u meestal door een naald of een infuus een radioactieve stof toegediend in een bloedvat. Hierbij kunnen enkele complicaties optreden.

Mogelijke complicaties:

 • Regelmatig: blauwe plek (hematoom) op de plaats van de toediening.
 • Zelden: de naald of het infuus zit niet goed en de radioactieve stof komt niet in de bloedbaan. Dit kan soms kortdurend pijnlijk zijn.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek is niet meteen bekend. De afdeling Nucleaire geneeskunde stuurt de uitslag van het onderzoek naar uw behandelend arts, die u erover informeert.

Let op
Als u binnen 3 dagen na het onderzoek gaat vliegen, is het belangrijk dat u dit aan ons doorgeeft. De radioactieve vloeistof kan het alarm van een detectiepoortje op het vliegveld activeren. U krijgt daarom een vliegbrief mee. Voor de brief hebben we de datum van de heen- en terugreis nodig en de vliegduur.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling Nucleaire geneeskunde.
U belt met de afdeling in Zwolle, óók als u op een andere locatie onder behandeling bent.

Zwolle

Nucleaire geneeskunde
088 624 52 38 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 20 maart 2023 / 7131