Contact
  1. 7172-Sclerocompressietherapie bij spataderen

​Sclerocompressietherapie is een behandeling waarbij de spatader ingespoten wordt met een vloeistof of een schuim om (kunstmatig) een ontstekingsreactie te veroorzaken. Door de ontsteking verkleeft de bloedvatwand en wordt het bloedvat uitgeschakeld. Andere vaten nemen vervolgens de taak van het uitgeschakelde bloedvat over. In deze folder leest u hoe de behandeling in zijn werk gaat.

Sclerocompressietherapie is geschikt voor kleine tot middelgrote vaten. Zeer kleine (haar-)vaatjes kunnen (eventueel) worden behandeld met de Yag-laser via de laserkliniek. Het kan zijn dat sclerocompressietherapie uit meerdere behandelingen bestaat. Deze behandelingen worden meestal niet vergoed door uw zorgverzekeraar. Voorafgaand aan de behandeling bespreken wij met u de kosten van een behandeling.

Voorbereiding

Om de behandeling zo goed mogelijk te laten verlopen, is het belangrijk dat u de volgende instructies opvolgt:

  • Smeer uw benen op de dag van de behandeling niet in met crème of zalf.
  • Tijdens de behandeling worden er meerdere pleisters op uw been geplakt. Het verwijderen van deze pleisters kan bij beharing pijnlijk zijn. Wij adviseren u daarom een dag voorafgaand aan uw behandeling uw been thuis te ontharen.
  • Draag op de dag van de behandeling ruime schoenen en ruime kleding. Door de kousen die u na de behandeling moet dragen, past een strakke broek of schoen waarschijnlijk niet meer.
  • Voor uw veiligheid en dat van anderen, raden wij u af om gelijk na uw behandeling zelf auto te rijden. Dit vanwege de verdoving in uw been. Neem daarom iemand mee die u naar huis kan brengen.

Behandeling

De behandeling vindt plaats op de polikliniek. U hoeft dus niet opgenomen te worden in het ziekenhuis. In de behandelkamer wordt terwijl u staat met een stift op uw been aangegeven waar de injecties geplaatst worden. Daarna mag u op de behandeltafel plaatsnemen. Bij het inspuiten van de vaatjes zijn vaak meerdere prikjes nodig. 

Na de behandeling

  • Direct na de behandeling wordt een witte verbandkous om het been aangebracht. Hier overheen komt een bruine elastische kous. Dit wordt gedaan om bloeduitstortingen zoveel mogelijk te voorkomen.

  • De witte verbandkous (met verbandmateriaal/wattenrollen) draagt u minimaal 48 uur, dus twee dagen en twee nachten. Na deze 48 uur mag u het verbandmateriaal/wattenrollen verwijderen en hoeft u de witte kous niet meer te dragen. De bruine kous draagt u minimaal een week (overdag). U mag een week lang niet staan of lopen zonder de bruine kous. U draagt de bruine kous zodra u uit bed gaat. Ook ’s nachts als u uit bed gaat om bijvoorbeeld te plassen. Wanneer er als bijwerking aderontstekingsachtige verschijnselen ontstaan (zoals een rode, pijnlijke of verdikte streng) is het verstandig de kous langer te dragen.

  • In de eerste dagen na de behandeling is het verstandig langdurig staan en zitten te vermijden; wel raden wij u aan om rustig wat te lopen. Daarna is een dagelijkse wandeling of fietsen geen bezwaar. U mag wel bepaalde sporten doen, bijvoorbeeld grondgymnastiek, maar met mate. Intensieve sporten zoals hardlopen of wielrennen, is de eerste twee weken niet toegestaan. 
  • Tijdens de periode dat u de kousen draagt, kunt u niet douchen of naar de sauna. De aderen ontspannen (verwijden) dan te veel en dit komt het effect van de behandeling niet ten goede.

Mogelijke bijwerkingen

  • Op de eerste avond na de injecties, kunt u hoofdpijn krijgen of u rillerig voelen. Hiervoor kunt u pijnstillers innemen, bijvoorbeeld paracetamol.
  • De pleisters waarmee de wattenbollen zijn afgeplakt, kunnen een trekkerig gevoel geven aan uw been.
  • Rond de ingespoten plaatsen kan de huid rood, blauw, dik en pijnlijk of hard worden. Dit is normaal na deze behandeling. Deze klachten verdwijnen meestal na enkele dagen tot een week.
  • In het traject van de behandelde vaatjes kunnen bruine verkleuringen ontstaan. Dit verdwijnt normaal gesproken binnen enkele maanden.
  • Soms ontstaat er een voorbijgaande oppervlakkige trombose (aderontsteking) waarvoor u, indien nodig, een pijnstiller kunt nemen.

Onderhoud van de kousen

  • U kunt de kousen wassen in een lauw sopje met een fijnwasmiddel of groene zeep. Drogen mag niet op de verwarming of in de droogtrommel. Lees verder het wasvoorschrift.
  • Als u een vette zalf op uw benen wilt aanbrengen nadat de witte kous uit mag blijven, kan dit alleen ’s avonds als u in bed ligt. Het rubber in de bruine kousen is namelijk niet bestand tegen zalf of crème.

Controle

Op de dag van behandeling wordt met u besproken of de controleafspraak op de polikliniek plaatsvindt of dat dit telefonisch gebeurt. Neemt u bij een controleafspraak op de polikliniek de witte en de bruine kous weer mee, ook als deze beschadigd zijn. Als u een of beide kousen bij een vervolgafspraak vergeten bent en er vindt een nabehandeling plaats, dan dient u de kous(-en) zelf te betalen.

Vergoeding

Uw eerste bezoek aan het Flebologisch centrum wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Uw zorgverzekeraar spreekt hiervoor eerst uw eigen risico en eventueel uw vrijwillig eigen risico aan. Is uw eigen risico al volledig aangesproken? Dan wordt uw eerste bezoek volledig betaald door uw zorgverzekeraar.

Meestal vergoedt uw zorgverzekeraar deze behandeling niet. Uw fleboloog informeert u over de eventuele kosten. Het kan ook zijn dat u door een dermatoloog in opleiding wordt behandeld. Dat kan gevolgen hebben voor de kosten. Ook hierover informeren wij u dan.

Heeft u met uw arts afgesproken eerst nog even na te denken over deze behandeling? Weet dan dat als u langer dan een jaar na uw eerste bezoek contact opneemt, wij eerst weer een duplex-onderzoek doen. Zo kunnen wij namelijk zien of het beeld nog hetzelfde is vergeleken met uw eerste bezoek. Dit onderzoek komt dan weer ten laste van uw eigen risico.

Contact

Heeft u nog vragen? Dan kunt u tijdens het spreekuur terecht bij de fleboloog-dermatoloog. Het kan handig zijn uw vragen vooraf op te schrijven. Ook kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent.

Heeft u na uw behandeling erge klachten van uw been? Of de klachten gaan niet over? Bel dan de assistente van het

Flebologisch centrum

088 624 63 20 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur)

Bij spoed kunt u ’s avonds en in het weekend contact opnemen met de dermatoloog via het algemene telefoonnummer van Isala: 088 624 50 00.

Laatst gewijzigd 16 januari 2024 / 7172