Contact
 1. 7172-Sclerocompressietherapie bij spataderen

​Sclerocompressietherapie is een behandeling waarbij de spatader ingespoten wordt met een vloeistof of een schuim om (kunstmatig) een ontstekingsreactie te veroorzaken. Door de ontsteking verkleeft de bloedvatwand en wordt het bloedvat uitgeschakeld. Andere vaten nemen vervolgens de taak van het uitgeschakelde bloedvat over. In deze folder leest u hoe de behandeling in zijn werk gaat.

Sclerocompressietherapie is geschikt voor kleine tot middelgrote vaten. Zeer kleine (haar-)vaatjes kunnen (eventueel) worden behandeld met de Yag-laser. In de meeste gevallen bestaat sclerocompressietherapie uit meerdere behandelingen. Deze behandeling worden in de meeste gevallen niet vergoed door uw zorgverzekeraar. Voorafgaand aan de behandeling bespreken wij met u de kosten van een behandeling.

Voorbereiding

Om de behandeling zo goed mogelijk te laten verlopen, is het belangrijk dat u de volgende instructies opvolgt:

 • Smeer uw benen op de dag van de behandeling niet in met crème of zalf.
 • Tijdens de behandeling worden er meerdere pleisters op uw been geplakt. Het verwijderen van deze pleisters kan bij beharing pijnlijk zijn. Wij adviseren u zo nodig voorafgaand aan de behandeling uw been thuis te ontharen.
 • Draag op de dag van de behandeling ruime schoenen en ruime kleding. Door de kousen die u na de behandeling moet dragen, past een strakke broek of schoen waarschijnlijk niet meer.
 • Autorijden na de ingreep kan door het verband lastig zijn. Neem daarom iemand mee die u naar huis kan brengen.

Behandeling

De behandeling vindt plaats op de polikliniek. U hoeft dus niet opgenomen te worden in het ziekenhuis. In de behandelkamer wordt terwijl u staat met een stift op uw been aangegeven waar de injecties geplaatst worden. Soms worden er alvast wat naaldjes in de aders aangebracht. Daarna mag u op de behandeltafel plaatsnemen. Bij het inspuiten van de vaatjes zijn vaak meerdere prikjes nodig. Er wordt meestal één been per bezoek behandeld. De behandeling duurt ongeveer een kwartier.

Na de behandeling

 • Tijdens het eerste consult heeft u een bruine elastische kous en een witte verbandkous aangemeten gekregen. Deze zijn op de dag van de behandeling op de polikliniek aanwezig.
 • Het traject waarin de behandelde vaatjes lopen, wordt afgeplakt met wattenbollen die druk uitoefenen. Over de wattenbollen wordt de witte verbandkous aangebracht. Over de witte verbandkous draagt u de bruine elastische kous. De witte verbandkous blijft dag en nacht zitten gedurende 48 uur. Na die 48 uur mag u zelf de wattenbollen verwijderen. De witte verbandkous hoeft u dan niet meer te dragen. De bruine elastische kous dient in totaal een week alleen overdag gedragen te worden. Als u ’s nachts uit bed komt, doet u de kous wel weer aan. Het is dus belangrijk om tijdens die week niet te staan of te lopen zonder de bruine kous. Deze kous zorgt ervoor dat de vaatwanden aan elkaar blijven kleven.
 • In de eerste dagen na de behandeling is het verstandig langdurig staan en zitten te vermijden; wel raden wij u aan om rustig wat te lopen. Daarna is een dagelijkse wandeling of fietsen geen bezwaar. U mag wel bepaalde sporten doen, bijvoorbeeld grondgymnastiek, maar met mate. Hardlopen is de eerste twee weken niet toegestaan. 
 • Tijdens de periode dat u de kousen draagt, kunt u niet douchen. De aderen ontspannen (verwijden) dan te veel en dit komt het effect van de behandeling niet ten goede.

Mogelijke bijwerkingen

 • Op de eerste avond na de injecties, kunt u hoofdpijn krijgen of u rillerig voelen. Hiervoor kunt u pijnstillers innemen, bijvoorbeeld paracetamol.
 • De pleisters waarmee de wattenbollen zijn afgeplakt, kunnen een trekkerig gevoel geven aan uw been.
 • Rond de ingespoten plaatsen kan de huid rood, blauw, dik en pijnlijk of hard worden. Dit is normaal na deze behandeling. Deze klachten verdwijnen meestal na enkele dagen tot een week.
 • In het traject van de behandelde vaatjes kunnen bruine verkleuringen ontstaan. Dit verdwijnt normaal gesproken binnen enkele maanden.
 • Soms ontstaat er een voorbijgaande oppervlakkige trombose (aderontsteking) waarvoor u, indien nodig, een pijnstiller kunt nemen.

Onderhoud van de kousen

 • U kunt de kousen wassen in een lauw sopje met een fijnwasmiddel of groene zeep. Drogen mag niet op de verwarming of in de droogtrommel. Lees verder het wasvoorschrift.
 • Als u een vette zalf op uw benen wilt aanbrengen nadat de witte kous uit mag blijven, kan dit alleen ’s avonds als u in bed ligt. Het rubber in de bruine kousen is namelijk niet bestand tegen zalf of crème.

Controle

Op de dag van behandeling wordt met u besproken of de controleafspraak op de polikliniek plaatsvindt of dat dit telefonisch gebeurt. Neemt u bij een controleafspraak op de polikliniek de witte en de bruine kous weer mee, ook als deze beschadigd zijn. Als u een of beide kousen bij een vervolgafspraak vergeten bent en er vindt een nabehandeling plaats, dan dient u de kous(-en) zelf te betalen.

Vergoeding

In de meeste gevallen wordt deze behandeling niet vergoed door uw zorgverzekeraar. Informeer daarom voorafgaand aan de behandeling bij uw zorgverzekeraar.

Tot slot

Heeft u na de behandeling aanhoudende pijn in uw been, dan kunt u op werkdagen bellen met een van de artsen of verpleegkundigen van het Flebologisch centrum. Ook voor vragen naar aanleiding van deze folder kunt u bij hen terecht. In spoedeisende gevallen kunt u ’s avonds en in het weekend contact opnemen met de dienstdoende chirurg of dermatoloog via het algemene nummer van Isala: (038) 424 50 00.

 

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Flebologisch centrum
(038) 424 63 20 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

23 november 2018 / 7172

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.