Contact
 1. 7187-Orgaan- en weefseldonatie na overlijden

In Nederland is het bij wet bepaald dat er toestemming gegeven moet worden voor orgaan- en weefseldonatie na overlijden. Misschien vindt u dit een lastig onderwerp om over na te denken, toch is het van levensbelang om dit te doen. Dankzij het schenken van een gezond orgaan of weefsel na overlijden kan iemand anders in leven blijven of de kwaliteit van zijn leven aanmerkelijk verbeteren.

In Nederland kan iedereen van twaalf jaar en ouder vastleggen of zij na hun overlijden toestemming geven voor orgaan- en/of weefseldonatie. Daarvoor is het donorregister opgericht. Door uw keuze vast te leggen, komen uw nabestaanden niet voor de moeilijke beslissing te staan als u komt te overlijden. U kunt er ook bewust voor kiezen om juist de keuze aan uw nabestaanden over te laten.

Uw keuze registreren

 • U kunt op www.donorregister.nl een digitaal donorformulier invullen. Hiervoor heeft u een DigiD nodig. Heeft u nog geen DigiD, vraag deze aan op www.digid.nl
 • U kunt ook een donorformulier invullen en versturen per post. Het donorformulier is verkrijgbaar bij gemeentehuis en zorginstellingen. Bij Isala is dit formulier verkrijgbaar bij de donatiefunctionaris.

Nieuwe donorwet

Op 1 juli 2020 gaat de nieuwe donorwet in. Iedereen in Nederland vanaf 18 jaar komt dan in het nieuwe Donorregister. Het is belangrijk dat u een keuze invult. Dan weet uw familie, partner of vriend(in) of u na uw overlijden orgaan- en weefseldonor wilt worden. Wilt u hier meer over weten? Op www.donorregister.nl/voorlichtingsmateriaal vindt u een handige infographic.

Na overlijden

Als een patiënt komt te overlijden, gaat de dienstdoende arts na of weefsel of organen van de overledene geschikt zijn voor donatie. Is dit het geval, dan controleert de arts of er een wilsbeschikking van de overledene in het Donorregister aanwezig is. Is dit niet het geval, dan vraagt de arts aan de nabestaanden of zij toestemming geven voor orgaan- en/of weefseldonatie. De donatieprocedure wordt in gang gezet, als uit het Donorregister blijkt dat de overledene donor wenste te zijn. Of als de nabestaanden toestemming geven.

Orgaandonatie

Orgaandonatie is alleen mogelijk als een patiënt op de Intensive care, aan de beademing, overlijdt als gevolg van een ernstige hersenbeschadiging. Andere doodsoorzaken blokkeren de mogelijkheid voor orgaandonatie.

Om de organen voor transplantatie geschikt te houden, wordt een procedure opgestart. Bij deze procedure horen verschil­lende onderzoeken, onder andere om te kunnen vaststellen of de patiënt hersendood is. Als iemand hersendood is, betekent dit dat die persoon is over­leden. Er is geen doorbloeding meer van de hersenen, waardoor er geen bewustzijn meer is. Er is sprake van volledig functiever­lies van de hersenen en de hersenstam, inclusief het verlengde merg. Dit functieverlies is onherstelbaar en onomkeerbaar.
Or­ganen hebben constant zuurstofrijk bloed nodig om geschikt te blijven voor donatie. Daarom blijft de overledene na vaststelling van de hersendood kunstmatig beademd.

Bij sommige ernstig zieke patiënten is er geen sprake van hersendood, maar kan geen enkele behandeling de situatie verbeteren. De patiënt wordt niet meer beter. De intensive care-artsen besluiten daarom de behandeling te stoppen. De intensive care-artsen overleggen met de familie op welk moment dit gebeurt. De patiënt overlijdt vervolgens aan een hartstilstand. Als de patiënt binnen twee uur overlijdt, is orgaandonatie nog mogelijk. Als de patiënt later overlijdt, is orgaandonatie niet meer mogelijk.

Organen die voor donatie in aanmerking komen zijn:

 • hart;
 • nieren;
 • lever;
 • longen;
 • alvleesklier;
 • dunne darm.

Weefseldonatie

Iedere overledene tot 86 jaar (thuis of in het ziekenhuis) kan weefseldonor zijn. Bij toestemming vindt uit- of afname van weefsels plaats in een mortuarium of een operatiekamer in Isala, een ander ziekenhuis of in een uitvaartcentrum.

Om de overledene thuis te kunnen opbaren, wordt hij of zij voor het uitnemen van de weefsels overgebracht naar een uitvaart­centrum of een ziekenhuis en weer thuisgebracht. Dit vervoer wordt geregeld door de organisatie die de weefsels uitneemt. Nadat de weefsels zijn uitgenomen, wordt de overledene weer naar huis vervoerd voor het opbaren. De kosten van dit vervoer en de uitname-operatie worden uiteraard niet aan de nabestaanden doorberekend.

Weefsels die voor donatie in aanmerking komen zijn:

 • huid;
 • bot- en peesweefsel;
 • oogweefsel en hoornvliezen;
 • hartkleppen;
 • bloedvaten.

Meer informatie

Annie Nijboer deelt haar verhaal

Screenshot video orgaandonatie 

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Donatiecoördinator
(038) 424 75 45 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
Mailen kan naar: donatiefunctionaris@isala.nl

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

23 juli 2019 / 7187

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.