Contact
 1. 7187-Orgaan- en weefseldonatie na overlijden

In Nederland schrijft de wet voor dat er toestemming nodig is voor orgaan- en weefseldonatie na overlijden. Daarom is het heel belangrijk dat u nadenkt over dit onderwerp. Misschien vindt u dit lastig, maar het is van levensbelang om dit te doen. Dankzij het schenken van een gezond orgaan of weefsel na overlijden kan iemand anders in leven blijven. Of de kwaliteit van iemands leven kan verbeteren.

Op 1 juli 2020 is de gewijzigde donorwet ingegaan. In het Donorregister kan iedereen vanaf 12 jaar in Nederland zijn of haar keuze registreren voor het wel of niet doneren van organen en weefsels na overlijden. Bent u 18 jaar of ouder en vult u geen keuze in? Dan komt bij uw naam te staan ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’.

Doel

Het is belangrijk om een keuze in te vullen in het Donorregister. En uw keuze te bespreken met uw partner of familie. Dan weten zij als u overlijdt welke keuze van u in het Donorregister staat. Dat maakt het gesprek in het ziekenhuis makkelijker voor uw partner of familie. Meer informatie over de gewijzigde donorwet is ook te vinden op www.donorregister.nl.

Donatieprocedure

Wanneer wordt een donatieprocedure gestart?

Als een patiënt komt te overlijden, onderzoekt de arts of organen en/of weefsels geschikt zijn voor donatie. Is dit het geval, dan raadpleegt de arts het Donorregister. Met de uitslag van het Donorregister gaat de arts in gesprek met de naasten. Als er toestemming is voor orgaan- en/of weefseldonatie, dan wordt de donatieprocedure in gang gezet.

Wanneer wordt gekeken of iemand orgaandonor kan zijn?

De procedure voor orgaandonatie begint als duidelijk is dat iemand niet meer kan herstellen en het geen zin meer heeft om hem verder te behandelen. Meestal gaat het om patiënten op een intensive care van het ziekenhuis, waarbij er sprake is van ernstige hersenschade.

Onder de juiste omstandigheden kan de patiënt zijn organen doneren. Dit kan nadat de hersendood is vastgesteld óf na een hartstilstand waarbij de bloedsomloop en ademhaling zijn gestopt.

Hoelang duurt de procedure voor orgaandonatie?

Een procedure voor orgaandonatie moet zorgvuldig gaan. Dat kost tijd. In totaal kan de procedure 12 tot 24 uur in beslag nemen. Daarna komt het lichaam van de overledene terug bij de familie. Lees hier hoe de procedure bij orgaandonatie gaat.

Welke organen komen in aanmerking voor donatie?

Organen die voor donatie in aanmerking komen zijn:

 • hart;
 • nieren;
 • lever;
 • longen;
 • alvleesklier;
 • dunne darm.

Wanneer kan een procedure voor weefseldonatie gestart worden?

Iedere overledene tot 86 jaar kan weefseldonor zijn. Een weefseldonatieprocedure kan thuis opgestart worden, in een verzorgings- of verpleeghuis of in een ziekenhuis. Ook bij thuis opbaren is donatie van alle weefsels mogelijk.
Uit- of afname van weefsels vindt plaats in het mortuarium van het ziekenhuis of een uitvaartcentrum.
Bij bot-, kraakbeen- en peesweefsel moet uitname altijd plaatsvinden in een operatiekamer voor de steriliteit. Lees hier hoe de procedure bij weefseldonatie gaat.

Welke weefsels komen in aanmerking voor donatie?

Weefsels die voor donatie in aanmerking komen zijn:

 • huid;
 • bot- en peesweefsel;
 • oogweefsel en hoornvliezen;
 • hartkleppen;
 • bloedvaten.

Wie vergoedt de extra kosten die gemaakt worden bij donatie?

De extra kosten die gemaakt worden, komen niet voor rekening van de nabestaanden. Denk aan extra onderzoeken bij orgaandonatie of een langer verblijf van uw dierbare in het mortuarium bij weefseldonatie. De zorgverzekeraar van de ontvanger betaalt de kosten.

Meer informatie

Annie Nijboer deelt haar verhaal

Screenshot video orgaandonatie 

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen naar:

Zwolle, Meppel

Donatiecoördinator
088 624 75 45 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
Mailen kan naar: donatiefunctionaris@isala.nl

Laatst gewijzigd 21 juli 2022 / 7187