Contact
  1. 7314-Overbelasting achillespees

De achillespees verbindt de kuitspieren met het hielbeen. Deze grootste pees van het menselijk lichaam is een kwetsbare plek. Vooral bij sporters en op latere leeftijd komen blessures voor, zoals een scheur in de pees of een overbelasting. In deze folder vindt u informatie over de behandeling van een overbelaste achillespees.

Waardoor raakt een achillespees overbelast?

Bij overbelasting van de achillespees komen kleine scheurtjes en extra vocht in de pees. De pees is niet ontstoken. De overbelasting kan optreden bij de aanhechting op het hielbeen en in het middendeel van de achillespees, 2 tot 7 centimeter boven de aanhechting. Dit zijn twee verschillende soorten blessures, waarvoor verschillende behandelingen nodig zijn.

Overbelasting van de achillespees kan op veel manieren ontstaan. In de meeste gevallen is de pees te zwaar belast. Bijvoorbeeld door:

  • het niet goed opbouwen van de training (te snel of te zwaar trainen of te snel van start gaan met hardlopen nadat u was gestopt);
  • verandering in ondergrond, sportschoenen of hardloopstijl;
  • traplopen of een heuvel oprennen;
  • een plotselinge samentrekking van de kuitspieren, bijvoorbeeld tijdens een laatste, snelle sprint;
  • hele soepele of juist hele stijve kuitspieren;
  • leeftijd;
  • overgewicht;
  • bepaalde medicijnen;
  • overgang bij vrouwen;
  • eerdere peesblessure.

Pijnklachten

Als uw achillespees overbelast is, voelt u een zeurende of stekende pijn boven uw hiel en is er vaak een pijnlijke verdikking van de achillespees boven de hiel. De pijn neemt langzaamaan toe. Eerst heeft u alleen pijn na sport of (zware) belasting. Deze pijn verdwijnt vanzelf weer. Daarna heeft u startpijn. Bij aanvang van het sporten heeft u even pijn, maar deze verdwijnt (deels of geheel) terwijl u bezig bent. Uiteindelijk heeft u continu pijn, dus ook in rust. Deze pijn wordt vaak erger tijdens en na belasten.

Onderzoek

In de meeste gevallen kan de arts een achillespeesontsteking bepalen door te luisteren naar uw klachten en via een lichamelijk onderzoek. Soms is het nodig om een röntgenfoto te maken. Hiermee worden verkalkingen in de pees of een uitbochting van het hielbeen die tegen de pees schuurt opgespoord. Ook kan de orthopedisch chirurg een echografie (beeldvormend onderzoek met geluidsgolven) of MRI aanvragen. Dit gebeurt vooral om te kijken of er een slijmbeursonsteking of schade aan de achillespees is.

Behandeling

Leefstijlaanpassingen

De behandeling van een achillespeesontsteking begint met leefstijlaanpassingen. Hierbij kunt u denken aan de volgende mogelijkheden:

  • Verminderen of tijdelijk staken van (sport)belasting. Dat houdt in: een periode niet hardlopen of trainen. Kies bij voorkeur een andere sport waarbij u de achillespees niet belast, zoals zwemmen, fietsen of rustig wandelen.
  • Het dragen van een hielkussentje of inzetstukje in de schoen om de druk op de pees te verlichten.
  • Schoenen die veel druk geven op het hielbeen en daardoor pijnklachten veroorzaken, kunnen worden uitgeknobbeld.

Oefenprogramma

Als de pijnklachten langer dan 12 weken bestaan, wordt aanvullend een oefenprogramma geadviseerd om de pees te versterken. Het is belangrijk om dagelijks te oefenen.

U ontvangt een opbouwschema van uw sportarts, orthopeed of (sport)fysiotherapeut. De oefeningen mogen gevoelig zijn voor de achillespees, maar nadien en de dag erna mag u niet meer pijn hebben dan u ervoor had.

Het is erg belangrijk om uw activiteiten niet te snel in een te korte tijd op te bouwen. Als er klachten aan de achillespees merkbaar zijn tijdens of na de training, verminder dan tijdig de (sport)belasting. Dit kan door de training minder lang te maken, minder vaak te trainen of minder intensief te trainen. Verminder de (sport)belasting dusdanig, dat de klachten niet of nauwelijks meer voelbaar zijn.

Overige behandelingen

Er zijn, naast leefstijlaanpassingen en een oefenprogramma, vele andere soorten behandelingen voor een overbelasting van de achillespees. Het bewijs voor de werkzaamheid is echter vaak beperkt.

Een spuit met corticosteroïden wordt soms voorgesteld bij een verdikte slijmbeurs. Deze spuit met corticosteroïden kan pijnvermindering op korte termijn geven, maar het is ook bekend dat het de kans op een volledige scheur van de achillespees verhoogt. Op lange termijn is er niet altijd een gunstig effect. Weeg de voor- en nadelen dus goed af.

Herstel van langdurig bestaande klachten gaat meestal traag en duurt maanden tot soms jaren. Er zijn vele soorten behandelingen mogelijk voor een achillespeesblessure, maar er zijn maar weinig behandelingen die bewezen effectief zijn. Laat u zich dus goed informeren door een orthopeed of sportarts om een afgewogen keuze te maken.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen of Heerde

Orthopedie
088 624 56 56 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel of Steenwijk

Orthopedie
088 624 96 56 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Meer informatie kunt u ook vinden op:

Laatst gewijzigd 15 maart 2022 / 7314