Contact
  1. 7955-Fasciotomie compartiment syndroom (CCS)

Na een operatie

​U bent bij Isala onder behandeling vanwege het inspanningsgebonden compartimentsyndroom, ook wel chronisch compartiment syndroom (CCS) genoemd. U bent operatief behandeld (fasciotomie). Bij een fasciotomie wordt de druk in de spiergroep verlaagd. In deze brochure leest u meer over uw revalidatie.

Het inspanningsgebonden compartimentsyndroom

CCS komt voor in de spiergroepen. Dit geeft pijn, zwelling en soms functiebeperking in de aangedane spieren van meestal het onderbeen of de onderarmen. Iedereen kan CCS ontwikkelen, maar het beeld komt meestal voor bij sporten zoals hardlopen, schaatsen en wandelen en minder bij sporten zoals zwemmen en fietsen. CCS is een lastig diagnose waarbij er bij lichamelijk onderzoek in rust relatief weinig afwijkingen zijn. Vaak bestaan de klachten al jaren. 

Revalidatieschema

Snelle mobilisatie na de fasciotomie en snel volgende oefentherapie is van belang om littekenvorming en verkleving (adhesie) te voorkomen. Herstel naar volledige belastbaarheid duurt tussen 6 en 12 weken.

  • Week 0: Normaal bewegen extremiteit, wandelen eventueel met krukken, wondgenezing.
  • Week 1: Deels/volledig belast wandelen en isometrische oefeningen (aanspanningen waarbij de lengte van de spier niet verandert).
  • Week 2: Fietsen en zwemmen.
  • Week 3: Isokinetische krachttraining (training op apparatuur waarbij de snelheid van uitvoering en de weerstand over de gehele oefening gelijk blijft). Start met joggen.
  • Week 4: Hardlopen, eigen sport hervatten.
  • Week 5 - 6: Snelheidstraining, hervatten eigen sport op oude niveau.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent;

Zwolle

Sportgeneeskunde
088 624 56 89 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
sportgeneeskunde@isala.nl

Laatst gewijzigd 12 juli 2022 / 7955