Contact
  1. 7968-plasfabriek

Informatie voor kinderen

In deze folder leggen wij je uit hoe de blaas werkt.

Hoe werkt mijn blaas?

​Je blaas zit onder in je buik. In je blaas wordt je plas bewaard. Je nieren maken plas. Als je je handen in je zij zet met je duimen naar voren, zitten jouw nieren bij je vingers net onder de ribben. Nieren zijn een soort zeefjes, die je bloed schoonmaken. Ze halen de stoffen die je niet nodig hebt, uit je bloed. We noemen dat afvalstoffen.

Alles wat je drinkt, bestaat voornamelijk uit water, maar ook in eten zit soms vocht. Denk aan een ijsje, vla of een appel. Je drinkt altijd meer dan je lichaam nodig heeft. Je nieren zorgen ervoor dat het teveel aan vocht en de afvalstoffen naar je blaas gaan. Dit is je plas.

Zenuwbanen

Als er een beetje plas in je blaas zit, gaat er een seintje naar je hoofd. Dat gaat via je ruggemerg. Hierin zitten een soort draden. De dokter noemt dat 'zenuwbanen'.

Illustratie dokter uitleg zenuwbanen plassen

Ze lijken op telefoondraden. Telefoondraden geven een seintje door van de ene telefoon naar de andere. Deze zenuwbanen werken net als de telefoondraden en geven seintjes van je blaas door aan je hoofd. In je hoofd zit een soort plascomputer die het seintje van je blaas ontvangt, namelijk: 'Er zit plas in mijn blaas'. Jij kunt via 'de plascomputer' twee seintjes teruggeven:

  1. rr zit genoeg plas in mijn blaas, dus ik ga plassen óf;
  2. er zit niet genoeg plas in, ik hou het nog even op.

Als je besluit het nog even op te houden, dan komt er meer plas in je blaas, want je nieren werken altijd door. Als je voelt dat er genoeg plas in je blaas zit (de seintjes worden steeds sterker), ga je plassen.

Sluitspieren

Onder in je blaas zitten je sluitspieren. We noemen het ook wel de 'rem' van je blaas. Je sluitspieren zijn een soort deurtjes die dicht zijn en ervoor zorgen dat je plas niet zomaar in je broek loopt. De sluitspieren gaan pas open op het moment dat je gaat plassen op de WC. Je blaas knijpt de plas eruit. Je hoeft zelf niet mee te drukken of te persen als je plast. Je blaas kan dat zelf.

Als je heel nodig moet plassen, zodat je het bijna niet meer kunt ophouden, dan heb je nog een 'noodrem'. Dit zijn je bekkenbodemspieren. Deze spieren gebruik je normaal gesproken alleen in noodgevallen.

Verantwoording tekst

Deze tekst is samengesteld door het team van Kindergeneeskunde  met dank aan UMC Utrecht voor het gebruik van hun materiaal.

Contact

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen, stel ze dan gerust aan je ouders of de dokter. Je kunt ook bellen met de locatie waar je onder behandeling bent:

Zwolle

Kindergeneeskunde
088 624 50 50 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 7968