Contact
  1. 7996-kind Intensive care

Uw kind is opgenomen op de Intensive Care van Isala (IC) omdat hij intensieve zorg en behandeling nodig heeft. De opname van een kind op de IC is een ingrijpende gebeurtenis, voor zowel uw kind als voor uzelf. Met deze folder willen wij u informatie geven over het verblijf van uw kind op de IC. Algemene informatie over de IC kunt u lezen in de folder Opname op de Intensive Care: informatie voor naasten.

Behandelteam & ondersteuners

Bij de behandeling van uw kind zijn verschillende zorgverleners betrokken. Afhankelijk van de leeftijd van uw kind is de kinderarts (tot 8 jaar) en anders de IC-arts (intensivist) de hoofdbehandelaar. De behandeling en verzorging van uw kind worden vanzelfsprekend op de behoeften van uw kind afgestemd en vinden plaats in overleg met u.

De zorg voor uw kind

De IC-verpleegkundige neemt een deel van de dagelijkse zorg voor uw kind van u over. Het kan lastig zijn deze zorg uit handen te geven. Toch is het heel belangrijk dat u in deze situatie betrokken blijft bij uw kind. Zo kunt u in overleg met de IC-verpleegkundige bijvoorbeeld helpen met de dagelijkse verzorging. U kunt uw kind voorlezen, zijn hand vasthouden en hem knuffelen. Uw stem en aanraking zijn vertrouwd en juist nu van grote waarde.

De verpleegkundige let op de apparatuur, u kunt al uw aandacht aan uw kind besteden! Om uw kind op zijn
gemak te stellen, kunt u knuffels, speelgoed of favoriete muziek van thuis meenemen. Ook foto’s van het gezin of een huisdier kunnen helpen uw kind zich prettiger te laten voelen.

Bezoek

U kunt als ouder(s) altijd bij uw kind zijn, zo vaak en zo lang u wilt. Ook broertjes en zusjes zijn welkom. Wel vragen we u rekening te houden met de situatie van uw kind, bezoek kan ook heel vermoeiend zijn. Over bezoek van familie en vrienden kunt u overleggen met de IC-verpleegkundigen of met de verpleegkundigen van het team Familiebegeleiding IC. Soms kan u gevraagd worden de kamer tijdelijk te verlaten, als dat bijvoorbeeld voor een medische ingreep of steriele handeling nodig is.

Neem contact op met Familiebegeleiding IC of overleg met de IC-verpleegkundige als:

  • U (of broertjes/zusjes etc.) verkouden bent, koorts, diarree, huiduitslag of een koortslip heeft.
  • Er in uw directe omgeving (gezin, school, vriendjes) een besmettelijke infectieziekte heerst, zoals griep, bof, waterpokken, mazelen, roodvonk of rode hond.

Hygiëne

Zieke kinderen zijn extra vatbaar voor infecties daarom gelden de volgende regels:

  • Desinfecteer uw handen voorafgaand aan elk bezoek.
  • Was uw handen met zeep bij zichtbaar vuil.

Informatie over uw kind

Als ouders wilt u ongetwijfeld graag informatie over de situatie van uw kind. De behandelend arts en
IC-verpleegkundige houden u over het dagelijks verloop op de hoogte, doorgaans gebeurt dit aan het bed van uw kind. Vraag gerust om uitleg als u iets niet duidelijk is.

Hebt u behoefte aan meer informatie of wilt u in alle rust eens bijpraten dan kunt u via het team Familiebegeleiding een afspraak maken met kinderarts of intensivist. Deze gesprekken vinden gewoonlijk plaats in de middaguren. De IC-verpleegkundige is in principe ook bij deze gesprekken aanwezig. Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten.

Overnachten

Als ouder kunt u blijven overnachten bij uw kind. Hiervoor kunnen we u eenvoudige voorzieningen bieden, maar natuurlijk proberen we uw verblijf zo prettig mogelijk te maken. 

Het overnachten op de afdeling werkt als volgt:

  • Er kan één ouder blijven slapen.
  • U slaapt op een opklapbed in de familiekamer of als dit mogelijk is op de kamer bij uw kind.
  • Vanwege de hygiëne wordt u verzocht nachtkleding en slippers o.i.d. te dragen. Voor bedlinnen en handdoeken wordt gezorgd.
  • U kunt op de afdeling gebruik maken wasgelegenheid/douche.
  • Een eenvoudig ontbijt is inbegrepen. De overige maaltijden regelt u zelf.

Overnachten bij uw kind kan ook vermoeiend zijn, rumoer op de afdeling en regelmatige aanwezigheid van een verpleegkundige kunnen ook invloed op uw eigen nachtrust hebben.

U kunt ook overnachten in het Ronald McDonald Huis. Dit ligt op ongeveer vijf minuten loopafstand van het ziekenhuis. Het Ronald McDonald Huis biedt een thuis aan gezinnen met een ziek kind. In het Ronald McDonald Huis kan uw gezinsleven een beetje doorgaan. Andere voordelen zijn dat u als ouder steun kunt hebben aan de vrijwilligers en andere ouders die in het Ronald McDonaldhuis verblijven. Voor het overnachten wordt een vergoeding per nacht gevraagd. Voor meer informatie zie www.ronaldmcdonaldhuiszwolle.nl.  

Ondersteuning

U kunt uw zorgen altijd delen met de IC-verpleegkundigen die voor uw kind zorgen, ook bij het team Familiebegeleiding vindt u een luisterend oor. Het bijhouden van een dagboekje kan ook houvast bieden in deze dagen. Indien gewenst is een geestelijk verzorger beschikbaar voor ondersteuning en begeleiding voor zowel u als uw kind. Het team Familiebegeleiding kan contact met een geestelijk verzorger voor u regelen.

Overplaatsing naar een ander ziekenhuis

Meestal is het noodzakelijk dat wij uw kind overplaatsen naar de Intensive care van het Universitair Medisch Centrum Groningen of een ander universitair ziekenhuis. Dit gebeurt bijvoorbeeld als uw kind voor langere tijd beademd moet worden, of als uw kind specifiekere zorg nodig heeft. Een overplaatsing wordt altijd met u besproken.

Naar de kinderafdeling

Als uw kind zodanig is opgeknapt dat een IC-behandeling niet meer nodig is, wordt hij overgeplaatst naar de afdeling Kindergeneeskunde. Afhankelijk van het ziektebeeld zal dan een andere specialist, bijvoorbeeld de kinderarts, de behandeling gaan coördineren. De overgang van de IC naar de kinderafdeling valt niet altijd mee. De pedagogisch medewerkers van de afdeling Kindergeneeskunde kunnen u en uw kind hierbij behulpzaam zijn.

Wij zullen al het mogelijke doen om u bij te staan. Aarzelt u niet om contact met ons op te nemen als u vragen heeft of wanneer u ergens niet tevreden over bent.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 7996 / P

Gerelateerde folders