Contact
  1. 8190-Hoofdpijnklachten
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Hoofdpijn is een klacht die veel mensen hebben en waar veel oorzaken voor kunnen zijn. De hoofdpijn die een oogheelkundige oorzaak heeft, ontstaat vaak in de loop van de dag, na lang lezen of na werken met een beeldscherm. Meestal zit de pijn dan boven de ogen of bij de slapen.

Oogheelkundige oorzaken van hoofdpijn

Refractieafwijking

Een refractieafwijking of brekingsafwijking of zeggen dat het beeld niet precies op het netvlies valt. Het brandpunt valt dan voor of achter het netvlies. Als een refractieafwijking niet of niet goed gecorrigeerd is kan dit klachten geven die soms moeilijk te omschrijven zijn. Symptomen kunnen zijn een onaangenaam gevoel, wazig zien en een tintelend of stekend gevoel in de ogen.

  • Verziendheid (hypermetropie) heeft vooral invloed op het zien dichtbij. Er ontstaan dan vaak in de loop van de dag hoofdpijnklachten of tijdens het lezen.
  • Bijziendheid (myopie) beïnvloedt vooral het veraf zien. Door veel ingespannen te turen kunnen dan hoofdpijnklachten ontstaan, dit kan ook komen door een te sterke bril.
  • Een cilindrische afwijking (astigmatisme) beïnvloedt het zien op alle afstanden, zowel dichtbij als veraf en kan in combinatie met een hypermetropie of myopie hoofdpijnklachten geven.

Een zwakke samenwerking tussen de ogen

Beide ogen kijken naar 1 object. Hierbij is een intensieve samenwerking van de oogspieren nodig. Soms verloopt deze samenwerking moeilijker en kost het veel inspanning om de ogen “bij elkaar te houden”. Dit wordt convergentie zwakte of – insufficiëntie genoemd. Hierdoor kunnen onder meer hoofdpijnklachten ontstaan. Meestal voelt men deze hoofdpijn boven de wenkbrauwen (frontale hoofdpijn).

Iemand met een verborgen, niet eerder ontdekte, vorm van scheelzien moet de ogen voortdurend zelf rechtzetten. Deze inspanning kan ook frontale hoofdpijn geven.

Overige oogziekten

Allerlei oogziekten, die leiden tot een slechter gezichtsvermogen, kunnen chronische hoofdpijnklachten veroorzaken.

Wat doet de orthoptist bij hoofdpijnklachten

De orthoptist kan door middel van orthoptisch onderzoek bepalen of de hoofdpijn een oogheelkundige oorzaak heeft en vervolgens bekijken of een behandeling gewenst is.

Deze behandeling kan bestaan uit het voorschrijven van een bril, het geven van oogspieroefeningen of het adviseren van een scheelzienoperatie om de oogstand te corrigeren.

Contact

Heeft u nog vragen, neem dan contact op met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen

Oogheelkunde
088 624 30 40 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
poli.oogheelkundezwolle@isala.nl

Meppel, Steenwijk

Oogheelkunde
088 624 30 40 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
poli.oogheelkundemeppel@isala.nl

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 23 februari 2022 / 8190

Links