Contact

Orthoptie

 1. Orthoptie
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Volwassenen en kinderen met klachten over scheelzien, dubbelzien, hoofdpijn na inspanning van de ogen, en met leesproblemen kunnen terecht bij de orthoptist. Ook onderzoekt de orthoptist kinderen die onvoldoende zien of kinderen waarbij de bijziendheid snel toeneemt.

De orthoptist onderzoekt:

 • de oogstand en de samenwerking van de ogen;
 • de werking van de oogspieren;
 • de brilsterkte, met name bij kinderen;
 • de ontwikkeling van de gezichtsscherpte bij kinderen.

Onderzoek

Eerst vraagt de orthoptist naar gegevens die van belang zijn voor het orthoptisch onderzoek. Daarna doet zij allerlei oogtesten om de oogstand, de samenwerking van de ogen en de werking van de oogspieren te onderzoeken. Bij kinderen wordt ook de gezichtsscherpte getest. 

Behandeling

Als er afwijkingen gevonden zijn, geeft de orthoptist advies voor behandeling. Het doel is een optimale ontwikkeling van de gezichtsscherpte en een optimale samenwerking van de ogen. De behandeling kan bestaan uit:

 • het dragen van een bril;
 • het afplakken van een oog;
 • oogspieroefeningen;
 • oogdruppels;
 • prisma's;
 • advies voor oogspieroperatie.

Meestgestelde vragen

Hoe ziet het orthoptisch onderzoek voor mijn kind eruit?

Het eerste gedeelte van het onderzoek duurt 30 minuten. Hierin bespreken we eerst de klacht en de voorgeschiedenis, erfelijkheidsfactoren, gezondheid, medicijngebruik etc. Het onderzoek zelf bestaat uit verschillende testen naar de samenwerking van de ogen. Onder andere de oogstand, oogbewegingen en het dieptezien wordt beoordeeld. Ook wordt de gezichtsscherpte bepaald.

Aan het eind van het eerste deel krijgt uw kind oogdruppels. Deze zijn om de maximale sterkte van de ogen te kunnen beoordelen en om het netvlies goed te kunnen bekijken. Deze druppels moeten minimaal 30 minuten inwerken. Na deze 30 minuten volgt het tweede deel van het onderzoek. Dan wordt een mogelijke refractieafwijking bepaald en het netvlies beoordeeld. Hierna zal de orthoptist met u een mogelijk behandelplan bespreken. Dit kan bijvoorbeeld gaan om oefeningen, een oogpleister bij behandeling van een lui oog of een bril. Een combinatie van deze behandelingen is ook mogelijk. Uiteraard zal het onderzoek afgestemd zijn op de leeftijd en ontwikkeling van uw kind.

Kan je als volwassene met de auto komen dit in verband met mogelijk druppelen?

Het is mogelijk dat u oogdruppels krijgt. Dit wordt bepaald tijdens het onderzoek. Daarom is het verstandig om niet zelf te rijden.

Hoe lang is de toegangstijd?

De actuele toegangstijd kunt u hier vinden. Alle verwijzingen zullen door een orthoptist beoordeeld worden op urgentie. Als er om medische redenen sneller een onderzoek nodig is zal hiervoor ruimte gemaakt worden zodat iemand eerder gezien kan worden.

Ervaringen