Contact

Over de afdeling

  1. Over de afdeling

Oogheelkunde is het medisch specialisme dat zich bezighoudt met de behandeling van aandoeningen van het oog, de oogleden, oogkas en traanwegen. Die behandeling is vaak met medicijnen, maar soms ook door middel van laser of een operatie.

Onderzoeken

Hoewel het oog (maar) klein is, kan er toch veel aan gezien en gemeten worden. Daarom zullen tijdens uw bezoek aan de oogarts altijd een aantal vaste onderzoeken worden gedaan. Dit zijn onderzoeken als het opmeten van uw gezichtsscherpte en uw oogdruk. Ook worden de pupillen verwijd door middel van druppels. Zo kan de oogarts ook de binnenkant van uw oog onderzoeken. Dit kan samengaan met ongemak, waardoor het zelf autorijden niet verstandig is.

Bij deze onderzoeken wordt de oogarts geassisteerd door een Technisch Oogheelkundig Assistent (TOA). Ook kan het onderzoek van een orthoptist nodig zijn. Deze onderzoekt de oogstand en de samenwerking tussen de ogen (scheelzien). Ook het meten van de brilsterkte bij kinderen hoort bij het werk van de orthoptist.

Netvliesafwijking bij diabetes

De opsporingen van netvliesafwijkingen bij patiënten met diabetes (suikerziekte) gebeurt met een fundusfoto. Een fundusfoto is een foto van het netvlies van het oog. Fundus betekent binnenzijde van het oog.

Diabetici kunnen in Isala in één keer hun netvlies, bloed en urine laten controleren. Dat gebeurt allemaal in het laboratorium van het ziekenhuis. Na verwijzing door de huisarts of internist kan de patiënt zich zonder afspraak voor 10 uur (nuchter) melden bij het laboratorium. Eerst wordt de ochtendurine ingeleverd, dan vindt bloedafname plaats. Daarna worden, ook in het laboratorium, fundusfoto's gemaakt.

De oogarts beoordeelt deze foto's. Alle uitslagen van het laboratoriumonderzoek – dus ook die van de fundusfoto – worden digitaal naar de huisarts gestuurd. Die blijft verantwoordelijk voor een eventuele verwijzing naar de oogarts, als er bij de fundusfoto's afwijkingen zijn gevonden.

Samenwerking

Aangezien in het oog ook aandoeningen van de rest van het lichaam tot uiting kunnen komen, ziet een oogarts veel patiënten van andere specialisten. Denkt u hierbij aan diabetespatiënten, patiënten met een hoge bloeddruk en patiënten met neurologische aandoeningen.

Ervaringen