Contact
 1. 8201-PEG-sonde radiologische plaatsing (PID): H4 Problemen, adviezen en tips

Patiënten Informatie Dossier

Problemen                     

Verstopping         

Als de sonde toch verstopt raakt dan kunt u de onderstaande stappen doorlopen totdat de sonde weer open is:

 • Doorspoelen met lauw warm water. Hierbij moet u niet teveel kracht uitoefenen.
 • Als de sonde toch verstopt blijft, dan kunt u natriumbicarbonaat 4,2%, gebruiken. Natriumbicarbonaat is verkrijgbaar op recept. Vraag het uw huisarts of neem contact op met de voedingsverpleegkundigen
 • Probeer nooit met een scherp voorwerp de sonde doorgankelijk te maken!

Wat doet u bij een (dreigende) verstopping?

 • Spuit maximaal twintig milliliter natriumbicarbonaat 4,2% in de sonde.
 • Laat vijftien tot dertig minuten inweken.
 • Spoel na met minimaal twintig milliliter lauw warm water.
 • De kleinste flesjes natriumbicarbonaat 4,2% bevatten honderd ml en zijn volgens de fabrikant na openen vierentwintig uur houdbaar.

Rode geïrriteerde/pijnlijke insteekopening

Als de huid rond het stomakanaal rood, geïrriteerd, gezwollen en/of pijnlijk is, kan dit wijzen op vochtletsel of een wondinfectie. Probeer de huid rond de sonde schoon en droog te houden. Als er geen verbetering optreedt, neem dan contact op met onze voedingsverpleegkundigen.

Ontstaan wild vlees

Bij de PEG-insteekopening kan wild vlees ontstaan. Dit is op zich onschuldig. Wordt het wild vlees onrustig? Bloed het snel, komt er pus uit of is de plek vochtig? Neem dan contact op met de voedingsverpleegkundige. Zij start, in overleg met u,  een behandeling.          

Let op!
Gebruik geen zilvernitraat voor het aanstippen van wildvlees.

Lekkage van de voeding rond de sonde

Stop met toedienen van de voeding. Wanneer de lekkage aan blijft houden, neem dan contact op met de voedingsverpleegkundigen.

Ernstige misselijkheid of overgeven

Stop tijdelijk met toedienen van de voeding. Probeer de voeding weer langzaam op te starten wanneer de klachten van misselijkheid verdwenen zijn. Blijven de klachten aanhouden, neem dan contact op.

Veel weerstand bij inspuiten van voeding

Controleer of de sonde verstopt is. Zie hierboven onder ‘verstopping’.

Uitvallen van de PEG-sonde

Neem direct contact op met de voedingsverpleegkundigen via telefoonnummer 088 624 42 18. Buiten kantooruren belt u, zoals gezegd wordt in het voicemailbericht,  het algemene telefoonnummer van Isala 038-424500 en vraagt u om doorverbonden te worden met de dienstdoende maag-darm-leverarts.

Er moet zo snel mogelijk (binnen 2 uur) een vervangende sonde ingebracht worden om te voorkomen dat het fistelkanaal dichtgroeit. Eventueel mag dit bij nood ook de oude sonde of een blaaskatheter zijn.

Adviezen en tips

Hygiëne

Goede hygiëne is heel belangrijk omdat de sonde en de hulpstukken gevoelig zijn voor groei van bacteriën. Voordat u de sonde gaat verzorgen is het belangrijk dat u eerst uw handen goed wast en alle benodigde materialen op een schoon oppervlak legt.

Verzorging van mond en gebit

Wanneer u sondevoeding gebruikt, eet u weinig of niet meer via de mond. Hierdoor wordt minder speeksel aangemaakt en kunt u last krijgen van een onaangename smaak en een droge en pijnlijke mond. Maatregelen die kunnen helpen zijn:

 • Een paar keer per dag uw tanden poetsen.
 • Regelmatig de mond spoelen met schoon water en/of kamillethee.
 • Kauwgum kauwen om uw speekselklieren te activeren.
 • Bescherm uw lippen en huid rondom met lippenbalsem of vette crème.

Medicijnen

Wanneer u medicijnen via de sonde toe moet dienen, moeten deze daarvoor geschikt zijn. U kunt met uw arts of apotheker overleggen hoe en wanneer u de medicijnen het beste kunt toedienen. Vermeng medicijnen nooit met sondevoeding. Spoel de sonde na medicijngebruik goed door met water. Medicijnresten kunnen de sonde namelijk gemakkelijk verstoppen.

Douchen, baden, zwemmen of sauna

Omdat het wondje de eerste week nog niet geheeld is, mag u tot de zevende dag niet in bad, zwemmen, naar de sauna of douchen.

Vanaf de zevende dag kunt u naast in bad en/of douchen ook zwemmen. U kunt de sonde afdekken, maar dit is niet persé noodzakelijk. U kunt transparante pleisters (Tegaderm) gebruiken, die de huid vrij laten ademen, maar ondoordringbaar zijn voor water en bacteriën. Zwemmen in zee of in een zwembad is geen enkel probleem, maar wij raden zwemmen in ander natuurwater (meren, plassen of sloten) af. Zorg ervoor dat de sonde is afgesloten. Droog na afloop de insteekopening goed af met een gaasje.

U kunt naar de sauna. Houd er rekening mee dat het materiaal erg warm wordt. Om uw huid te beschermen tegen de hitte kunt u de sonde inpakken, bijvoorbeeld met een washandje.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 8201 / P