Contact
  1. 8402-Reumatoïde artritis (PID): H2 Wat is reumatoïde artritis?

Patiënten Informatie Dossier

Reuma is er in vele vormen. U heeft reumatoïde artritis, of afgekort: R.A. Deze vorm van reuma is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het lichaam antistoffen maakt tegen het eigen lichaam. In dit geval tegen het weefsel aan de binnenkant van de gewrichten. Dit veroorzaakt ontstekingen.

Wat is reumatoïde artritis?

Het lichaam heeft een ontsteking nodig om bacteriën en virussen op te ruimen. Maar bij reumatoïde artritis is er helemaal geen indringer van buiten aanwezig. Een normale ontsteking gaat over als de indringer van buiten is opgeruimd. Bij reumatoïde artritis werkt die rem niet. De ontsteking gaat maar door. Reumatoïde artritis verloopt wisselend. Perioden van heftige gewrichtsontsteking wisselen soms af met perioden waarin u weinig of geen last hebt. Maar helemaal verdwijnen doet de ziekte bijna nooit. Het is een chronische aandoening.

Pijn en stijfheid

Door gewrichtsontsteking heeft u vaak veel last van pijn en stijfheid van de gewrichten. De klachten beginnen vaak in de vingers of tenen. Een gewrichtsontsteking geeft niet alleen pijn en stijfheid, maar kan ook uw gewrichten beschadigen.

Vermoeidheid

Vermoeidheid is ook een veel voorkomende klacht bij reumatoïde artritis. Vaak zijn er verschillende redenen waarom u zo moe bent.  Zo kan vermoeidheid een direct gevolg van de aandoening zijn. Maar ook een bijwerking van de medicijnen die u gebruikt. Ook kan pijn u ’s nachts uit uw slaap houden, waardoor u overdag moe bent.
Pijn, stijfheid en vermoeidheid hebben ook invloed op uw humeur. Maar ook op uw dagelijks leven zoals uw werk, hobby’s of alle daagse dingen zoals koken, of het huishouden. 

Meer informatie

Wilt u meer weten over reumatoïde artritis? Veel informatie vindt u op de website van ReumaNederland. Wij raden u aan om goed op de hoogte te zijn over uw ziekte. Zo kunt u samen met ons meedenken over beslissingen over uw zorg en behandeling.

Bekijk onze informatiefilm over Reumatoïde artritis

Laatst gewijzigd 15 maart 2022 / 8402 / P