Contact
  1. 8403-Reumatoïde artritis (PID): H3 Behandeling en begeleiding

Patiënten Informatie Dossier

Wij kunnen u voorstellen, dat u vragen heeft over hoe het nu verder gaat. In dit hoofdstuk leest u meer over de behandeling van reumatoïde artritis. En de begeleiding die de afdeling Reumatologie u biedt. Maar ook wat u zelf kunt doen.

Behandeling van reumatoïde artritis

Uw ziekte genezen kunnen we helaas niet. We hebben gelukkig wel steeds betere medicijnen om de ziekte te onderdrukken en uw pijn te verminderen. Maar onze zorg houdt niet op bij het voorschrijven van medicijnen. We begeleiden u ook hoe u het beste kunt omgaan met uw ziekte om er in het dagelijks leven zo mijn mogelijk last van hebt.

De reumatoloog maakt samen met u een behandelplan op maat. Zodat dit plan past bij u, uw situatie en uw wensen. Er zijn meerdere behandelingen mogelijk. Het plan van aanpak is bij iedere persoon anders.

Behandeling met medicijnen

Medicijnen spelen een belangrijke rol in het verminderen van de gewrichtsontstekingen.
Bij de behandeling van R.A. gebruiken we twee soorten medicijnen: pijnstillers en reumaremmers.

Pijnstillers helpen u om de pijn beter te verdragen, maar veranderen niets aan het verloop van de ziekte. Reumaremmers doen dat wel. Ze verminderen de ontsteking. Zodat u niet alleen minder pijn hebt, maar ook minder schade zult krijgen aan uw gewrichten. Om schade aan uw gewrichten te voorkomen willen we de ontsteking zo snel en zo goed mogelijk onderdrukken.

Reumaremmers

Er zijn veel verschillende soorten reumaremmers. We weten niet welk medicijn het beste bij u werkt. En of u niet te veel bijwerkingen krijgt. Daarom houden we goed in de gaten hoe het met u gaat en of de medicijnen uw reuma ook echt verminderen. We geven u ook uitleg over welke bijwerkingen u krijgt van medicijnen.
Zeker in het begin zien we u om de 8 tot 12 weken om te kijken hoe het met u gaat en te controleren of de medicijnen goed werken. Voor deze controle meten we uw ziekteactiviteit.

Meten van ziekteactiviteit

Om de activiteit van uw ziekte te meten gebruiken we de DAS-28. DAS staat voor Disease Activity Score. 28 verwijst naar de 28 gewrichten die daarvoor beoordeeld worden. We tellen hoeveel gewrichten pijnlijk zijn als we erop drukken en hoeveel gewrichten gezwollen zijn. Ook vragen we u om uw reuma een rapportcijfer te geven. Vooraf heeft u bloed geprikt, hierdoor weten we ontstekingswaarden in uw bloed. Deze 4 waarden geven aan hoe rustig of onrustig de ziekte is.

Aanpassen medicijnen

Blijft de ziekte actief, of hebt u te veel last van bijwerkingen? Dan passen we de medicijnen die u krijgt aan. Is de ziekte rustig en kunt u de medicijnen goed verdragen, dan kunt u ermee doorgaan. Is de ziekte al langere tijd rustig, dan proberen wij de medicijnen af te bouwen.

Resultaten van de behandeling

Als u zich afvraagt: wat staat me te wachten over 1, 2, of 5 jaar? Dan is dit niet precies te voorspellen. Het verloop van de ziekte verschilt per persoon. Bij ¾ van deze mensen krijgen wij binnen een jaar de ziekte rustig. Wij noemen dat remissie. Als iemand in remissie is, kan hij of zij normaal functioneren en ontstaat er geen schade aan gewrichten. Bij andere patiënt duurt het langer. Bij de meeste mensen blijft de ziekte met medicijnen goed in bedwang. 

Bij ¼ van onze patiënten is na een jaar nog geen remissie bereikt, bj hen duurt het wat langer om de ziekte goed onder controle te krijgen.

Op de lange termijn zal bij ongeveer 10% de ziekte zo rustig worden dat alle medicijnen gestopt kunnen worden. Bij 80% van de patiënten blijft de ziekte met medicijnen goed in bedwang.

Begeleiding door de reumaconsulent

U heeft waarschijnlijk last van pijn in verschillende gewrichten. En ervaart hierdoor beperkingen in het dagelijks leven. Pijn en moeheid kunnen flinke invloed hebben op uw humeur. Misschien vraagt u zich af of het ooit beter wordt en of u uw werk nog kan blijven doen. Ook uw omgeving krijgt met uw ziekte te maken. Voor uw partner kan het lastig zijn om te zien dat u pijn heeft. Collega’s willen u misschien wel helpen, maar weten niet hoe. Met al deze en andere vragen kunt u terecht bij uw reumaconsulent.

Ook geeft de reumaconsulent informatie over medicijnen. Hij/zij kan u helpen bij het maken van keuzes die nodig zijn voor de behandeling van reumatoïde artritis. De reumaconsulent weet dat alle aspecten van de gezondheid even belangrijk zijn bij de behandeling van reumatoïde artritis en dat dit voor ieder mens anders kan zijn.

Wat kunt u zelf doen?

Nauwkeurig innemen van medicijnen

We hebben steeds meer en steeds betere medicijnen gekregen om reumatische artritis te behandelen. Maar ze werken alleen als u ze echt inneemt, en dat kan best een probleem zijn. Misschien krijgt u bijwerkingen, of bent u daar bang voor. Misschien krijgt u door pijnlijke vingers de pillen niet uit de verpakking.  Of vergeet u soms gewoon om ze in te nemen?  Als het u om wat voor reden dan ook niet lukt, vertel het ons gewoon, zodat we u ook daarmee kunnen helpen.

Leefstijl

Naast het correct gebruiken van uw medicijnen kunt u ook andere dingen doen om u zo goed mogelijk te voelen en minder pijn te hebben. We geven u de volgende adviezen:

Sporten en beweging

Zorg voor voldoende beweging. Maak bijvoorbeeld regelmatig een wandeling.  Bewegen is heel erg belangrijk, ook als u pijn heeft. Het vermindert de stijfheid, houdt spieren en gewrichten in conditie en biedt afleiding. Zelfs als gewrichten dik en ontstoken zijn, mag u ze best belasten, dat kan geen kwaad.
Niet alle beweegactiviteiten zijn geschikt wanneer u reuma heeft, maar er zijn genoeg leuke beweeg- en sportactiviteiten die niet te zwaar zijn. Overleg met uw arts of fysio- of oefentherapeut wat een geschikte sport voor u is.

  • Elke vorm van beweging telt! En elke vorm van bewegen is goed voor de gezondheid.
  • Kies zelf de manier van bewegen die binnen uw mogelijkheden en grenzen past.
  • Maak bewegen een vast onderdeel van uw dagelijks leven. Pak zoveel mogelijk de fiets, loop waar mogelijk en pak de trap als het lukt.

Bekijk deze informatiefilm van ReumaNederland over bewegen met reuma.

Meer informatie over sport en bewegen vindt u op de website van ReumaNederland

Voeding

Gezonde voeding is belangrijk. Actieve ontsteking kost het lichaam energie, waardoor mensen met actieve reumatische artritis fors kunnen afvallen. In dat geval moet u extra eten om op gewicht te blijven. Maar overgewicht is ook niet goed.

Stop met roken

Rookt u nog? Stop daar dan vooral mee, want reumatische artritis geeft meer risico op hart- en vaatziekten. En door roken wordt dat risico nog hoger! Lukt het niet om op eigen kracht te stoppen? Vraag dan om hulp.

Alcohol

Wees matig met het drinken van alcohol. Veel reumamedicijnen hebben invloed op uw lever. En de combinatie met alcohol werkt extra nadelig.

Wissel rust en activiteit af

Zorg voor voldoende ontspanning. Stress kan namelijk reumatische artritis verergeren. Daarbij kost reumatische artritis meer energie. Het is dus belangrijk om regelmatig rust te nemen en uw batterij weer op te laden, zowel geestelijk als lichamelijk.

Wanneer moet u contact met ons opnemen?

U zult merken dat u steeds beter de signalen herkent wanneer het minder goed met uw reuma gaat. Het is erg belangrijk dat u zelf belt wanneer u gezwollen gewrichten heeft of bijwerkingen ervaart van de medicijnen. Wanneer moet u ons bellen:

  • bij een nieuwe zwelling van een gewricht die langer dan vijf dagen duurt;
  • bij invaliderende pijn in uw gewrichten;
  • en als u bijwerkingen van de medicatie krijgt die u niet acceptabel vindt.

In beide gevallen overlegt de poli-assistent met de reumatoloog of reumaconsulent en bellen wij u terug.

Laatst gewijzigd 7 februari 2022 / 8403 / P