Contact
  1. 8401-Reumatoïde artritis (PID): H1 Inhoudsopgave en inleiding

Patiënten Informatie Dossier

Uw arts heeft u verteld dat u reumatoïde artritis (RA) heeft. Dit kan gevolgen hebben voor u en uw eventuele partner en/of familie. In dit Patiënten Informatie Dossier (PID) leest u meer lezen over wat reumatoïde artritis is. Hoe reumatoïde artritis behandeld wordt. Welke begeleiding Isala u biedt. En hoe u met uw ziekte leert omgaan.

Tijdens de gesprekken met uw reumatoloog en de reumaconsulent krijgt u veel informatie over uw ziekte en de behandeling. Het is niet eenvoudig om al deze informatie in één keer te onthouden. In dit Patiënten Informatie Dossier (PID) kunnen u en uw familie of vrienden de informatie rustig nalezen. U vindt in dit PID informatie over uw ziekte en uw behandeling en handige tips.

Veel van de informatie die u tijdens de gesprekken met uw reumatoloog en reumaconsulent krijgt, vindt u ook terug in dit PID. Soms kan deze informatie anders zijn, dan wat uw reumatoloog of reumaconsulent heeft verteld. Dit komt omdat wij in onze gesprekken kijken naar uw persoonlijke situatie.

Inhoudsopgave

Hoofdstuk 1: Inhoudsopgave, inleiding en contact

  • Inleiding
  • Uw behandelteam
  • Contact

Hoofdstuk 2: Wat is reumatoïde artritis?
Hoofdstuk 3: Behandeling en begeleiding bij reumatoïde artritis

  • Voorbereiding van uw afspraak
  • Behandeling
  • Begeleiding

(de bijlagen worden toegevoegd als dit voor u van toepassing is)

Hoofdstuk 4: Omgaan met reumatoïde artritis

 

Uw behandelteam op afdeling Reumatologie

U krijgt een vast behandelteam tijdens uw hele behandeling. Met wie heeft u te maken op de afdeling reumatologie?

Reumatoloog

De reumatoloog is uw hoofdbehandelaar en verantwoordelijk voor uw medische behandeling.

U heeft één vaste reumatoloog. Als uw eigen reumatoloog er niet is, dan neemt een andere reumatoloog uw behandeling tijdelijk over. Meestal is dat de arts die u als eerste zag en die de diagnose stelde. Maar het kan zijn dat die arts niet werkt op de locatie van Isala waar u voortaan het liefst naar toe wilt. In dat geval is het beter om direct over te stappen naar een andere reumatoloog. Mocht u later om een andere reden van reumatoloog willen wisselen, dan kunt u dat gerust met uw eigen reumatoloog bespreken.

Artsen in opleiding

Isala is een opleidingsziekenhuis. Het kan zijn dat een reumatoloog of internist in opleiding (een deel van) het onderzoek en uw behandeling doet. Een andere naam voor reumatoloog of internist in opleiding is arts-assistent. Hij of zij krijgt begeleiding van een reumatoloog.
Daarnaast werken er in Isala ook basisartsen die niet in opleiding zijn en co-assistenten. Co-assistenten zijn studenten geneeskunde, die stagelopen in een ziekenhuis.
De reumatoloog is de hoofdbehandelaar en eindverantwoordelijk voor uw behandeling; alle behandelplannen worden dan ook met hem of haar besproken.

Verpleegkundig reumaconsulent

U heeft ook regelmatig contact met onze gespecialiseerde reumaverpleegkundigen. Zij worden ook wel reumaconsulenten genoemd. Zij geven u uitleg over uw reuma. Geven u uitleg over medicijnen en hoe u deze moet innemen. En helpen u hoe u het beste met uw ziekte kunt omgaan. De reumatoloog kan u naar de reumaconsulent verwijzen, maar u kunt ook zelf een afspraak maken.

Medewerkers polikliniek

Daarnaast werken op de afdeling reumatologie ook poli-assistenten. U krijgt één van hen aan de telefoon als u contact met ons opneemt. Voor het verzetten van afspraken, maar ook wanneer u vragen heeft. Of belt omdat uw klachten erger worden. Zij helpen u verder.

Voorbereiding van uw afspraak op de polikliniek

De komende periode heeft u vaak een afspraak op de polikliniek Reumatologie. Het eerste half jaar komt u iedere acht weken naar de polikliniek reumatologie. Gaat het daarna beter, kan komt u één keer in de drie maanden. Voor iedere afspraak moet u thuis een aantal dingen voorbereiden.

  • Bloedprikken
    Voor iedere afspraak in het ziekenhuis laat u bloedprikken. Laat dit minimaal 1 dag voor uw afspraak doen. Via uw bloed meten wij de ontstekingswaarden in uw bloed. Soms is het ook nodig dat u tussendoor bloed prikt om te kijken of uw medicijnen bijwerkingen geven.
  • Online vragenlijst
    Voor uw afspraak vult u een vragenlijst in via MijnIsala. Met de vragenlijst stellen we een aantal vragen over hoe het met u gaat. En kunt u aangeven waar u het in uw afspraak over wilt hebben. Waar u tegenaan loopt bijvoorbeeld. Wij vragen u deze vragenlijst(en) minimaal 2 dagen van te voren in te vullen. Zodat wij deze in kunnen zien voordat u op de poli komt. Tijdens uw bezoek aan de polikliniek kunnen wij bijzonderheden met u bespreken. Is het invullen voor u lastig? Laat ons dat vooral weten. Wij denken graag mee voor een oplossing.
  • Schrijf uw vragen op
    Schrijf uw vragen van tevoren op en neem ze mee naar een volgende afspraak. Er is tijd om uw vragen te stellen.
  • Samen beslissen
    Wij raden u aan om goed op de hoogte te zijn over uw ziekte. Zo kunt u samen met ons meedenken over beslissingen over uw zorg en behandeling. U kunt ook gebruik maken van de keuzehulp van Reuma Nederland. Dit helpt u om de afspraak met de reumatoloog goed voor te bereiden.

Heeft u vragen of opmerkingen? 

De komende maanden komt er veel op u af. Wij doen ons best om u zo goed mogelijk te begeleiden. Voor de komende periode vinden wij het volgende belangrijk:

  • Heeft u vragen of twijfelt u ergens over, dan horen we dat graag. Vindt u het moeilijk om alle informatie te lezen, of begrijpt u niet goed wat we u vertellen, laat het ons weten. We zijn er immers voor u en helpen u graag.
  • Het is ook mogelijk om bij ons een e-consult aan te vragen. Hier kunt u dan uw vragen stellen. Bent u niet tevreden of vindt u dat iets beter kan? Dan horen wij dit graag. Uw opmerkingen geven ons de kans om onze zorg steeds te verbeteren.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen of Heerde

Reumatologie
088 624 27 99 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel

Reumatologie
088 624 96 41 (bereikbaar op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur

Heeft uw vraag waarop niet direct antwoord nodig is? Dan kunt u via MijnIsala een e-consult sturen. U krijgt dan binnen vijf werkdagen een antwoord van ons. 

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 31 oktober 2022 / 8401 / P