Contact
  1. 8404-Reumatoïde artritis (PID): H4 Omgaan met reumatoïde artritis en aanvullende informatie

Patiënten Informatie Dossier

Een reumatische ziekte roept veel vragen op en de behandeling is meer dan medische zorg alleen. Als reumapatiënt heeft u te maken met lichamelijke klachten. Door deze klachten kan er in het dagelijks leven ook veel veranderen. In deze folder leest u meer over omgaan met reumatoïde artritis en vindt u handige websites.

Omgaan met reumatoïde artritis

Reumatische artritis en andere gezondheidsrisico’s

Als u reumatoïde artritis heeft, heeft u een grotere kans op hart- en vaataandoeningen. Wij raden u daarom aan om niet te roken. De huisarts zal jaarlijks uw bloeddruk, bloedsuiker en cholesterol controleren.

Hygiëne

Sommige voedingsmiddelen (bijvoorbeeld rauwe vis of rauw vlees) kunnen tot voedselvergiftiging leiden. Gebruikt u klassieke ontstekingsremmers, ook wel DMARD’s genoemd, of een biological dan bent u gevoeliger voor dit soort infecties. Let daarom extra op de hygiëne tijdens het bereiden van uw maaltijden. U vindt meer informatie op de website van het Voedingscentrum.

Reuma en seksualiteit

U vraagt zich misschien af wat de gevolgen van reumatische artritis zijn voor uw seksleven. Ook met reuma kunt u blijven genieten van seks. Wel kan reuma uw seksleven veranderen. U kunt misschien niet meer alles doen wat u wilt of gewend was. Of u bent soms te moe voor seks of u heeft last van pijn. Bepaalde medicijnen kunnen als bijwerking geven dat u minder zin heeft in seks.
Seks werkt ontspannend voor de spieren. Daardoor ervaren veel mensen met reuma zelfs minder pijn na seks. Heeft u vragen over dit onderwerp? Of ervaart u problemen? Stel ze aan uw reumaconsulent, reumatoloog of huisarts. Op de website van ReumaNederland vindt u ook meer informatie.

Extra ondersteuning en behandelmogelijkheden

Er bestaan veel soorten alternatieve behandelmogelijkheden en extra ondersteuning. Heeft u hier interesse in? Overleg dan altijd eerst met uw reumatoloog of reumaconsulent, voordat u met een alternatieve behandeling begint. Omdat die bijwerkingen kan geven of een wisselwerking kan hebben met de medicijnen die u gebruikt.

Lotgenotencontact

Bent u op zoek naar lotgenotencontact of wilt u bijvoorbeeld sporten met andere mensen met een vorm van reuma in een beweeggroep? U kunt dan lid worden van een reumapatiëntenvereniging.
Er zijn twee soorten verenigingen:

De lokale verenigingen in Nederland geven onder meer voorlichting, organiseren beweegactiviteiten en lotgenotencontact. De landelijke organisaties richten zich op een specifieke vorm van reuma en komen op voor de belangen van mensen met deze aandoening

ReumaNederland

ReumaNederland is een patiëntenorganisatie. Op de website van ReumaNederland vindt u veel handige informatie over uw ziekte en het omgaan met de ziekte.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 8404 / P