Contact
  1. 8406-Eetdagboek voor patiënten met diabetes

Hoe vul ik een diabetes eetdagboek in?

Met een diabetes eetdagboek houdt u bij wat u eet en drinkt, hoeveel koolhydraten dit bevat, wat uw bloedglucosewaarden zijn en hoeveel insuline u gebruikt. Zo krijgen u en uw zorgverlener meer inzicht in uw bloedglucosewaarden. Hiermee kan uw diëtist uw koolhydraat-insulineratio (opnieuw) bepalen. In deze folder leest u hoe u het diabetes eetdagboek invult. En vindt u video’s over Mijn Eetmeter van het Voedingscentrum die u daarbij helpen.

Over het diabetes eetdagboek

Met het diabetes eetdagboek krijgt u meer inzicht in de relatie tussen

  • uw bloedglucosewaarden;
  • de insuline die u gebruikt;
  • wat u eet en drinkt
  • wat u doet op een dag.

Download het digitale diabetes eetdagboek. Het diabetes eetdagboek kunt u op uw computer of laptop bijhouden. Dit bestand kunt u op uw computer op laptop invullen.

Waarom vult u het diabetes eetdagboek in?

De bedoeling van de behandeling van diabetes is dat u zo normaal mogelijke bloedglucosewaarden heeft. U gebruikt hiervoor insuline om uw bloedglucosewaarden goed te houden. Het is moeilijk om de hoeveelheid insuline zo in te stellen dat uw bloedglucosewaarde altijd precies goed is. Uw bloedsuiker zal soms te hoog en soms te laag zijn. Regelmatig te hoge bloedsuikerwaarden vergroten het risico op problemen in de toekomst. Een te lage bloedsuiker geeft direct klachten, zoals zweten, hartkloppingen, duizeligheid.

De koolhydraat-insuline ratio geeft aan hoeveel insuline u moet (bij)spuiten bij een bepaalde hoeveelheid koolhydraten. Dit diabetes eetdagboek helpt bij het bepalen van de koolhydraat-insuline ratio. En helpt u bij het bepalen van de hoeveelheid insuline die u moet gebruiken om uw bloedglucosewaarden zo normaal mogelijk te houden.

Hoe lang vult u het diabetes eetdagboek in?

Om een goed beeld te krijgen vult u het diabetes eetdagboek drie tot vijf dagen in. Kies hiervoor representatieve dagen. Dat wil zeggen zoals een gemiddelde dag er voor u uitziet. Het heeft geen zin een eetdagboek bij te houden op dagen waarop u eet of beweegpatroon anders is dan normaal. Bijvoorbeeld op vakantie, tijdens feestdagen of wanneer u iets bijzonders gaat doen.

Het diabetes eetdagboek invullen

Het is belangrijk dat u het diabetes eetdagboek zo nauwkeurig mogelijk invult. In deze video leggen we u uit hoe u het diabetes eetdagboek invult.

Bloedglucosewaarden

Meet steeds vóór en anderhalf tot twee uur ná iedere maaltijd uw bloedglucosewaarden en vul dit in, in het diabetes eetdagboek. Doe dit ook bij tussendoortjes en voordat u gaat slapen. ’s Nachts meten is alleen nodig in bijzondere situaties. Bijvoorbeeld als u een hypo krijgt.  

Let op!
Het is erg belangrijk dat u uw bloedglucosewaarden vóór en anderhalf tot twee uur ná iedere maaltijd meet. Alleen dan kunnen we kijken of de hoeveelheid insuline die u gebruikt ook past bij de hoeveelheid koolhydraten die u heeft gegeten.

Eten en drinken én het aantal koolhydraten

Hier schrijft u alle maaltijden en ook alle tussendoortjes op. Alles wat u eet en drinkt op een dag. Geef zo nauwkeurig mogelijk aan wat u heeft gegeten en ook hoeveel. Bij voorkeur afgewogen op een keukenweegschaal of met een maatbeker.

Bijvoorbeeld
1 snee volkorenbrood (35 gram), 1 bruine pistolet (50 gram), 200 gram gekookte volkoren spaghetti, 1 glas van 150 of 250 ml.

Schrijf ook op hoeveel gram koolhydraten er in uw eten of drinken zit. Het aantal koolhydraten per 100 gram staat op het etiket. Een handig hulpmiddel hiervoor is Mijn Eetmeter van het Voedingscentrum. Verderop in deze folder leest u daar mee over.

Insulinesoorten en aantal eenheden

Hier schrijft u op welke soort insuline u heeft gebruikt en hoeveel u heeft gespoten of gebolust. Schrijf ook de langwerkende insuline of de basaalstanden op.

Activiteiten en andere factoren

Naast voeding kunnen de dingen die u op een dag doet ook uw bloedglucosewaarden beïnvloeden. Bijvoorbeeld hoeveel u op een dag beweegt of wanneer er sprake is van stress of spanning. In het vak opmerkingen schrijft u op wat u op een dag heeft gedaan en of er bijzonderheden zijn. Bijvoorbeeld: werken/niet werken, beweging, huishouden en sporten (wat, hoe lang, hoe intensief), ziekte en inspanning, hypo/hyper of stress. Schrijf ook het tijdstip op.

Bekijk een voorbeeld van een ingevuld diabetes eetdagboek.

Hulp van Mijn Eetmeter

Mijn Eetmeter is een online eetdagboek van het Voedingscentrum. Mijn Eetmeter is het enige eetdagboek dat de productinformatie direct haalt uit de Levensmiddelendatabank. De Levensmiddelendatabank is een onafhankelijke databank met uitgebreide informatie over levensmiddelen. Deze databank wordt continu geüpdatet en is daardoor altijd actueel.

Mijn Eetmeter helpt u bij het berekenen van de hoeveelheid koolhydraten van wat u hebt gegeten en gedronken. Zo is het invullen van het diabetes eetdagboek een stuk makkelijker.

Mijn Eetmeter kunt u invullen via een app op uw smartphone of tablet, maar ook via een website op uw computer. De gegevens die u invult in de app, vindt u ook terug op de website en andersom.

Instructievideo's

We leggen u graag uit hoe Mijn eetmeter werkt in de volgende video’s:

  • De Eetmeter: Een introductie

  • De Eetmeter: Het eerste gebruik

  • De Eetmeter: Berekenen van de broodmaaltijd

  • De Eetmeter: Berekenen van de warme maaltijd

  • De Eetmeter: Extra mogelijkheden voor een snellere invoer van voedingsmiddelen

Waarom kunt u niet alleen het eetdagboek Mijn Eetmeter gebruiken?

In Mijn Eetmeter kunt u niet uw bloedglucosewaarden of de hoeveelheid insuline bijhouden. En dat is belangrijke informatie voor u en uw diëtist omdat u diabetes hebt. We raden dus aan Mijn Eetmeter als hulp te gebruiken.

Het diabetes eetdagboek is ingevuld

Heeft u het diabetes eetdagboek drie tot vijf dagen ingevuld? Dan graag deze uiterlijk één week voorafgaand aan uw afspraak met de diëtist opsturen naar diabetes.dietist@isala.nl.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Afdeling Diëtetiek
088 624 53 27 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 - 17.00 uur)

Meppel

Afdeling Diëtetiek
088 624 53 27 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 5 april 2022 / 8406