Contact
  1. 8417 Bevalplan

Je bevalling komt dichterbij. Het kan prettig zijn om vooraf al na te denken over je wensen en verwachtingen rondom je bevalling en kraamtijd. Deze kun je in een bevalplan (geboorteplan) zetten. Daarin schrijf je kort en krachtig op wat voor jou én je partner belangrijk is. In deze folder lees je over de voordelen en tips voor het maken van een bevalplan.

Voordelen

  • Het helpt jou en je partner bewust(er) te worden van de aanstaande bevalling. Jullie kunnen alvast nadenken over hoe jullie de bevalling en de kraamtijd voor jullie zien.
  • Eventuele angsten en zorgen worden zo duidelijk, waardoor we jou hierbij al tijdens je zwangerschap kunnen ondersteunen.
  • Vooraf, tijdens en na je bevalling gebeurt er veel en worden allerlei beslissingen genomen. Door een bevalplan geef je aan wat voor jou en je partner belangrijk is. Ook wanneer je, tijdens de bevalling, zelf misschien niet zo goed kunt vertellen wat je wilt.
  • Degenen die bij je bevalling aanwezig zijn, weten wat er van hen wordt verwacht. Welke rol heeft iedereen?

Betrokken team

In het Isala Vrouw-kindcentrum werken wij met een betrokken team van gynaecologen, arts-assistenten, verloskundigen, verpleegkundigen en kraamverzorgenden. Op de polikliniek zie je verschillende gezichten en dat kan tijdens je bevalling ook zo zijn.

Wij lezen ons goed in in jullie bevalplan. Het bevalplan voegen wij bovendien toe aan je patiëntendossier. Zo kunnen de zorgverleners die jouw bevalling begeleiden, zoveel mogelijk rekening houden met jullie wensen en verwachtingen.

Voorbereiden

Informatie verzamelen

Het schrijven van een geboorteplan begint met informatie verzamelen. Wat houdt een bevalling in? Wat zijn de mogelijkheden en keuzes die gemaakt kunnen worden? Het is verstandig om je eerst goed in te lezen over het normale beloop van een spontane bevalling, inleiding of keizersnede. Bekijk ook het webinar over bevallen bij Isala Vrouw-kindcentrum op onze site. Verder kun je op de website van de Nederlandse Gynaecologen of verloskundigen ook meer achtergrondinformatie vinden. Door het lezen van deze informatie bereiden jullie je al goed voor op de bevalling. Dit kan soms al zorgen of angsten wegnemen.

Ook al verloopt een bevalling soms anders dan je verwacht of gehoopt had; het is toch zinvol een bevalplan op te stellen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat vrouwen met een bevalplan positiever terugkijken op hun bevalling, omdat ze meer controle hebben ervaren. Zelfs als de bevalling anders ging dan verwacht.

Tips

  • Schrijf je wensen en verwachtingen kort en krachtig op. De zorgverlener kan dan in één oogopslag zien wat je wensen en verwachtingen zijn.
  • Maak het bevalplan samen met je partner.
  • Bespreek het plan met alle aanwezigen tijdens de bevalling. Denk aan de doula, je moeder enz.
  • Stop een uitgeprint exemplaar in je ‘vluchtkoffer’. Als je bevalling snel gaat, kunnen we hem er zo bij pakken.
  • Onthoud dat het wensen zijn; een bevalling loopt soms anders dan vooraf gehoopt of verwacht.

Onderdelen bevalplan

Wat zet je nu precies in een bevalplan?

Deze vragenlijst geeft je wat houvast bij het schrijven van je bevalplan. Beantwoord bijvoorbeeld vragen over ervaringen met eerdere bevallingen, wie tijdens je bevalling erbij mag zijn of een top 3 met wensen. Is het bevalplan klaar? Mail het dan voorafgaand aan je afspraak met de verpleegkundige naar vso@isala.nl.

Verpleegkundig spreekuur obstetrie (VSO)

Tijdens het Verpleegkundig spreekuur obstetrie bespreekt de verpleegkundige het bevalplan met jou. Ook wordt het bevalplan besproken tijdens een controleafspraak op de polikliniek bij de klinisch verloskundige, arts-assistent en/of gynaecoloog. Zij geven verdere uitleg en bespreken of jullie wensen en verwachtingen haalbaar zijn. Zo proberen wij teleurstellingen zoveel mogelijk te voorkomen.

Contact

Heb je nog vragen, dan kun je contact opnemen met:

Isala Zwolle

afdeling Verloskunde
088 624 35 55 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 8417