Contact
  1. 8417 Bevalplan

Welke zorg mag je verwachten van de verloskundig zorgverleners?

Het is belangrijk dat je nadenkt over eventuele wensen die je hebt rondom jouw bevalling. Veel zwangere vrouwen maken een bevalplan. Dat is uiteraard niet verplicht. In deze folder leggen wij graag uit welke zorg jij standaard van onze verloskundig zorgverleners in het Isala Vrouw-kindcentrum mag verwachten tijdens jouw bevalling. Zo weet je of jouw wensen hierop aansluiten.

Start bevalling

Welke verloskundig zorgverleners zijn bij jouw bevalling?

  • je eigen verloskundige of verloskundige van het ziekenhuis
  • een arts-assistent (dat is een afgestudeerd arts, wel of niet in opleiding tot gynaecoloog)
  • een verpleegkundige
  • soms ook een coassistent, een verpleegkundige of verloskundige in opleiding

Daarnaast is er altijd een gynaecoloog in het ziekenhuis. Als het nodig is, vraagt de verloskundige of arts-assistent de gynaecoloog om hulp.

De verloskundig zorgverlener en verpleegkundige komen regelmatig bij jou langs om te kijken hoe het gaat. Intussen verlenen zij  ook zorg aan andere zwangere vrouwen. De verloskundig zorgverlener en verpleegkundige zijn dus niet steeds bij jou op de kamer. Tijdens de laatste fase van de bevalling is er wel steeds een verpleegkundige of verloskundig zorgverlener bij jou op de kamer. Naast jouw partner is ook een familielid of doula welkom.

Wij doen ons uiterste best om jou zoveel mogelijk dezelfde zorgverleners te bieden. Dat lukt helaas niet altijd. Soms beval je bijvoorbeeld tijdens een wisseling van dienst. Of het is druk op de afdeling Verloskunde. Dan kan het gebeuren dat je een andere zorgverlener krijgt.

Tijdens de bevalling

Bevalhouding

Probeer tijdens je bevalling verschillende houdingen aan te nemen. Zowel in als naast het bed. Dat is goed voor het bevallingsproces. De verloskundig zorgverlener kan jou helpen met de verschillende houdingen.

Weeën opvangen

Wij kijken samen met jou wat je fijn vindt en wat jou helpt om de weeën zo goed mogelijk op te vangen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • douchen
  • bevalbad
  • (‘peanut’) bevalbal
  • baarkruk

Maar ook ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen kunnen je helpen om de weeën op te vangen.

Hartfilmpje van jouw baby

Bij de meeste bevallingen is er een reden om een hartfilmpje (CTG) van je baby te maken. Je krijgt dan een band om jouw buik, die de hartslag van je baby meet. Wij hebben ook draadloze CTG apparaten, waarmee je onder de douche en in bad kunt.

Soms kunnen we de hartslag van jouw baby niet goed meten vanaf de buitenkant. In overleg met jou, plaatsen we dan een schedelelektrode op het hoofdje van jouw baby.

Foto’s en filmpjes

Natuurlijk mag je foto’s maken. Je bent hiervoor wel zelf verantwoordelijk. Je mag ook de verloskundig zorgverlener of verpleegkundige vragen om foto’s te maken. Wil je filmen? Vraag dan altijd eerst toestemming. Ook een geboortefotograaf is bij ons welkom. Soms mag een geboortefotograaf ook mee naar de operatiekamer. Informeer bij de verpleegkundige of tijdens het VSO spreekuur naar de mogelijkheden.

De verloskamer
Wil je weten welke voorzieningen er in een verloskamer zijn? Neem dan een kijkje op onze website.

Samen beslissen

Wij betrekken jou en je partner bij elk beslismoment tijdens de bevalling. Wij vragen toestemming voor bijvoorbeeld: inwendig onderzoek, breken van de vliezen, oxytocine (weeënopwekkers) geven tijdens en/of na je bevalling of het zetten van een knip. Wij zetten alleen een knip als je baby in nood is of als de bevalling niet verder door zet. Een goed en veilig verloop van je bevalling staat altijd voorop. Ook tijdens dringende situaties vertellen wij jou wat er gebeurt. Is hier geen tijd voor? Dan doen we dat alsnog op een later moment.

Pijnstilling

Ben je voor je zwangerschap in behandeling bij Isala? Dan heb je tijdens het Verpleegkundig Spreekuur Obstetrie (VSO) informatie ontvangen over de verschillende mogelijkheden van pijnstilling. Je kunt dit ook tijdens een afspraak op de polikliniek bespreken met de verloskundig zorgverlener.

Wij bieden niet actief pijnstilling aan. Heb je wensen rondom pijnstilling? Dan is dat natuurlijk altijd bespreekbaar.

TENS-apparaat

Wil je een TENS-apparaat gebruiken? Neem deze dan zelf mee. En oefen hier vooraf mee.

Een ruggenprik

Het kan gebeuren dat de anesthesioloog niet direct kan komen. De anesthesioloog is de arts die de ruggenprik geeft. Moet je lang(er) wachten op de anesthesioloog? Dan bieden we je intussen een morfinepompje (met remifentanil; sterke pijnstiller) aan.

Soms geen pijnstilling
Soms gaat een bevalling te snel en is pijnstilling niet meer mogelijk.

Lees ook de folder ‘Pijnbestrijding tijdens de bevalling’ voor meer informatie.

Na de geboorte

  • Leggen wij jouw baby gelijk bloot bij jou op de borst.
  • Daarna drogen wij jouw baby af en wikkelen we hem of haar in warme doeken.
  • Doen wij jouw baby een mutsje op, zodat het hoofdje ook warm blijft.
  • Mag jouw baby net zo lang bij jou op de borst blijven liggen als jij dat wenst. Dat hangt wel af van zowel jouw gezondheid als dat van je baby op dat moment.
  • Kun je je baby na de geboorte niet gelijk vasthouden of bloot op de borst leggen? Dan vragen we jouw partner om dit te doen.
  • Wij vragen jouw partner om de navelstreng door te knippen. We streven ernaar om eerst de navelstreng uit te laten kloppen, voordat het wordt doorgeknipt. Meestal is de navelstreng binnen vijf minuten na de geboorte uitgeklopt. Heb je zelf een navelring (cordring) meegenomen? Dan plaatsen we deze om de navelstreng.

Placenta (moederkoek)

Je krijgt oxytocine (weeënopwekkers) toegediend voor de geboorte van de placenta. Wij vragen eerst om jouw toestemming voor het toedienen. Wij proberen altijd de placenta aan jou en je partner te laten zien. Dat kan alleen bij een vaginale geboorte. De placenta bewaren we 48 uur in de koelkast. Voor het geval er onderzoek nodig is. Wil je de placenta mee naar huis nemen? Dat kan!

Borstvoeding

Wil je borstvoeding geven? Leg dan jouw baby binnen een uur na de geboorte aan. Bijvoeding geven wij alleen als dat nodig is en in overleg met jou. Na het eerste (gouden) uur wordt jouw baby nagekeken door de verloskundig zorgverlener of de kinderarts. Dat gebeurt bij jou op de kamer.

Vitamine K

Verder krijgt jouw baby vitamine K druppeltjes (via de mond) voor bloedstolling. Ook daarvoor vragen wij eerst jouw toestemming.

Verzorging

Wij vragen jouw partner om te helpen bij het temperaturen en verzorgen van jullie baby.

Goed om te weten

Wij doen er alles aan om jouw verblijf in het ziekenhuis zo prettig, goed en veilig mogelijk te laten verlopen. Daarbij houden we zoveel mogelijk rekening met jouw wensen rondom je bevalling. Soms kunnen er toch situaties zijn, waardoor het noodzakelijk is om van jouw bevalplan af te wijken. Wij hopen op jouw begrip hiervoor.

Mijn wensen

O Ik heb na het lezen van het ‘Bevalplan’ geen aanvullende wensen rondom mijn bevalling.
O Na het lezen van het ‘Bevalplan’ heb ik onderstaande volgende aanvullende wensen.

Deze wensen komen ook in mijn medisch dossier:
-
-
-
-

Contact

Isala Vrouw-kindcentrum

afdeling Verloskunde
088 624 35 55 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Laatst gewijzigd 31 mei 2023 / 8417