Contact
  1. 8447-Binnenste kniebandletsel

De banden van de knie zorgen voor stabiliteit van het gewricht. Als de banden van de knie te zwaar belast worden, kan er letsel ontstaan. De knieband kan opgerekt raken, gedeeltelijk (in)scheuren of volledig afscheuren. In deze folder leest u meer over letsel aan de binnenste knieband.

Waar zit de binnenste knieband?

Rond de knie zorgen vier banden voor stevigheid (stabiliteit) van het gewricht:

  • de binnenste- en buitenste band;
  • de voorste- en achterste kruisband.

De binnenste knieband zit aan de binnenzijde van de knie. Deze verbindt de binnenzijde van het dijbeen met het scheenbeen (zie afbeelding 1). De binnenste knieband zorgt voor zijdelings stevigheid en zorgt ervoor dat uw dijbeen en uw scheenbeen bij elkaar gehouden worden. Dit voorkomt dat uw knie in een X-stand komt te staan.

Illustratie vooraanzicht knie met kniebanden

Afbeelding 1: het dijbeen, scheenbeen, knieschijf, binnenste knieband, buitenste knieband en meniscus

Wat is de oorzaak van letsel aan de binnenste knieband?

Letsel aan de binnenste knieband is een veelvoorkomende blessure bij contactsporten en bij sporten waarbij veel kap-, draai- en sprongbewegingen worden gemaakt, zoals voetbal. Ook kan het een gevolg zijn van een ongeval.

Het letsel ontstaat meestal als de knie plotseling naar binnen wordt geduwd, waardoor uw been in de X-stand wordt gedrukt. Als de spanning op de binnenste knieband daarbij te hoog wordt, kan deze oprekken, inscheuren of volledig afscheuren.
Een volledig afgescheurde binnenband komt minder vaak voor dan een ingescheurde binnenste knieband. Vaak is er bij een volledig afgescheurde binnenste knieband ook ander letsel aan de knie, bijvoorbeeld aan de meniscus of voorste kruisband.
Letsel van de binnenste knieband kan op elke leeftijd ontstaan.

Wat zijn de klachten?

Letsel aan de binnenste knieband geeft pijn aan de binnenzijde van de knie. Bij een ingescheurde band heeft u direct pijn. Als de band volledig is afgescheurd, verdwijnt deze pijn weer snel. Dit komt omdat de binnenste knieband dan niet meer op spanning kan staan.

Bij een opgerekte of ingescheurde band kan er nog wel spanning op de band komen te staan en houden de pijnklachten langer aan. Na het ontstaan van het letsel kan uw knie opzwellen. U kunt meestal nog wel lopen, maar dit gaat wel moeizaam. Ook kan uw knie na verloop van tijd instabiel worden. Dit betekent dat uw knie niet meer stevig aanvoelt.

Welk onderzoek en diagnostiek worden er gedaan?

De orthopedisch chirurg (of een arts in opleiding/physician assistant) stelt u vragen en onderzoekt uw knie. Daarnaast worden er vaak röntgenfoto’s gemaakt om te zien of er schade is aan de botten of het kraakbeen van de knie.

Letsel aan de binnenste knieband is onder te verdelen in drie niveaus. Dit noemen we gradaties:

  • Graad 1:
    Opgerekte binnenband: hierbij is de binnenste knieband nog heel. Uw knie is nog stevig, er is geen zijwaartse speling. Wel heeft u pijn bij het oprekken van de knie.
  • Graad 2:
    Ingescheurde binnenband: hierbij is de binnenste knieband gedeeltelijk ingescheurd. Uw knie is niet meer helemaal stevig, er is enige zijwaartse speling. U heeft pijn bij het oprekken van de knie.
  • Graad 3:
    Afgescheurde binnenband: hierbij is de binnenste knieband volledig afgescheurd. Uw knie is niet meer stevig, er is forse zijwaartse speling. U voelt geen weerstand bij het oprekken van uw knie. U voelt nauwelijks pijn.

De orthopedisch chirurg laat soms ook een MRI-scan van de knie maken. De MRI-scan kan het letsel van de binnenste knieband goed in kaart brengen. Dit is belangrijk voor de vervolgbehandeling. Ook kan met een MRI-scan gekeken worden of er nog ander letsel aan de knie is. Zoals letsel aan de meniscus en de voorste kruisband. Dit komt vaak voor in combinatie met letsel van de binnenste knieband.

Wat is de behandeling?

Meestal helpt een conservatieve behandeling voldoende. Soms is er een operatieve behandeling nodig.

Conservatieve behandeling

De behandeling is afhankelijk van hoe ernstig uw letsel is:

Opgerekte binnenband (graad 1)

De band is niet ingescheurd of afgescheurd. Er is meestal geen behandeling van een fysiotherapeut of behandeling met een brace nodig. Het letsel geneest vaak spontaan na 2 weken. Soms kan een behandeling bij de sportfysiotherapeut nodig zijn om het herstel naar het oude sportniveau te versnellen.

Ingescheurde binnenband (graad 2)

Bij een ingescheurde knieband krijgt u een brace en wordt u doorverwezen naar een fysiotherapeut. De brace geeft uw knie stevigheid, zodat de binnenste knieband kan genezen. Samen met de fysiotherapeut bouwt u de bewegelijkheid van de knie op, zorgt u dat uw knie niet stijf wordt en bouwt u uw spierkracht weer op.

Afgescheurde binnenband (graad 3)

Ook bij een afgescheurde knieband krijgt u een brace en wordt u doorverwezen naar een fysiotherapeut. Er is wel een kleine kans dat uw knie niet zijn volledige stevigheid terugkrijgt.
In de meeste gevallen wordt er niet voor een operatieve ingreep gekozen. Een operatie verhoogt namelijk de kans op stijfheid van het kniegewricht. Ook zonder operatie geneest een afgescheurde binnenste knieband in de meeste gevallen goed.

Operatie

Alleen in heel enkele gevallen is er bij een afgescheurde binnenste knieband een operatie nodig:

  • Als er direct na het ongeval nog een botstuk vastzit aan de afgescheurde binnenband. Tijdens de operatie wordt het botstuk vastgemaakt op de oude plek. Daar groeit het weer vast.
  • Als de binnenste knieband omgeklapt ligt in het gewricht. Een omgeklapte binnenste knieband kan namelijk niet spontaan genezen.
  • Als het dragen van de brace en fysiotherapie onvoldoende helpen en het kniegewricht zijn stevigheid niet terugkrijgt. Tijdens een operatie wordt de binnenste knieband dan vervangen door een lichaamseigen pees, bijvoorbeeld de hamstringpees. Na de operatie volgt er een revalidatietraject met een (sport)fysiotherapeut.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen of Heerde

Orthopedie
088 624 56 56 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel of Steenwijk

Orthopedie
088 624 96 56 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 15 maart 2022 / 8447