Contact
  1. 8696-Speltherapie

Voor ouders/verzorgers

Uw kind is door een medisch specialist verwezen naar de psycholoog die gespecialiseerd is in onderzoek en behandeling van kinderen en jeugdigen. In overleg met u is afgesproken om met speltherapie de oorzaak van de klachten verder te onderzoeken en te behandelen.
In deze folder staat wat speltherapie is, wat er gebeurt en hoe u als ouders/verzorgers in het behandelproces betrokken bent.

Wat is speltherapie? 

Speltherapie is een vorm van therapie die speciaal ontwikkeld is voor kinderen vanaf 3 jaar. Speltherapie is een manier om via het spel uw kind te helpen bij het ontdekken, uiten en eventueel verwerken van problemen of spanningen die uw kind dwarszitten en die tot klachten leiden. Klachten die veel voorkomen zijn bijvoorbeeld: hoofdpijn, buikpijn, problemen met zindelijk worden, afzonderen van de groep, angstig zijn of agressief gedrag laten zien. Meestal zijn het klachten die voor het kind zelf en de omgeving vervelend zijn. 

Waarom speltherapie?

Volwassenen hebben geleerd dat praten kan helpen. Voor kinderen is het veel moeilijker om over hun gevoelens, angsten en zorgen te praten. Voor kinderen is spelen de manier om de wereld te ontdekken, maar ook om gevoelens te uiten en te verwerken. Spel is de taal van het kind. 
In de spelkamer kan uw kind in alle vrijheid spelen. Dat wat een kind beleefd heeft, voelt of heeft meegemaakt kan het laten zien door daarover te spelen. Of in de speltherapie nieuw of ander gedrag uit te proberen.
 

Hoe gaat speltherapie?

Speltherapie vindt plaats in een spelkamer. Dit is een ruimte waar allerlei soorten speelgoed is zoals een zandbak, poppenhuis, papier, verf, verkleedspullen, winkeltje en gezelschapsspelletjes. De spelkamer is zo ingericht dat uw kind zoveel mogelijk ruimte heeft om met allerlei materiaal te spelen.
Als uw kind de eerste keer in de spelkamer komt, vertelt de psycholoog dat het zelf mag kiezen waarmee het wil spelen. Het is belangrijk dat uw kind niet vooraf thuis al instructies krijgt over wat het in de spelkamer wel of niet mag doen of zeggen. Uw kind mag vrij zijn. Speltherapie is zeker geen les waar het kind moet leren spelen of iets anders moet leren. Het hoeft er dus ook niet zijn best te doen.
Het is voor het kind prettiger om géén 'nette' kleren aan te hebben, omdat het dan waarschijnlijk minder vrij zal spelen uit angst zich vuil te maken. In de spelkamer kan uw kind zo intens bezig zijn dat het na afloop erg moe of onrustig is. Het is verstandig uw kind dan wat rust te geven. Vaak vertellen kinderen weinig over wat er gebeurd is in de spelkamer; wees tevreden met wat uw kind aan u kwijt wil.
 

Wat doet de psycholoog? 

Tijdens speltherapie heeft de psycholoog alle aandacht voor uw kind en bouwt een vertrouwensrelatie met hem/haar op. Dat duurt soms enige tijd. Uw kind moet ontdekken dat het zich in de spelkamer veilig kan voelen. Uw kind krijgt daarom tijdens speltherapie alle ruimte en mag op eigen tempo problemen naar voren brengen. De psycholoog verplaatst zich in uw kind, observeert en ondersteunt uw kind bij het uiten en verwerken van zijn/haar problemen. Natuurlijk houdt de psycholoog u als ouders/verzorgers goed op de hoogte van wat er gebeurt tijdens de therapie.
 

Ouderbegeleiding

Het gedrag van uw kind kan gaan veranderen en u zult daar thuis op moeten inspelen. Om u hierbij enige steun te bieden, vinden er regelmatig gesprekken met u plaats. Het is voor de psycholoog belangrijk om te weten hoe het thuis met uw kind gaat en voor u om te horen welke ontwikkeling uw kind in de spelkamer doormaakt. Voor het doen slagen van de speltherapie is samenwerking met u als ouders/verzorgers noodzakelijk.
 

Vragen

Mocht u nog vragen hebben, stel deze dan gerust aan de psycholoog.

Contact

Medische psychologie
088 624 52 86 (bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8:30 tot 17:00 uur).

Med.psychologie@isala.nl

Laatst gewijzigd 22 april 2024 / 8696