-
Isala
-
Patiëntenfolders
-
8792-Zaadbalkanker (PID): H3 Behandelingen bij zaadbalkanker
Patiënten Informatie Dossier
Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij zaadbalkanker. Hier leest u meer over de behandeling en mogelijke nabehandeling. U beslist samen met uw zorgverlener welke behandeling het beste bij u past.
Wijzen de uitslagen van de echo en het bloedonderzoek op zaadbalkanker? Dan gaan wij er vanuit dat u ook echt zaadbalkanker heeft. Omdat zaadbaltumoren snel groeien, moet u snel geopereerd worden. Bij de operatie haalt de uroloog de zaadbal, samen met de bijbal en de zaadstreng weg. Deze operatie noemen we een orchidectomie. Meestal vindt de operatie nog dezelfde dag plaats.
De operatie gebeurt onder narcose of ruggenprik. Bijna altijd gaan ze via de lies naar binnen. Zo kunnen ze het beste bij de zaadbal, bijbal en zaadstreng komen. U wordt hiervoor één dag in het ziekenhuis opgenomen.
Medische gezien gaat het om een vrij kleine ingreep. Voor veel patiënten is het echter een heftige ervaring. In korte tijd komt er veel op u af.
Gevolgen operatie
Sommige mannen voelen zich “minder man” als één zaadbal verwijderd moet worden. Het is belangrijk om te weten dat de zin in seks over het algemeen niet verandert door deze operatie. Ook de mogelijkheid om een erectie te krijgen neemt door deze operatie in principe niet af. Lees meer over omgaan met de veranderde situatie in hoofdstuk 4.
Op een later moment kunt u een prothese krijgen. Dit is een “kunstbal” waarmee de weggenomen bal vervangen kan worden. Met deze prothese ziet de balzak er weer hetzelfde uit als voorheen.
Na de operatie gaat de weggenomen zaadbal voor onderzoek naar de patholoog. Dit is een arts die gespecialiseerd is in weefselonderzoek. Deze arts bekijkt het weefsel van de zaadbal onder de microscoop. Zo beoordeelt de patholoog of u zaadbalkanker heeft. Zo ja, dan kijkt de patholoog ook naar welke vorm van zaadbalkanker u heeft. En bepaalt de patholoog de grootte van de tumor. Het duurt ruim een week voordat de uitslag van het weefselonderzoek bekend is.
Ongeveer 10 dagen na de operatie komt u terug op de polikliniek urologie. Tijdens dit bezoek krijgt u de uitslag van het weefselonderzoek en de CT-scan.
Aan de hand van deze uitslagen bespreken wij met u of er nog een vervolgbehandeling nodig is. Deze kan bestaan uit:
- bestraling (radiotherapie)
- chemotherapie (behandeling met celdodende of celdelingremmende medicijnen)
- lymfeklieroperatie
Is er een vervolgbehandeling nodig? Dan krijgt u hiervoor een verwijzing naar een gespecialiseerd ziekenhuis.
Is er geen vervolgbehandeling nodig? Dan blijft u de eerste jaren wel onder controle bij de uroloog. Bij iedere controle krijgt u weer een bloedonderzoek. Met een CT-scan van de buik en een röntgenfoto van de longen kijkt de uroloog naar mogelijke uitzaaiingen. Hoe vaak u op controle komt hangt af van de grootte en het type tumor dat bij u is gevonden.
Bij deze vorm van kanker is het moeilijk aan te geven wanneer iemand echt genezen is. Ook na behandeling bestaat de kans dat de ziekte terugkomt. Hoe langer het geleden is, hoe kleiner deze kans.
De kans dat u weer helemaal beter wordt, hangt van een paar dingen af:
- welk type tumor
- de plaats van de oorspronkelijke tumor
- de plaats en grootte van de uitzaaiingen
De kans dat een patiënt met zaadbalkanker geneest, is groot. Zelfs als er bij het begin van de behandeling uitzaaiingen zijn. U bent helemaal genezen als er langer dan 5 jaar geen nieuwe tumor of uitzaaiing is gevonden. Als u langer dan 2 jaar geen nieuwe tumor of uitzaaiing heeft is de kans dat de ziekte terugkomt maar klein. Van alle patiënten die behandeld zijn voor zaadbalkanker, leeft na 5 jaar meer dan 90%.
Deze percentages zeggen niet altijd iets over uw situatie. Bespreek dit onderwerp met uw uroloog.
Laatst gewijzigd 14 maart 2025 / 8792 / P