Contact

Meestgestelde vragen

  1. Meestgestelde vragen

Heeft u een vraag? Wellicht vindt u het antwoord al in deze lijst met meestgestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen, neemt u dan gerust contact met ons op.

Verzorging

Mag ik crème op mijn benen smeren, op de dag van behandeling?
Nee, we verzoeken u dit niet te doen. Bij gebruik van crème is het mogelijk dat pleisters minder goed hechten. Daarnaast kunnen de elastische kousen niet tegen het vet in de meeste crèmes. Dit tast het elastisch materiaal van de kous aan.

Moet ik vóór de behandeling mijn benen ontharen?
Wij adviseren u een dag vóór uw behandeling, uw been/benen te scheren.

Mag ik na de behandeling in bad of naar de sauna?
Nee, een heet bad of sauna wordt gedurende de behandeling een tot drie weken na de laatste behandeling afgeraden. Bij warmte verwijden uw aderen, wat de spataderbehandeling teniet kan doen.

Mag ik na de behandeling in de zon?
Ja, maar niet te lang. Beperkte blootstelling aan zonlicht kan geen kwaad. Dit advies heeft overigens niets te maken met uw spataderbehandeling. Het geldt voor iedereen die veilig wil genieten van de zon.

Bijwerkingen

Wat zijn normale bijwerkingen of gevolgen van de behandeling?
Na de behandeling kunt u last hebben van roodheid, roodbruine verkleuringen, zwelling of verdikkingen, blauwe plekken en een zwaar gevoel in het behandelde gebied. Dit trekt na een aantal weken vanzelf weer weg. Locale zwellingen kunnen zelfs tot enkele maanden na de behandeling nog voelbaar zijn.

Wat kan ik doen bij jeuk?
Bij jeuk door uitdroging van de huid kunt u ’s avonds een neutrale zalf gebruiken. Doe dit pas als de elastische onderkousen zijn verwijderd, na zeven dagen en nachten. Zowel de onder- als bovenkousen kunnen niet tegen vet. Dit tast het elastische materiaal van de kous aan.

Wat moet ik doen met bruine pigmentvlekken?
U hoeft niets te doen. Deze bruine vlekken vervagen in de loop van de maanden heel geleidelijk. Ook hoeft u zich er geen zorgen over te maken. Het komt vaak voor dat deze vlekken na de spataderbehandeling zichtbaar worden.

Ontstaan er littekens na de behandeling?
Na de meeste behandelingen blijven geen littekens achter. Alleen bij de Müllerse flebectomie-techniek blijven minimale streepjes zichtbaar.

Wanneer moet ik, na de behandeling, contact opnemen met het Flebologisch centrum?
U neemt contact op wanneer u nog vragen hebt, of wanneer u last hebt van:

  • een (vermoedelijk) allergische reactie, infectie of een nabloeding;
  • een abnormale zwelling en pijn in het behandelde gebied;
  • (vermoede) trombose. U kunt dit herkennen aan een dik, glanzend been en blauwpaarse verkleuring;
  • koorts;
  • heftige pijn die niet verdwijnt na het gebruik van Paracetamol;
  • iets anders waar u zich zorgen over maakt.

Elastische kous

Hoe moet ik een elastische kous aantrekken?
De elastische kous is strak, waardoor het lastig kan zijn om hem goed aan te trekken. Na de behandeling krijgt u hiervoor een aantal tips van de verpleegkundige.

Wanneer moet ik de elastische kous dragen?
De arts en de verpleegkundige bespreken met u wanneer en hoe lang u de kous moet dragen. Dit hangt af van het type behandeling dat u heeft gekregen.

Activiteiten hervatten

Wanneer kan ik weer aan het werk?
Voor alle behandelingen geldt dat u vrijwel onmiddellijk weer aan het werk kunt. Het beste kunt u zoveel mogelijk uw gewone leefpatroon volgen. Wel moet u voorkomen dat u lang stilstaat.

Mag ik bewegen na de behandeling?
Ja. Lichaamsbeweging, zoals wandelen en is goed voor de bloedcirculatie. Veel lopen mag al zo snel mogelijk na de behandeling. Maar doe geen intensieve sporten, zoals balsporten, hardlopen of wielrennen. Vermijd ook lang staan en stilzitten. Leg uw been, waar mogelijk, hoog (de voeten hoger dan de heup). De eerste twee weken na uw laatste behandeling kunt u niet sporten.

Kan ik op vakantie na de behandeling?
Het is mogelijk op vakantie te gaan, maar draag dan wel uw elastische kous. Zeker als u een lange reis met vliegtuig, trein of bus gaat maken, is dit aan te raden.

Vergoeding

Wordt mijn behandeling vergoed?
Om te bepalen of u voor vergoeding in aanmerking komt, is echoduplex onderzoek nodig. Mocht u niet voor vergoeding in aanmerking komen, dan kunt u besluiten om u toch te laten behandelen. De kosten van de behandeling betaalt u dan zelf.

Ervaringen