
Wat doet een gipsverbandmeester?
- Isala
- Specialismen en centra
- Gipskamer
- Over de afdeling
- Wat doet een gipsverbandmeester?
De gipsverbandmeester, ook wel gipsmeester, is de behandelaar in de gipskamer. De gipsverbandmeester is een zelfstandig werkende hulpverlener die in opdracht van diverse specialisten gipsverbanden en andere soorten van immobilisatie aanlegt.
Een gipsverbandmeester werkt zelfstandig en is daarbij medeverantwoordelijk voor het diagnosticeren, prioriteren, plannen en interveniëren, ook in acute situaties.
Wat doet een gipsverbandmeester?
De gipsverbandmeester behandelt fracturen, weke delen, letsels (wonden, diabetische voet), verdraaiingen, verstuikingen, spier- en/of peesletsels en aangeboren afwijkingen. Door het toepassen van technieken zoals beweeglijke en onbeweeglijke ondersteuning en door trek- en buigkrachten worden de lichaamsdelen weer in de juiste richting geleid. Dit laatste noemen wij ook wel het redresseren/hermodelleren van de aangedane ledemaat in de normale stand door middel van gips.
Zenuwuitval
Ook bij fysiologisch lijden wordt de gipsverbandmeester ingeschakeld. Patiënten hebben in dit geval een zenuwuitval en voelen dus geen pijn. Hierdoor blijven patiënten gewoon doorlopen waardoor wonden kunnen ontstaan die niet worden opgemerkt. Het doel van de behandeling van de gipsverbandmeester is om de wond goed te beschermen en te laten genezen door de gipsbehandeling.
Prothese
Het aanmeten van een voorlopige prothese na een amputatie is eveneens een taak van de gipsverbandmeester.
Vervolgbehandelingen
Het zetten van breuken doet de gipsverbandmeester zelfstandig, net als het uitvoeren van tussentijdse controles, het wisselen van gipsverbanden en het vaststellen van consolidatie en vervolgbeleid.