Contact

Meestgestelde vragen

  1. Meestgestelde vragen

Heeft u een vraag? Wellicht vindt u het antwoord al in deze lijst met meestgestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen, neem dan gerust contact op met de gipskamer. 

Wat doet een gipsverbandmeester?

De gipsverbandmeester, ook wel gipsmeester, is de paramedisch behandelaar in de gipskamer. De gipsverbandmeester is een zelfstandig werkende behandelaar die in opdracht van een algemeen chirurg of orthopedisch chirurg, gipsverbanden aanlegt. De gipsverbandmeester behandelt fracturen, weke delen letsels (wonden, diabetische voet), verdraaiingen, verstuikingen, spier- en/of peesletsels en aangeboren afwijkingen.  

Mag ik douchen met gips om?

Een gips- of kunststofverband mag niet nat worden. Er zijn speciale douchehoezen verkrijgbaar, die een veilige bescherming van het gips en de huid bieden tijdens het douchen.

Ik vermoed dat het gips te strak zit. Wat kan ik het beste doen?

Treedt één van de volgende verschijnselen op?

  • Sterk toenemende pijn, die bij houdingsverandering niet verdwijnt.
  • Sterke zwelling en/of blauwe of witte verkleuring van de tenen of vingers.
  • Doofheidsgevoel van de vingers of tenen.
  • Als er voorwerpen verloren raken tussen gips- of kunststofverband en lichaam.

Neemt u dan contact op met de gipskamer of spoedeisende hulp.

Mag ik vliegen met gips?

U mag vliegen met gips, maar alleen onder strenge regels. Een internationale regel is dat vliegen met circulair (rondom gesloten) gips verboden is. Dit heeft te maken met drukverschillen in de cabine. In de folder 'Vliegen met gipsverband' leest u meer over de regels en wat dit voor u betekent.

Als u gaat vliegen met gips is het belangrijk dat u dit meldt aan de gipsverbandmeester of verpleegkundige die het verband bij u aanlegt. Zij kunnen hier rekening mee houden door, als dit mogelijk is geen circulair gips aan te leggen. In plaats hiervan wordt er dan een spalk, brace of afneembaar gips aangelegd als het letsel dat toelaat. Het kan ook voorkomen dat het gips in de lengterichting wordt gespleten. Zo is het makkelijker open te maken, als u last krijgt van zwelling.

Ervaringen