
Meestgestelde vragen
- Isala
- Specialismen en centra
- Nucleaire geneeskunde
- Meestgestelde vragen
Heeft u een vraag? Wellicht vindt u het antwoord al in deze lijst met meestgestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Nucleaire geneeskunde.
Bij de meeste onderzoeken mag u iemand meenemen. Maar vraag het voor de zekerheid even na op het moment dat u aan de beurt bent.
Op de website vindt u uitgebreide informatie over de verschillende onderzoeken. Over ieder onderzoek is er een patiëntenfolder. U kunt natuurlijk ook altijd uw vragen stellen aan de medewerkers van onze afdeling.
De radioactieve vloeistof die gebruikt wordt bij uw onderzoek, kan het alarm van een detectiepoortje op het vliegveld activeren. U krijgt daarom een vliegbrief mee wanneer u aangeeft op reis te gaan met het vliegtuig.
Na afloop van het onderzoek zal de nucleair geneeskundige de beelden bekijken en beoordelen. De uitslag gaat vervolgens naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. De uitslag van uw onderzoek krijgt u dus altijd van uw behandelend arts. Deze is er binnen enkele dagen, soms eerder.
U krijgt een licht radioactieve vloeistof toegediend. Dankzij de straling die de radioactieve stof uitzendt, kunnen we met behulp van een gammacamera of een PET-camera een foto maken van de verschillende organen. Dit noemen we een scan.
Daarnaast gebruiken we een aantal radioactieve stoffen ook voor therapie en behandeling.
De hoeveelheid straling die u krijgt toegediend is zeer gering. Het levert geen gevaar op voor uw gezondheid. De radioactieve stof heeft geen bijwerkingen. Het verlaat op natuurlijke wijze uw lichaam, meestal via de urine. Door op de dag van het onderzoek veel te drinken en regelmatig uit te plassen bevordert u dit proces.
Dit gebeurt meestal met een injectie in uw arm en soms via een infuus. De plaats van de injectie is afhankelijk van het onderzoek en de radioactieve stof die gebruikt wordt.
Als u zwanger bent of denkt te zijn, moet u dit vertellen aan uw behandelend arts. Deze kan in overleg met u beslissen of het onderzoek door moet gaan of indien mogelijk kiezen voor een alternatief onderzoek. Is uw onderzoek al afgesproken, meldt dan uw (mogelijke) zwangerschap bij de medewerker van de balie op de afdeling of bij een röntgenlaborant voordat het onderzoek plaatsvindt.