Contact

Over de afdeling

  1. Over de afdeling

De afdeling Nucleaire geneeskunde brengt processen in uw lichaam in beeld. Met behulp van radioactieve stoffen sporen we afwijkingen in verschillende organen op. Daarnaast gebruiken we een aantal radioactieve stoffen ook voor therapie en behandeling.

Samenwerking

Al vele jaren werkt Nucleaire geneeskunde samen met ziekenhuizen in de omgeving. Wij voeren daar alle gangbare (basis-) nucleaire onderzoeken en behandelingen uit. Deze samenwerking zorgt ervoor dat snelle verwijzing voor topklinische zorg in Isala Zwolle geregeld is. Zo kunt u bij Isala Zwolle onder andere terecht voor het uitvoeren van PET-CT-onderzoek. 

De nucleair geneeskundigen vormen samen een regiomaatschap en werken ook in de ziekenhuizen in Hoogeveen, Hardenberg en Emmen.

Scan

Nucleaire geneeskunde gebruikt de patiënt als bron van straling. U krijgt een licht radioactieve vloeistof toegediend. Dankzij de straling die de radioactieve stof uitzendt, kunnen we met behulp van een gammacamera of een PET-camera een foto maken van de verschillende organen. Dit noemen we een scan. De nucleaire geneeskundige beoordeelt de verkregen afbeelding. Het verslag wordt naar de behandelende specialist of huisarts gestuurd.

Veilig

De hoeveelheid straling die u krijgt toegediend is zeer gering. Het levert geen gevaar op voor uw gezondheid. De radioactieve stof heeft geen bijwerkingen. Het verlaat op natuurlijke wijze uw lichaam, meestal via de urine. Door op de dag van het onderzoek veel te drinken en regelmatig uit te plassen bevordert u dit proces.

Ervaringen