Contact

Doelgerichte therapie bij kanker

 1. Doelgerichte therapie bij kanker

Wat is doelgerichte therapie?

Doelgerichte therapie noemen we ook wel 'targeted therapy'. Dit betekent: een behandeling met medicijnen waardoor kankercellen remmen in hun groei.

Het belangrijkste kenmerk van kankercellen is, dat zij ongeremd delen. De deling vindt plaats vanuit de celkern. Als kanker ontstaat, zijn er meerdere fouten opgetreden in de aansturing van de celdeling. Cellen blijven zich ongeremd delen. Ook kunnen ze ingroeien in omliggend weefsel en uitzaaien naar andere organen.

Kankercellen kunnen ook eigen bloedvaten vormen. Deze bloedvaten voorzien tumoren en uitzaaiingen van voeding en zuurstof waardoor zij helaas weer verder kunnen groeien.

Hoe werkt doelgerichte therapie?

Er is steeds meer kennis over signaalstoffen. Signaalstoffen zorgen voor ongeremde celdeling. Doelgerichte therapie beïnvloedt signaalstoffen, waardoor het de ongeremde celdeling kan stoppen of afremmen.
Doelgerichte therapieën zijn onder te verdelen in twee groepen

 1. antistoffen of monoklonale antilichamen;
  Deze medicijnen beïnvloeden de signaalstoffen aan de buitenkant van de cel. Deze behandeling wordt ook wel immunotherapie genoemd.
 2. small molecules;
  Deze medicijnen beïnvloeden de signaalstoffen aan de binnenkant van de cel.

Doelgerichte therapie kan als enige behandeling worden gegeven, of in combinatie met andere behandelingen zoals chemotherapie of hormonale (endocriene) therapie.

Wanneer doelgerichte therapie?

Een behandeling met doelgerichte therapie kan om verschillende redenen gegeven worden:

 • curatief;
  Dit is een behandeling met als doel genezen.
 • adjuvant;
  Dat wil zeggen: na een operatie, als onderdeel van een behandeling met als doel genezen. De behandeling wordt uit voorzorg gegeven om het risico te verkleinen dat de kanker terugkomt.
 • neo-adjuvant;
  Een behandeling voor een operatie of voor de radiotherapie, als onderdeel van een behandeling met als doel genezen.
 • palliatief;
  Genezen is niet meer mogelijk. Het doel is de ziekte af te remmen of klachten door de ziekte te voorkomen of te verminderen.

Beweeg wel, voor een spoedig herstel

Het is altijd belangrijk om goed voor uzelf te zorgen. Wordt u binnenkort opgenomen bij Isala? Dan kan extra bewegen uw lichaam nog meer versterken, zodat u sneller herstelt van uw operatie. Want, een goed begin is het halve werk!