Contact

Hartkatheterisatie

  1. Hartkatheterisatie

De toestand van uw hart

Een hartkatheterisatie (CAG) geeft de cardioloog informatie over de toestand van uw hart. Een hartkatheterisatie wordt gedaan om een beeld te krijgen van de gezondheid van kransslagaderen, de pompfunctie van de linkerhartkamer en de hartkleppen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij pijn op de borst, na een hartinfarct, om de hartkleppen te onderzoeken of om hartritmestoornissen op te sporen.

Hoe verloopt het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer een uur tot anderhalf uur. De cardioloog en enkele hartfunctielaboranten voeren het onderzoek uit op de hartkatheterisatiekamer (HCK). In deze speciale operatiekamer staat naast de behandeltafel een groot röntgenapparaat. Hiermee zal de cardioloog filmopnames van de kransslagaderen maken. Ook ziet u een aantal monitoren hangen, waarop hij uw hartritme en de röntgenbeelden kan aflezen.

De hartkatheterisatie wordt via de lies of de pols uitgevoerd. Uw lies of pols wordt eerst plaatselijk verdoofd, waarna de (slag)ader wordt aangeprikt. Via dit aangeprikte vat worden de katheters (holle lange buisjes) richting uw hart gebracht. De cardioloog spuit, via de katheters, meerdere keren contrastvloeistof in uw linker hartkamer en in de kransslagaderen. Door de contrastvloeistof kan de röntgeninstallatie uw hart en de kransslagaderen goed in beeld brengen.

Patiënten uit heel Nederland en buitenland

Jaarlijks helpen wij duizenden patiënten die wij de hoogste kwaliteit van zorg, veiligheid en de nieuwste technologie bieden. Gegeven door betrokken en gepassioneerde specialisten. Niet voor niets verwijzen huisartsen, specialisten uit heel Nederland en zelfs uit het buitenland hun patiënten door naar Isala Hartcentrum. Doordat wij jaarlijks veel patiënten zien, zijn onze artsen ervaren en experts binnen hun vakgebied.

Specialisme en centra

Meer informatie