Contact

Hartklepoperatie

 1. Hartklepoperatie

Reparatie of vervanging van een hartklep

Een hartklep kan vernauwen of gaan lekken. Daardoor stroomt er minder bloed door de hartklep, of stroomt een deel van het bloed weer terug het hart in. Het hart moet dan harder werken om voldoende bloed rond te pompen. Dit kan leiden tot hartfalen.

In Isala Hartcentrum kan een niet goed werkende hartklep op de volgende manieren behandeld worden:

 • via een openhartoperatie.
  Dit geldt voor de aortaklep;
 • met de Da Vinci-robot (robotchirurgie).
  Dit geldt voor de mitralisklep;
 • via de liesslagader (TAVI).
  Dit geldt voor de aortaklep;
 • via het plaatsen van een MitraClip;
  Dit geldt voor de mitralisklep.

De keuze voor de soort operatie hangt samen met het soort hartklep dat vervangen of gerepareerd moet worden en uw lichamelijke of medische conditie. Bij de uitvoering van een TAVI of het plaatsen van een MitraClip voeren een hartchirurg en een cardioloog de operatie samen uit.

Zo min mogelijk belasting voor u

Isala Hartcentrum is het eerste hartcentrum in Nederland waar een lekkende mitralisklep met de Da Vinci-operatierobot vervangen kan worden. Hierdoor heeft ons hartchirurgisch team slechts vijf kleine sneetjes nodig om de mitralisklep te vervangen, terwijl in andere ziekenhuizen de borstkas wordt geopend. Onze patiënten herstellen daardoor sneller en hebben minder kans op problemen.

Isala Hartcentrum behoort ook tot de hartcentra van Nederland met een vergunning voor het plaatsen van een nieuwe aortaklep via de liesslagader (TAVI). Door deze manier van opereren, kunnen we vooral oudere mensen waar een openhartoperatie te zwaar voor is, toch helpen.

Specialisme en centra

Beweeg wel, voor een spoedig herstel

Het is altijd belangrijk om goed voor uzelf te zorgen. Wordt u binnenkort opgenomen bij Isala? Dan kan extra bewegen uw lichaam nog meer versterken, zodat u sneller herstelt van uw operatie. Want, een goed begin is het halve werk!