Contact

Hokkende vinger of 'Trigger finger'

  1. Hokkende vinger

Aandoening van de pezen in de hand

Een hokkende vinger is een aandoening van de pezen in de hand die de vingers buigen. De hokkende vinger of duim begint vaak met een vervelend gevoel aan de basis van de vinger of duim. In sommige gevallen is er een zwelling in dit gebied zichtbaar of voelbaar.

Een hokkende vinger treedt op:

  • wanneer er een knobbeltje of een lokale zwelling in de pees ontstaat en/of
  • doordat de peesschede vernauwd is.

Door deze verdikking (of vernauwing) kan de pees maar moeilijk door de opening van de peesschede. De pees loopt dan als het ware vast tijdens het buigen. We spreken dan van een hokkende vinger.

Oorzaak

De oorzaak van een hokkende vinger is niet altijd duidelijk. De aandoening ontstaat soms na een zware inspanning of abnormaal gebruik van de hand. Soms is er sprake van een verwonding van een pees, soms een irritatie zoals eerder beschreven. De aandoening komt vaker voor bij patiënten met reuma, jicht en suikerziekte.

Grootste handencentrum

Het Isala Hand-polscentrum is het grootste handencentrum van Nederland. Hier zijn kennis, expertise en ervaring op het gebied van handletsels en -aandoeningen gebundeld. In het centrum werken plastisch chirurgen, revalidatieartsen en handtherapeuten nauw met elkaar samen. Met welk probleem of aandoening van uw hand, pols of onderarm u ook komt, wij zorgen ervoor dat u snel weer zo goed mogelijk kunt functioneren.

 

Meer informatie