Contact

Kinderastma

  1. Kinderastma

Luchtweginfectie

Als baby’s en kleine kinderen hoesten of piepen, dan hebben zij meestal een luchtweginfectie. Veelal veroorzaakt door virusinfecties. Tussen het derde en zesde levensjaar verdwijnen deze hoest- en/of piepklachten meestal. Als een kind regelmatig luchtweginfecties heeft en ook allergische aanleg heeft, dan is er echter vaak sprake van de ontwikkeling van astma.

Kortademigheid

Ontwikkelt zich astma bij kleine kinderen, dan krijgen ze op de basisschool last van kortademigheid en piepen. Meestal gebeurt dit in aanvallen of gedurende bepaalde periodes. Soms blijven kinderen ’s nachts hoesten. De astma leidt vaak tot vermoeidheid. Het benauwd zijn en ademhalen kan ’s nachts veel energie kosten.

Puberteit

In de puberteit kunnen de klachten verminderen of juist erger worden. Hormonale invloeden alsmede veranderende leefpatronen hebben een sterke invloed. Uitgaan, meeroken, zelf (!) roken en bijvoorbeeld het onregelmatiger innemen van medicijnen kunnen de astma doen verergeren. De klachten kunnen echter ook verminderen. ‘Er overheen groeien’, wat vaak gezegd wordt, bestaat niet echt: de klachten kunnen tijdelijk verdwijnen maar de kans is altijd aanwezig dat ze weer terugkomen.

Kinderastmatraining

In Isala bestaat voor kinderen de mogelijkheid deel te nemen aan de kinderastmatraining. Het doel van deze training is om de zelfzorg van kinderen met astma te verbeteren. Op een ontspannen en speelse manier wordt aan de kinderen onder andere uitgelegd:

  • Wat is astma nu precies en wat gebeurt er in je longen?
  • Hoe kun je voorkómen dat je benauwd wordt, snel moe wordt of meer gaat hoesten?
  • Hoe zorg je voor een goede conditie?
  • Hoe vertel je aan anderen dat je soms last van astma hebt en bijvoorbeeld niet tegen scherpe luchtjes (zoals sigarettenrook) kunt?
Specialisme en centra