Contact

Non-Hodgkin lymfoom

  1. Non-Hodgkin lymfoom

Wat is non-Hodgkin lymfoom?

Non-Hodgkin lymfoom (NHL) is kanker van het bloed- en lymfestelsel. Non-Hodgkin lymfoom ontstaat doordat lymfocyten ongecontroleerd gaan delen. Lymfocyten zijn een bepaald soort witte bloedcellen. Deze witte bloedcellen spelen een belangrijke rol bij het aanvallen van ziekteverwekkers en het maken van afweerstoffen. Ziekteverwekkers zijn bijvoorbeeld virussen, bacteriën, parasieten en schimmels die ziektes kunnen veroorzaken.

Door het ongecontroleerd delen van de witte bloedcellen ontstaat een dikkere plek (gezwel) in de lymfeklier. Dit noemen we een lymfoom. Het type lymfoom dat ontstaat is afhankelijk van het moment waarop de fout ontstaat in de ontwikkeling van de witte bloedcel.

Vormen van non-Hodgkin lymfoom

Er zijn ruim 50 vormen van non-Hodgkin-lymfoom. Elk type lymfoom:

  • ziet er anders uit onder de microscoop;
  • heeft verschillende (genetische) kenmerken;
  • gedraagt zich anders;
  • vraag om een speciale behandeling.

Vast aanspreekpunt

In Isala Oncologisch centrum werken regieverpleegkundigen. Zij houden spreekuur om uw vragen te beantwoorden en de gevolgen van uw behandeling te controleren. Zij kunnen ook uitleg geven over de informatie die u heeft gekregen van de arts. Tijdens uw behandeling zijn de regieverpleegkundigen uw vaste aanspreekpunt in het Oncologisch centrum. Meer weten? Lees dan de folder Regieverpleegkundige oncologie.

Kwaliteit

Tijdens een bezoek op de polikliniek Hematologie ziet u veel verschillende medewerkers; artsen, verpleegkundigen en regieverpleegkundigen. Op onze afdeling werken artsen en verpleegkundigen die vervolgopleidingen en specialisaties hebben gevolgd in de hematologie. Bekijk alle artsen en medewerkers uit het team van de polikliniek Hematologie.

Beweeg wel, voor een spoedig herstel

Het is altijd belangrijk om goed voor uzelf te zorgen. Wordt u binnenkort opgenomen bij Isala? Dan kan extra bewegen uw lichaam nog meer versterken, zodat u sneller herstelt van uw operatie. Want, een goed begin is het halve werk!