Contact

Osteogenesis Imperfecta

  1. Osteogenesis Imperfecta
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Osteogenesis Imperfecta (OI) is een zeldzame, aangeboren en erfelijke bindweefselaandoening. Het meest opvallende kenmerk is dat de botten gemakkelijk en vaak breken. Andere kenmerken zijn slechthorendheid, blauw oogwit, achterblijvende groei en vervorming van de botten. 

Er zijn verschillende vormen van osteogenesis imperfecta. Mensen met een ernstige vorm kunnen hun botten tientallen keren in hun leven breken. Bij de minder ernstige vorm komt een botbreuk maar heel af en toe voor. De symptomen verschillen sterk per persoon en per levensfase. OI is niet te genezen. De negatieve gevolgen van de ziekte kunnen wel beperkt worden door goede begeleiding en behandeling.

Landelijk expertisecentrum volwassenen

Isala is het landelijk expertisecentrum voor volwassenen met Osteogenesis Imperfecta. Ons centrum is erkend door de STZ als een van Isala's topklinische functies. Wij hebben veel ervaring en daar hebben vooral onze patiënten baat bij. In Isala zijn diverse disciplines betrokken bij de zorg voor mensen met OI. Daarnaast werken we intensief samen met andere behandelcentra zoals het VUmc in Amsterdam, het UMC Groningen en het WKZ in Utrecht. Bovendien doen wij in ons ziekenhuis wetenschappelijk onderzoek naar Osteogenesis Imperfecta.