Contact

Schildkliernodus

  1. Schildkliernodus

Wat is een schildkliernodus?

Een schildkliernodus is een knobbel in de schildklier. Meestal gaat het om een goedaardige knobbel (benigne). De werking van de schildklier verandert meestal niet door deze knobbel.

Er zijn verschillende soorten knobbels die kunnen voorkomen in de schildklier:

  • De knobbel is ontstaan door een cyste. Dit is een holte gevuld met vocht.
  • De knobbel bestaat uit een sponsachtige samenstelling (colloïd nodus) of helemaal uit weefsel (solide nodus).

Meestal wordt een knobbel in de schildklier ontdekt door lichamelijk onderzoek. Een knobbel in de schildklier is te voelen als deze een doorsnede heeft van minstens anderhalve centimeter.
Soms wordt een knobbel in de schildklier ontdekt bij toeval. Dit gebeurt bij meer dan de helft van de mensen, waarbij een echo van de hals wordt gemaakt.

Verschijnselen

Mensen met een knobbel in de schildklier kunnen last hebben van de volgende verschijnselen:

  • De knobbel is te zien in de hals. Soms vinden mensen dit er niet mooi uitzien (cosmetisch) en voelen ze zich daar niet prettig bij.
  • De knobbel kan het gevoel geven dat er iets in de weg zit in de hals.
  • Als de knobbel tegen de slokdarm duwt, kan men moeite hebben met doorslikken van eten.
  • Als de knobbel tegen de luchtpijp aan drukt, kan dit leiden tot kortademigheid, een piepende inademing bij plat liggen of bij inspanning.
  • Soms hebben mensen last van heesheid, omdat de zenuw van de stembanden minder ruimte krijgt.

Sneldiagnostiek

Op de afdeling werken wij met sneldiagnostiek voor patiënten met een knobbel in de schildklier (schildkliernodus). Dit houdt in dat patiënten op één dag gezien worden door de gespecialiseerde endocrinologieverpleegkundige en endocrinoloog, en daarna een echogeleide punctie ondergaan bij de radiologie. De patiënt kan dan naar huis en wordt de volgende dag gebeld over de pathologie uitslag.

Behandeling

Sommige mensen krijgen klachten van de knobbel. Dit kan een reden zijn voor behandeling, ook als de reden alleen cosmetisch is. Er zijn verschillende mogelijkheden. Dit is afhankelijk van de soort, grootte en ligging van de knobbel.

Operatie

Een schildkliernodus met een doorsnede groter dan 5 centimeter of een erg ongunstige ligging wordt in principe behandeld met een operatie of in sommige gevallen met radioactief jodium.

Minimaal invasieve technieken

Bij sommige knobbels is een operatie niet nodig. Dit is minder ingrijpend. Er hoeft dan geen grote snee (wond) te worden gemaakt. Dit noemen we minimaal invasief.

De volgende behandelingen zijn dan ook mogelijk:

  • Een cyste kan het beste behandeld worden met ethanol-ablatie.
  • Als een knobbel vooral solide is en tussen de 2 en 5 centimeter groot, dan is radiofrequente ablatie (RFA) de behandeling die het beste past.

Gerelateerde behandelingen

Beweeg wel, voor een spoedig herstel

Het is altijd belangrijk om goed voor uzelf te zorgen. Wordt u binnenkort opgenomen bij Isala? Dan kan extra bewegen uw lichaam nog meer versterken, zodat u sneller herstelt van uw operatie. Want, een goed begin is het halve werk!