Contact

Spasticiteit

  1. Spasticiteit

Wat is spasticiteit?

Bij spasticiteit is sprake van een verhoogde spierspanning. Een spasme is een onwillekeurige samentrekking van spieren, veroorzaakt door spasticiteit. Beiden begrippen zijn dus niet hetzelfde, maar staan wel nauw met elkaar in verband. Spasticiteit kan bij iedereen voorkomen, van jong tot oud. Soms is dit aangeboren, soms als gevolg van een ongeval of aandoening. Veel voorkomende aandoeningen zijn een beroerte, multiple sclerose of een dwarslaesie. Vooral bij te vroeg geboren kinderen komt spasticiteit vaker voor, ongeveer bij 1 op de 10 gevallen.

Behandeling

Spasticiteit kan pijn veroorzaken, het bewegen beperken en het dagelijks handelen negatief beïnvloeden. Een van de speerpunten van de afdeling Revalidatiegeneeskundige is spasticiteit.
Er zijn diverse mogelijkheden voor het behandelen van spasticiteit. U kunt hierbij denken aan fysiotherapie, ergotherapie, het dragen van een spalk of aangepaste (orthopedische) schoenen, medicijnen, een zenuwblokkade of botulinetoxinebehandeling. Lees meer over behandelmogelijkheden op de website van Revalidatiegeneeskunde.

Specialisme en centra