Contact

TIA

  1. TIA

Afgesloten bloedvat

Bij een TIA krijgt een deel van je hersenen tijdelijk geen of minder bloed omdat een bloedvat is afgesloten. Zolang het bloedvat is afgesloten lijkt een TIA erg veel op een beroerte. Het grote verschil tussen een beroerte en een TIA, is dat bij een TIA de verschijnselen weer verdwijnen omdat het bloed weer gaat stromen. Bij een beroerte gebeurt dit niet en zijn de gevolgen dus blijvend. Een TIA wordt ook wel een kleine beroerte of waarschuwing genoemd.

Als je een TIA hebt gehad dan betekent dit dat je een verhoogde kans hebt op een 'echte' beroerte. Bij het vermoeden van een TIA is het daarom belangrijk om altijd contact op te nemen met een arts. Over het algemeen wordt een TIA veroorzaakt door een bloedprop. Deze bloedprop kan ontstaan door hartritmeproblemen of een hartaanval. Maar vaak wordt een bloedprop veroorzaakt door aderverkalking en stollingsproblemen.

TIA-service

Wanneer u waarschijnlijk een TIA heeft gehad (voorbijgaande beroerte) krijgt u tijdens een dagopname verschillende onderzoeken. Dit is de TIA-service van Isala. Zo willen wij achterhalen hoe uw klachten zijn ontstaan en of er iets gedaan kan worden om te voorkomen dat de klachten zich herhalen. Aan het einde van de dag bespreekt de neuroloog of de arts-assistent de uitslag met u. U krijgt adviezen, een mogelijk behandelplan en eventueel een recept voor medicijnen. Alles in één dag.

Specialisme en centra

Gerelateerde behandelingen

Beweeg wel, voor een spoedig herstel

Het is altijd belangrijk om goed voor uzelf te zorgen. Wordt u binnenkort opgenomen bij Isala? Dan kan extra bewegen uw lichaam nog meer versterken, zodat u sneller herstelt van uw operatie. Want, een goed begin is het halve werk!