Trommelvliesbuisjes bij kinderen
- Isala
- Aandoeningen en behandelingen
- Trommelvliesbuisjes bij kinderen
Luchttoevoer verstopt
In een gezond oor bereikt het geluid via de gehoorgang het trommelvlies en brengt dat in trilling. Deze trilling gaat via de gehoorbeentjes in het middenoor naar het binnenoor. Het trommelvlies en de gehoorbeentjes kunnen alleen goed trillen als er aan beide kanten van het trommelvlies lucht zit. Onder andere door ontstekingen in de neus, een te grote neusamandel, een allergie en passief roken kan deze luchttoevoer verstopt raken. De buis van Eustachius is dan afgesloten. Hierdoor krijgt het middenoor een tekort aan verse lucht, waardoor een onderdruk ontstaat.
Volledige verdoving
Een trommelvliesbuisje maakt een verbinding tussen de gehoorgang en het middenoor. Hierdoor krijgt het middenoor weer lucht en verdwijnt de slechthorendheid. Onder volledige verdoving (narcose) wordt een klein gaatje in het trommelvlies gemaakt. Daarin wordt een klein plastic buisje geplaatst van ongeveer 2 mm. Het oor kan nu weer normaal functioneren. De eerste paar dagen zit het buisje nog wat los, maar na een week groeit het trommelvlies er passend omheen en zit het stevig vast. Het kan enkele maanden tot zelfs enkele jaren blijven zitten. Het buisje valt er te zijner tijd spontaan uit en het gaatje sluit meestal vanzelf.
Speciale kinderdagen
Het Behandelcentrum van Isala organiseert op woensdag speciale kinderdagen. Op deze dagen worden onder meer buisjes geplaatst maar ook amandelen geknipt.
Fotoboek buisjes in je oren (verdoving met een kapje)
Wat gebeurt er als uw kind buisjes in de oren krijgt? Om dit kort en krachtig uit te leggen, hebben we een fotoreportage gemaakt. Met het fotoboek kunt u uw kind, maar ook uzelf, in de thuissituatie alvast goed voorbereiden op de operatie.

Behandelcentrum
Floortje gaat met haar ouders naar het Behandelcentrum. Ze krijgt vandaag buisjes in haar oren. Een lege maag is belangrijk voor de veiligheid van de operatie. Daarom heeft ze de afgelopen 6 uur niet meer gegeten. En mocht Floortje drinken volgens de afspraken hierover met de slaapdokter.

Een kleurplaat
Ze meldt zich bij de secretaresse en krijgt een kleurplaat.

Wachtruimte
Floortje mag nog even kleuren in de wachtruimte.

Ophalen
Floortje wordt opgehaald door de verpleegkundige.

Oefenen met het kapje
Floortje mag ook even oefenen met het kapje.

Vragen
In een andere kamer worden aan Floortje en haar moeder nog een paar vragen gesteld. Thuis heeft ze haar armbandje en ringetje al afgedaan en haar haren in een staart.

Plastic armbandje
Floortje krijgt een plastic armbandje om met daarop haar naam en geboortedatum. Zo weet iedereen dat zij Floortje is!

Temperatuur meten
Haar temperatuur wordt gemeten met de oorthermometer.

Paracetamol
Floortje heeft thuis al Paracetamol gehad of anders krijgt zij deze van de verpleegkundige. Door de Paracetamol voelt Floortje zich na de operatie prettiger. Oudere kinderen mogen kiezen tussen een tablet of een zetpil Paracetamol.

Speelhoek
Floortje mag met haar ouders naar de speelhoek waar nog meer kinderen spelen die wachten voor de operatie.

Start behandeling
Als Floortje aan de beurt is, wordt ze opgehaald. Eén van de ouders mag mee naar de operatiekamer en uitslaapkamer. De andere ouder mag wachten in de wachtkamer.

Naar de operatiekamer
Floortje loopt in haar eigen kleren naar de operatiekamer. De knuffel mag ook mee. Er staat een team in blauwe kleding op haar te wachten.

Op het bed zitten
Floortje mag op het bed zitten terwijl de dokters samen nog allerlei vragen stellen aan haar moeder. Dit doen ze om te controleren of alles klopt.

Mama naast het bed
Floortje gaat liggen op het operatiebed en mama zit naast haar.

Kapje
Floortje krijgt een kapje op. Sommige kinderen vinden het slaapmiddel dat hieruit komt, een beetje vreemd ruiken. Als je door je mond ademt, merk je daar minder van.

Uitslaapkamer
Floortje wordt wakker op de uitslaapkamer.

Glaasje ranja
Floortje voelt zich nog een beetje draaierig en moe. De geluiden klinken nu ook veel harder dan voor de operatie. Ze krijgt een lekker glaasje ranja.

Dapperheidsdiploma
Ze heeft haar dapperheidsdiploma verdiend!

Hand in hand
Al snel mag Floortje de uitslaapkamer verlaten. Samen met mama, want ze loopt nog wel een beetje wankel.

Nog even wachten
Floortje wacht nog even in de wachtkamer tot ze zich goed genoeg voelt om naar huis te gaan.

Lekker naar huis
Doei, lekker naar huis! Floortje moet haar oren een week droog houden. Ze mag morgen weer naar school.




















