Contact
  1. Koninklijke onderscheiding voor plastisch chirurg dr. Houpt

Plastisch chirurg Peter Houpt ontving vrijdagmiddag 18 december de koninklijke onderscheiding Officier in de Orde van Oranje-Nassau van burgemeester Peter Snijders van Zwolle. Dat gebeurde voor hem onverwacht tijdens zijn laatste werkdag in Isala, in bijzijn van enkele familieleden en collega’s.

Peter Houpt ontvangt koninklijke onderscheiding

Peter Houpt is een maatschappelijk bewogen en gedreven arts die (inter)nationaal grenzen heeft verlegd op het gebied van de plastische chirurgie. Hij is expert op het gebied van de schisis, de reconstructieve traumatologie en in het bijzonder de handchirurgie. Hij is een zeer geliefd plastisch chirurg, altijd op zoek naar verbetering van de kwaliteit van de zorg in het belang van de patiënt. Kenmerkend is zijn zoektocht naar en zijn gebruik van innovatieve technieken. Vakgenoten zullen hem missen als ‘wandelende encyclopedie’ en ‘second opinion vraagbaak’.

Isala A-opleiding plastische chirurgie

Plastisch chirurgen werden 20 jaar geleden alleen academisch opgeleid. Met dank aan Peter Houpt heeft Isala in Zwolle als een van de weinige niet-academische centra een volledige A-opleiding voor plastische chirurgie. In ruim 30 jaar bouwde hij de vakgroep uit tot een grote perifere praktijk en leverde hij een nieuwe generatie vooruitstrevende plastisch chirurgen af. In 2014 opende hij het Isala Behandelcentrum waarvan hij de initiator en inspirator is. Zwolle leidt inmiddels meer plastisch chirurgen op dan het UMCG of UMCU. De ‘Zwolse school’ is een begrip.

In Nederland en ver daarbuiten staat Peter Houpt bekend als pionier en koploper van de handchirurgie door zijn streven daarvan een apart specialisme te maken. Onder zijn bezielende leiding werd gestart met het visiteren van handtraumacentra in heel Europa en het ontwikkelen van een standaard voor goede hand-traumazorg. Niet voor niets kreeg Zwolle in 2019 als eerste het predicaat European Hand Trauma Center.

Bangladesh

De laatste jaren reisde hij in zijn vrije tijd naar Bangladesh om daar kosteloos kinderen en jongeren met brandwonden of een hazenlip te opereren. In 2017 richtte hij er de stichting Brandwonden Aloshika op, om een brandwondencentrum te realiseren in Barisal. Al in 2019 was dit centrum een feit en werden er de eerste operaties uitgevoerd met lokaal opgeleid personeel, de nodige apparatuur en in een veilige operatiekamer. In de nabije toekomst hoopt Peter Houpt zich verder op het werk daar toe te leggen.