Contact
  1. Prijzen voor onderzoekers tijdens Wetenschapsavond Isala

De sfeervol aangeklede foyer van schouwburg Odeon stroomde dinsdagavond 12 december vol met bezoekers aan de Wetenschapsavond Isala. Ze woonden met grote belangstelling de presentaties en pitches bij over uiteenlopende wetenschappelijke onderzoeken die binnen Isala plaatsvinden. En natuurlijk was de grote vraag: wie gaan er deze avond met de prijzen naar huis?

Michèle Blom, voorzitter van de Raad van Bestuur, opende in de Hanzestrohmzaal de Wetenschapsavond. Ze legde uit waarom wetenschap voor Isala belangrijk is met oog op de toekomst. ‘Het maakt dat we meer kunnen. Het maakt bepaalde zaken eenvoudiger dankzij bijvoorbeeld AI. En wetenschap maakt het mogelijk om over ziekenhuisgrenzen heen samen te werken met andere ziekenhuizen, universiteiten en hogescholen. Ik ben er trots op dat we zoveel tijd, energie en effort in de wetenschap steken. De ambitie is om dit te blijven doen en er ook een schepje bovenop te doen.’

Michèle Blom hield het openingswoord. Michèle Blom hield het openingswoord.

Onderzoeken uitgelicht

Na dit openingswoord werd het excellentenprogramma van Isala uitgelicht. Binnen dit programma ontwikkelen onderzoekers zich verder in het doen van onderzoek. Ze werken hierbij samen met universiteiten en hogescholen. Gynaecoloog Arnold Jan Kruse en ziekenhuisapotheker Peter ter Horst vertelden over hun onderzoeken die ze in het kader van het excellentenprogramma uitvoeren.

Vervolgens gingen Hanneke Rasing en Marian Winters, verpleegkundig onderzoekers interne geneeskunde, in op de vraag waarom verpleegkundig onderzoek belangrijk is. Na deze presentatie volgden de pitches in 2 zalen: 7 onderzoekers in de Hanzestrohmzaal en 7 in de Dommerholtzaal. De onderzoekers hadden elk 5 minuten om hun onderzoek te presenteren. Het publiek kon na afloop via de smartphone een stem uitbrengen voor de publieksprijs, die later deze avond werd uitgereikt.

Leefstijlgeneeskunde

Prof. Dr. Rogier Hoenders legde uit waarom leefstijlgeneeskunde van waarde is. Prof. Dr. Rogier Hoenders legde uit waarom leefstijlgeneeskunde van waarde is.

Maar eerst was het woord nog aan gastspreker prof. Dr. Rogier Hoenders. Hij is psychiater, Hoogleraar zingeving en leefstijl en GGZ bij de Rijksuniversiteit Groningen en hoofd Centrum Integrale Psychiatrie bij Lentis. Hij sprak over het onderwerp leefstijlgeneeskunde en legde uit waarom onder meer gezonde voeding, beweging, ontspanning, slaap, zingeving en sociale contact een positief effect hebben op de gezondheid. ‘We gaan pas behandelen als de ziekte is ontstaan, wat eigenlijk ziektezorg is. Hoe je van ziektezorg naar wérkelijke gezondheidszorg gaat, is door ziekte te voorkomen.’ Daar kan leefstijlgeneeskunde aan bijdragen, liet hij zien.

De Wetenschapsavond Isala werd feestelijk afgesloten met het uitreiken van de prijzen.

Beste videopresentatie

De prijs voor de beste videopresentatie ging naar Julia Hanevelt, coördinerend arts-onderzoeker en promovendus Maag-darm-leverziekten. De jury oordeelde dat haar onderzoek relevant is en haar videopresentatie hierover duidelijk. In haar video vertelde ze meer over de lange termijn uitkomsten van de behandeling van T1 versus T2 coloncarcinomen (dikkedarmkanker).

Publieksprijzen

Job Leenen kreeg één van de twee publieksprijzen. Job Leenen kreeg één van de twee publieksprijzen.

De winnaar van de publieksprijs in de Hanzestrohmzaal was volgens het publiek Job Leenen, verpleegkundig onderzoeker Isala Academie en Connected Care Center. Hij onderzocht het effect van draagbare, draadloze continue vitale waardenmonitoring op de verpleegafdeling met een slimme pleister.

In de Dommerholtzaal ging de publieksprijs naar Julia Hanevelt. Zij pitchte haar onderzoek met betrekking tot een kostenanalyse omtrent colonoscopisch geassisteerde laparoscopische wigresectie (CAL-WR) versus een segmentele colon resectie voor complexe colon poliepen.

Innovatieprijs

Eline Langius kreeg de Innovatieprijs. Eline Langius kreeg de Innovatieprijs.

Eline Langius, AIOS Radiologie, ging met de innovatieprijs naar huis. Zij onderzocht het gebruik van Artificial Intelligence bij het waarnemen van longembolie op CT-scans van de thorax, waarmee wordt voorkomen dat longembolie op scans wordt gemist.

Kartrekker

Julia Hanevelt ging met 3 prijzen naar huis, waaronder de Kartrekkersprijs. Julia Hanevelt ging deze avond met 3 prijzen naar huis, waaronder de Kartrekkersprijs.

De Kartrekkersprijs gaat naar een onderzoeker/promovendus die een voortrekkersrol heeft gespeeld bij nieuw onderzoek binnen een afdeling, het ziekenhuis of op landelijk niveau. Ook nu was Julia Hanevelt de gelukkige. Ze is aangedragen door haar collega’s Wouter de Vos en Erik van Westreenen, die haar na veel lovende woorden de Kartrekkersprijs uitreikten.

Julia werkt sinds 2 jaar bij Isala en was in no-time met allerlei onderzoeken bezig, waaronder een onderzoek omtrent de eNose, die uitzaaiingen van darmkanker ruikt in iemands adem. Op de afdeling Maag- Darm- en Leverziekten zorgt ze vol energie voor de patiënten. Verder werd haar grote doorzettingsvermogen genoemd door Erik en Wouter. Dit alles en meer maakte dat ze de kartrekkersprijs kreeg.

De Isala Academie organiseerde de Wetenschapsavond met financiële steun van het Wetenschapsfonds Medisch Specialisten Isala (WMI).