Contact
  1. Thoraxchirurg Brandon Bravo Bruinsma wint Kwaliteitsprijs

Sinds een aantal jaar reikt de voorzitter van Isala’s cliëntenraad tijdens de nieuwjaarsreceptie de Prijs van kwaliteit en veiligheid uit aan een project dat aantoonbaar bijdraagt aan patiëntveiligheid. Dit jaar mag George Brandon Bravo Bruinsma, cardio-thoracaal chirurg in Isala Hartcentrum, de prestigieuze prijs in ontvangst nemen. ‘Ik ben zeer vereerd.’

Thoraxchirurg Brandon Bravo Bruinsma wint Kwaliteitsprijs

Brandon Bravo Bruinsma wint de prijs voor de safety check die hij in 2009 bij Isala introduceerde. Inmiddels hebben vele hartcentra – in binnen- en buitenland -  deze veiligheidscheck overgenomen. Maar wat houdt deze check eigenlijk in? Het is de laatste checklijst die de cardio-thoracaal chirurg doorloopt op de OK samen met de cardio-anesthesist. Dit gebeurt voordat de eerste snee wordt gezet. Het operatieteam neemt alle orgaansystemen door die van risico kunnen zijn op de operatie. Ieder orgaansysteem krijgt vervolgens een score. En die score maakt dat artsen extra alert zijn tijdens de operatie en erna.

Wetenschappelijke onderzoeken

Daarnaast maakt de cardio-anesthesist van iedere patiënt voorafgaan aan de operatie een Trans Esofageale Echo. Dat is een echo van het hart, die gemaakt wordt via de slokdarm. De cardio-anesthesist bespreekt de uitkomst met de patiënt. En ook op de operatiekamer nemen de cardio-thoracaal chirurg en cardio-thoracaal chirurg de uitkomsten van de echo door. En als het nodig is, past de chirurg de operatiestrategie aan. Dat de safety check werkt, blijkt uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken.

Oeuvreprijs

Cardio thoracaal chirurgen Ghada Shahin en Thanasie Markou nomineerden Brandon Bravo Bruinsma voor de Prijs van kwaliteit en veiligheid. Niet alleen vanwege de safety check die hij ontwikkelde maar voor al zijn werk en inzet om de veiligheid op de operatiekamer te verbeteren. Naast de veiligheidscheck zorgde hij er bijvoorbeeld voor dat de cultuur op de operatiekamer verbeterde, waardoor iedereen uit het team beter met elkaar communiceert. Ook dat is van positieve invloed op de veiligheid van de patiënt. ‘Kortom, de bokaal kan eigenlijk gezien worden als oeuvreprijs’, aldus Ghada en Thanasie. ‘Een kroon op zijn werk vlak voor zijn pensioen.’ ‘En daar gaan wij als Cliëntenraad van harte in mee’, zegt voorzitter Geesje Benthem.

Vereerd

Brandon Bravo Bruinsma: ‘Ik ben zeer vereerd met deze prijs. Uiteraard ook de felicitaties voor de andere genomineerden. Die hebben net zo mooi en belangrijk werk gedaan. De Safety Check heb ik samen met collega’s Arno Nierich, en Sander Spanjersberg opgezet en het heeft zijn vlucht genomen. We zijn er nog lang niet mee klaar, maar we zitten wel op de goede weg. Dat ik nu deze prijs krijg, ben ik heel blij mee. Maar het straalt zeker af op de andere teamleden die deze prijs net zo hard verdienen als ik.’