ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Buikwandcorrectie

Informatie over de operatie

Een buikwandoperatie verhelpt een hangbuik die is ontstaan door bijvoorbeeld extreme vermagering, zwangerschappen, veroudering of operaties. Hier leggen we u uit hoe de operatie in zijn werk gaat.

Uitleg

De buikwand kan zo ernstig verslappen dat een hangbuik ontstaat. Een hangbuik kan met behulp van een plastisch chirurgische operatie worden gecorrigeerd. Met een medische term heet deze operatie abdomino-plastiek of buikwandplastiek (abdomen is het Latijnse woord voor buik en plastiek komt van plastische chirurgie).

Mogelijkheden en verwachtingen

Als u overweegt een buikwandcorrectie te ondergaan, is het belangrijk hierover een reëel verwachtingspatroon te hebben. Een buikwandcorrectie heeft als resultaat dat uw buik platter wordt, maar perfectie moet u niet verwachten. Een operatieve correctie van een dikke of slappe buik moet u niet als een mogelijkheid zien om extra gewicht kwijt te raken. Daarnaast zal de operatie littekens achterlaten die altijd enigszins zichtbaar blijven. Voor deze littekens geldt dat het wel een jaar kan duren voordat deze 'uitgerijpt' zijn, dat wil zeggen plat en licht van kleur. Een ander gevolg van een buikwandcorrectie is dat het huidgebied onder de navel tijdelijk gevoelloos wordt en soms blijft. Dit geeft weinig klachten. Na verloop van jaren kan het gebied dat gevoelloos is, wel kleiner worden.

Voorbereiding op de operatie

  • Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen (bijvoorbeeld coumarine, marcoumar, sinaspril, sintrom, ascal, APC, asprobruis, kinderaspirine)? Meldt dit dan tijdens uw eerste gesprek met de plastisch chirurg.
  • De plastisch chirurg zal u vragen om drie tot tien dagen vóór de buikwandoperatie met de bloedverdunnende medicijnen te stoppen. U krijgt hierover instructies van uw plastisch chirurg.
  • Daarnaast is het verstandig minstens zes weken van tevoren volledig te stoppen met roken, want roken vernauwt de bloedvaten waardoor problemen bij de wondgenezing kunnen ontstaan.
  • Als u te zwaar bent, is het verstandig om vóór de operatie eerst te vermageren, eventueel met hulp van huisarts of diëtiste. Met overgewicht hebt u namelijk een grotere kans op complicaties. Daarom zal de plastisch chirurg bij mensen met overgewicht de ingreep (nog) niet uitvoeren vanwege de verhoogde risico's.

Opname

Een buikwandcorrectie wordt onder algehele verdoving (narcose) uitgevoerd. U moet drie tot zes dagen in het ziekenhuis blijven.

Operatie

De operatie duurt ongeveer twee uur. Bij de operatie maakt de arts de buikwand geheel los van de onderliggende spierlaag, tot aan de ribbenboog en het borstbeen. De navel wordt rondom omsneden zodat deze op zijn plaats blijft. Daarna trekt de plastisch chirurg de huid strak en verwijdert hij de overtollige huid en het onderhuidse vetweefsel. Wanneer uw buikspieren uitgerekt zijn, worden deze in sommige gevallen meteen verstevigd. Om de navel weer naar buiten te laten komen wordt een gaatje in de buikhuid gemaakt. Daar wordt de navel vervolgens ingehecht.

Tijdens de operatie brengt de chirurg een aantal drains (dunne slangetjes) in waardoor het wondvocht naar buiten kan. Die drains moeten blijven zitten tot er bijna geen wondvocht meer wordt aangemaakt.

Na de operatie

Over het algemeen is een buikwandcorrectie niet erg pijnlijk, maar de buik kan wel gespannen aanvoelen. Om geen spanning op de wond te krijgen wordt u na de operatie tijdelijk in een halfzittende houding verpleegd. Hoesten, niezen, persen, maar ook lachen geeft extra hinder. Na ongeveer twee dagen verwijdert de verpleegkundige de
wonddrains.

Als tijdens de buikwandcorrectie ook uw buikspieren verstevigd zijn, moet u de dag na de operatie strikte bedrust houden. Als een buikspiercorrectie niet nodig was, mag u de dag na de operatie al uit bed. In het begin moet u dan licht voorover gebogen lopen; geleidelijk aan kunt u zich meer rechtop bewegen.

Ongeveer twee weken na de operatie komt u terug op de polikliniek en verwijdert de doktersassistente de hechtingen.

Wat mag wel en niet

  • Om de buikwand te ondersteunen tijdens het genezingsproces kan het zijn dat uw plastisch chirurg u adviseert gedurende één tot vier weken een steunend korset om de buik of een pantybroekje dragen.
  • De eerste zes weken na de operatie mag u niet zwaar tillen of persen.
  • De totale herstelperiode van een buikwandcorrectie is ongeveer vier tot zes weken. Daarna zijn alle normale bewegingen weer mogelijk en kunt u ook weer sporten.
  • Wanneer u tijdens de herstelperiode last krijgt van abnormale pijn, zwelling of koorts, moet u contact opnemen met de plastisch chirurg.
  • De littekens van een buikwandcorrectie lopen rond de navel en grotendeels binnen de'bikinilijn' (zie afbeelding 1). Het eerst half jaar na de operatie mogen de littekens niet onbedekt in de zon of onder de zonnebank.
 
Afbeelding 1

 

Risico's

Een buikwandcorrectie heeft dezelfde risico's als elke andere operatie. Er kan een infectie optreden of een gestoorde, langzame wondgenezing. Ook bestaat de kans op het krijgen van trombose (verstopte aders door bloedstolsels). De meeste kans op deze problemen bestaat bij mensen die te veel onderhuids vetweefsel hebben. Het is daarom van belang om vóór de operatie een zo normaal mogelijk gewicht te hebben.

Een enkele keer kan een nabloeding voorkomen. U moet dan nog een keer geopereerd worden waarbij de arts het nabloedende bloedvaatje dichtmaakt. Soms kan het zijn dat er zich toch nog vocht ophoopt onder de huid, ook al zijn de wonddrains verwijderd. Dit vocht wordt poliklinisch door middel van een punctie (het insteken van een holle naald) verwijderd.

Een andere complicatie kan zijn dat er wat overtollige huid aanwezig is bij de heupen. Dit wordt 'dog ears' (hondenoren) genoemd. Meestal trekt dit na verloop van tijd weg. Soms is het nodig deze 'dog ears' te verwijderen. Dit kan poliklinisch gebeuren onder plaatselijke verdoving.

Vergoeding

Een buikwandcorrectie is een cosmetische operatie en wordt over het algemeen niet vergoed door de zorgverzekering. U moet de operatie dus meestal zelf betalen. Een buikwandcorrectie is een tamelijk dure ingreep, omdat de operatie onder algehele verdoving plaatsvindt en u enkele dagen in het ziekenhuis moet blijven. De plastisch chirurg geeft u van tevoren een opgave van de kosten.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u ons bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen of Heerde

Plastische chirurgie
(038) 424 56 36 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel

Plastische chirurgie
(0522) 23 38 17 (voor actuele informatie over onze bereikbaarheid verwijzen wij u naar onze voicemail)

Ziekenhuis St Jansdal

Polikliniek Chirurgie
(0341) 463 777 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.


25 oktober 2017 5121 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht