ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Handversmalling

Na amputatie van een vinger

Na een amputatie van een vinger kan er om cosmetische of praktische redenen gekozen worden voor een handversmalling. Hier lichten wij de mogelijkheden toe.

Uitleg

Bij deze operatie wordt het gat gesloten wat in de hand ontstaat als er een vinger is geamputeerd (afbeelding 1). Naast het overduidelijke cosmetische aspect is het missen van een vinger onhandig omdat kleine voorwerpen zoals bijvoorbeeld wisselgeld tussen de overgebleven vingers door vallen.

Een handversmalling is, als hij goed wordt uitgevoerd, nagenoeg onopvallend. Meestal kijkt men eroverheen en ziet men niet dat er een vinger ontbreekt.

Nadeel

Een handversmalling leidt tot een minder krachtige greep. Met name bij timmeren en zwaar handwerk is dit nadelig. In dat geval is het beter om geen versmalling te doen. Voor er wordt besloten tot een handversmalling zal daarom bekeken worden welke functie de hand moet hebben in het dagelijks leven.

 
Afbeelding 1: Handversmalling 
 

Ingreep

Afhankelijk van de ontbrekende vinger is een handversmalling op verschillende manieren uit te voeren.

Verwijderen middenhandsbeentje ontbrekende vinger

Wanneer de wijsvinger, ringvinger of pink is geamputeerd, wordt er gekozen voor het weghalen van de straal (straalamputatie). Dat wil zeggen dat het middenhandsbeentje van de ontbrekende vinger wordt verwijderd. De overgebleven vingers komen daardoor weer tegen elkaar aan te liggen.

Doorzagen middenhandsbeetje wijsvinger

Als de middelvinger is geamputeerd is het meestal beter om een zogenaamde straaltranspositie te doen. Hierbij wordt het middenhandsbeentje van de wijsvinger doorgezaagd en door middel van een plaat en schroeven bevestigd op het middenhandsbeentje van de middelvinger.

Na de ingreep

Er wordt zo snel mogelijk gestart met handtherapie om de functie te optimaliseren.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u ze stellen tijdens uw bezoek aan het Isala Hand-polscentrum. U kunt ook contact opnemen via telefoonnummer (038) 424 56 36.

Bent u door de huisarts doorverwezen naar het Hand-polscentrum of heeft u een vervolgafspraak? Dan bepaalt u voortaan zelf het best passende moment voor de afspraak. Zie ook: zelf afspraak maken.


12 juli 2016 6317 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht