ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Mallet finger

Kromstaand vingertopje

​Door stoten kan de strekpees van het laatste vingerkootje scheuren. Het topje van de vinger blijft dan krom staan. Dit heet een mallet finger. Hier leest u er meer over.

Uitleg

Bij een mallet finger scheurt de strekpees los van de aanhechting van het bot van het laatste vingerkootje. Hierdoor kunt u dit kootje niet meer zelf strekken (afbeelding 1).

 
Afbeelding 1: Mallet finger

 

Oorzaak

De strekpees kan scheuren als u de gestrekte vinger hard stoot, bijvoorbeeld bij het opmaken van uw bed of bij het sporten. Daarbij kan ook een stukje bot afscheuren. Dan gaat het topje hangen en dit kunt u dan niet meer strekken.

Verschijnselen

Een mallet finger geeft zwelling en pijn rondom het laatste vingerkootje.
Het topje van uw vinger blijft in een gebogen stand staan en kunt u niet meer actief strekken. Het topje kunt u wel met hulp van uw andere hand strekken.
In het dagelijks leven stoot u uw mallet finger makkelijk en blijft u snel achter iets haken.

Behandeling

Een mallet finger is met of zonder operatie goed te behandelen. Het doel van de behandeling is dat u uw vinger weer actief kunt strekken en buigen.

Rust en handtherapie

De afgescheurde pees kan herstellen door spalk- en oefentherapie onder begeleiding van de handtherapeut.

  • Gedurende de eerste zes tot acht weken moet het topje van uw vinger in een beschermend malletspalkje die alleen de laatste twee kootjes vast zet. Voor een optimaal herstel moet u de spalk dag en nacht dragen. De andere gewrichten kunt u gewoon bewegen. Als het spalkje af en toe af gaat is het van belang dat het eindkootje niet wordt gebogen. Indien dit wel gebeurd moet de spalk therapie van begin af aan opnieuw worden gestart
  • Daarna bouwt u de spalktherapie af en start u oefeningen waarbij u mobiliteit, belastbaarheid en kracht langzaam aan opbouwt.
  • Na ongeveer twaalf weken kunt u alle dagelijkse handelingen weer verrichten.
  • Ook bij een goed resultaat zal vaak het eindkootje niet volledig meer worden gestrekt (vijf tot vijftien gr buigstand is acceptabel).

Operatie en handtherapie

Als behalve de strekpees ook een stukje bot is afgescheurd, kan een operatie nodig zijn. Dit is afhankelijk van de grootte van het botstukje en of u een open wond hebt.

  • Tijdens de operatie zet de chirurg het stukje bot en de afgescheurde pees weer vast.
  • Na de operatie ziet de behandeling er hetzelfde uit als hierboven beschreven.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u ze stellen tijdens uw bezoek aan het Isala Hand-polscentrum. U kunt ook contact opnemen via telefoonnummer Isala (038) 424 56 36.

Bent u door de huisarts doorverwezen naar het Hand-polscentrum of heeft u een vervolgafspraak? Dan bepaalt u voortaan zelf het best passende moment voor de afspraak. Zie ook: zelf afspraak maken.


12 juli 2016 6321 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht