ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Nierstenen

De nieren zijn twee boonvormige organen die boven in de buikholte liggen, aan weerszijden van de wervelkolom achter het buikvlies. De nieren zorgen voor reiniging van het bloed. De afvalstoffen daarvan blijven achter in de nieren in de vorm van urine. De urine komt via het nierbekken en de urineleiders in de blaas terecht.
Aan de nier(en) kunnen afwijkingen ontstaan die tot allerlei klachten leiden. Hier vindt u informatie over nierstenen en de behandeling ervan.

Nierstenen

Nierstenen zijn stenen in de nier. Ieder mens maakt regelmatig stenen aan in de vorm van gruis. Dit niergruis geeft echter bijna nooit problemen, doordat die hele kleine steentjes gemakkelijk en ongemerkt met de urine het lichaam verlaten.

Klachten

De klachten kunnen variëren van vage pijn achter in de rug of in de flanken, tot golven van felle pijn (koliekpijn). Deze pijn kan uitstralen naar de buik en de geslachtsdelen. Typisch is de zogenaamde bewegingsdrang tijdens een dergelijke pijnaanval. Stilzitten lukt dan niet. Ook kan er bloed bij uw urine zitten.

Oorzaken

Soms is er een specifieke oorzaak aan te wijzen, zoals een zeer eiwitrijk dieet, een infectie van de urinewegen, een specifieke afwijking of ziekte (bijvoorbeeld de ziekte van Crohn), en de inname van bepaalde geneesmiddelen. In de meeste gevallen is er echter geen duidelijk aanwijsbare oorzaak.

Behandeling van nierstenen

Nierstenen plast u vaak spontaan uit. Als dit niet lukt, zijn er drie manieren om nierstenen te verwijderen, via:

  • de niersteenvergruizer. Dit is een apparaat dat met schokgolven energie in het lichaam opwekt. Tijdens de behandeling met de niersteenvergruizer ligt u meestal op een met water gevuld kussen. Soms is het apparaat tegen het lichaam aan geschoven. Door de energie van de niersteenvergruizer te concentreren op de plek waar de niersteen zit, verpulvert deze tot zeer kleine fragmenten (gruis). Dit gruis kunt u daarna gewoon uitplassen. Voor deze behandeling is dagopname nodig. Bij grote stenen zijn soms meerdere sessies noodzakelijk. Mocht deze behandeling geen succes hebben, dan is operatieve verwijdering van de steen een mogelijkheid. 
  • een kijkoperatie via de plasbuis (URS = uretero renoscopie). Deze methode is effectief wanneer er een steen aanwezig is in de urineleider die te groot is om spontaan uit te plassen. 
  • een kijkoperatie via de huid (percutane nefrolithotripsie). Deze methode is effectief bij stenen die in de nier zitten. Bij deze ingreep brengt de uroloog een speciale kijkbuis via de huid in het nierbekken. Via deze buis kan de uroloog de aanwezige steen ter plaatse verbrijzelen en uit het lichaam zuigen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer informatie, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie. Deze is op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur via telefoonnummer (038) 424 27 40. Mailen kan ook: info.urologie@isala.nl.

Bent u verhinderd? Neemt u dan telefonisch contact met ons op om een nieuwe afspraak te maken.


19 maart 2017 6424 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht