Contact
 1. 5492-Botbreuk vijftigste
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Uitleg en behandeling

Bent u vijftig jaar of ouder en heeft u een botbreuk (fractuur) opgelopen? Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat bij een botbreuk na het vijftigste levensjaar sprake kan zijn van botontkalking (osteoporose). Om deze reden zien wij u graag binnen onze Fractuur- en osteoporosepolikliniek om te onderzoeken of u osteoporose heeft. Hier leggen we uit wat de Fractuur- en osteoporosepolikliniek in zo'n situatie kan doen.

Botontkalking (osteoporose) is een aandoening waarbij het evenwicht tussen botaanmaak en botafbraak is verstoord. Hierdoor neemt de hoeveelheid bot geleidelijk af. Deze verminderde hoeveelheid bot is op den duur niet meer in staat om een normale belasting op te vangen. Het gevolg is dat gemakkelijk botbreuken kunnen ontstaan. Door tijdig botontkalking op te sporen en te behandelen kan het risico op een nieuwe breuk verminderd worden.

Risicofactoren

Er zijn factoren die osteoporose kunnen veroorzaken. Dit noemen we risicofactoren. Dit zijn onder andere:

 • een botbreuk na uw vijftigste levensjaar (vooral in de eerste jaren na een botbreuk). Er is dan een verhoogd risico op een nieuwe breuk;
 • een heupbreuk bij een van uw ouders. Osteoporose kan een erfelijkheidsfactor hebben;
 • onvoldoende lichaamsbeweging;
 • gebruik van bepaalde medicijnen (steroïden);
 • gering lichaamsgewicht;
 • roken en alcoholgebruik;
 • verlaagd vitamine D-gehalte in uw bloed;
 • slechte voedingsgewoonten.

Intakegesprek

Meenemen:

 • ingevulde vragenlijst;
 • recente medicatielijst.
Let op
U moet voor de onderzoeken een stukje lopen van V2.0 naar de bloedafname en het Diagnosepunt. Als dit voor u een probleem is, dan is het noodzakelijk dat u een begeleider meeneemt. Anders kan het onderzoek niet doorgaan. Afhankelijk van het type breuk kan het zo zijn dat u de onderzoeken op 1 dag heeft en ook direct de uitslag krijgt of dat dit is verspreid over meerdere dagen.

Eerste gesprek Fractuur- en osteoporosepolikliniek

Zodra u onder behandeling bent voor uw botbreuk en ouder bent dan 50 jaar krijgt u een intakegesprek bij de Fractuur- en osteoporosepolikliniek. Indien mogelijk wordt dit gecombineerd met een afspraak bij de gipskamer en/of chirurg. Tijdens een gecombineerde afspraak bij de chirurg/gipskamer en de Fractuur-en osteoporosepolikliniek krijgt u een intakegesprek.

Tijdens het eerste gesprek (intakegesprek) zal de verpleegkundig consulent(e) u enkele vragen stellen:

 • uw eventuele eerdere botbreuken;
 • de manier van vallen;
 • de frequentie (hoe vaak u valt);
 • uw medicijngebruik bijvoorbeeld of u al medicijnen tegen botontkalking gebruikt;
 • over uw gezondheid in het algemeen.

Onderzoek

 • Botontkalking kan vastgesteld worden door middel van het maken van een botdichtheidmeting (DEXA-scan). Met deze meting wordt bepaald hoe uw botdichtheid is. De gebruikte dosis röntgenstraling hierbij is zeer laag.
 • Naast de botmeting wordt bij u wat bloed afgenomen. Hiermee kan bekeken worden of er een oorzaak te vinden is voor het sterkteverlies van het bot.
 • Er is geen voorbereiding nodig voor deze twee onderzoeken.

Behandeling

Mocht uit de onderzoeken naar voren komen dat u botontkalking heeft, dan kan dat goed behandeld worden. De behandeling is erop gericht ervoor te zorgen dat de broosheid in uw botten niet verder toeneemt. Dit kan door middel van tabletten, injecties of een infuusbehandeling. De duur van de behandeling kan variëren van drie tot vijf jaar. Daarbij krijgt u als ondersteunende behandeling vaak calciumtabletten en/of vitamine D voorgeschreven.

Verzekerde zorg

De onderzoeken vanuit de Fractuurpreventie en osteoporosepolikliniek vallen onder verzekerde zorg. De vergoeding valt onder het eigen risico.

Meer informatie

Deze tekst is een aanvulling op uw gesprek op de Fractuurpreventie en osteoporosepolikliniek. Deze algemene informatie kan niet altijd recht doen aan iedere individuele situatie. Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met een van de verpleegkundig consulenten van onze polikliniek. Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten.

Ook kunt u terecht bij de Osteoporose Stichting en Osteoporose Vereniging. De Osteoporose Stichting geeft onafhankelijke brochures uit over de oorzaak, het voorkomen en behandelen van de gevolgen van osteopenie en osteoporose. De Osteoporose Vereniging is de landelijke patiëntenorganisatie voor osteopenie- en osteoporosepatiënten. Zij bieden een telefonische hulplijn en ook kunt u uw vragen via de website stellen.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met:

Traumachirurgie
(038) 424 62 85 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Fractuur- en osteoporosepolikliniek
(038) 424 47 60 (bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 8.30 en van 11.00 tot 11.30 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken we een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 29 januari 2020 / 5492