Contact
  1. 6408-Contrastmiddel CT-onderzoek

Bij sommige onderzoeken is het nodig een contrastmiddel te gebruiken. Hierdoor worden weefsels of organen beter zichtbaar en kunnen ze worden bestudeerd. Hier leest u op welke manieren de contrastvloeistof bij een CT-onderzoek kan worden toegediend.

Afhankelijk van welk deel van het lichaam onderzocht moet worden, kan een contrastmiddel op verschillende manieren worden toegediend: via de mond, via de bloedbaan of via de anus. De radioloog kan voor of tijdens het uitvoeren van het CT-onderzoek besluiten om één of meerdere van vormen van contrast te gebruiken. Dit is afhankelijk van de reden van het onderzoek.

Let op
Bij een CT-onderzoek wordt gebruik gemaakt van een jodiumhoudend contrastmiddel. Als u allergisch bent voor jodiumhoudende producten of denkt dit te zijn, meldt u dit dan bij de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd. En doe dit ook bij de CT-laborant voorafgaand aan het onderzoek.

Contrastmiddel via de mond

De eerste mogelijkheid is het opdrinken van het contrastmiddel. Deze vorm van contrast wordt ook wel oraal contrast genoemd. Het orale contrastmiddel zorgt ervoor dat uw maag en darmen goed zichtbaar worden gemaakt. Om uw gehele darmstelsel goed in beeld te krijgen kunt u worden gevraagd om thuis al te beginnen met het innemen van het contrastmiddel.

Wat merkt u ervan?

Van deze vorm van contrasttoediening merkt u verder niets. Het kan zijn dat u de smaak van het contrastmiddel niet prettig vindt. Door het contrastmiddel in de koelkast te zetten en te mengen met limonadesiroop kunt u deze smaak naar eigen wens aanpassen.

Contrastmiddel via de bloedbaan

De tweede mogelijkheid is het contrastmiddel direct in de bloedbaan toe te dienen. Dit gebeurt via een infuusnaald die wordt ingebracht in een ader van bijvoorbeeld uw arm. Deze vorm van contrast wordt ook wel intraveneus contrast genoemd. Door het contrastmiddel direct in de bloedbaan te injecteren kunnen bloedvaten goed zichtbaar gemaakt worden. Ook organen in het lichaam die goed doorbloed worden, kunnen zo in beeld worden gebracht.

Wat merkt u ervan?

Op het moment dat een jodiumhoudend contrastmiddel direct in uw bloedbaan wordt toegediend, kunt u hiervan een warm gevoel krijgen. Dit zal vanzelf weer verdwijnen. Ook is het mogelijk dat u een vreemde smaak in de mond krijgt of het gevoel dat u moet plassen. Dit laatste is slechts een gevoel, en niet echt het geval.

Contrastmiddel via de anus

Tot slot is het mogelijk om het contrastmiddel via de anus toe te dienen (tegen de normale spijsverteringsrichting in). Op deze manier kan het laatste deel van de dikke darm goed zichtbaar worden gemaakt. Deze vorm van contrasttoediening wordt rectaal contrast genoemd. Afhankelijk van de reden van het onderzoek kan uw behandelend arts deze vorm van contrasttoediening aanvragen, of besluit de radioloog (de medisch specialist van de radiologieafdeling) dat deze vorm van toediening nodig is.

Wat merkt u ervan?

Bij deze toedieningsvorm ontstaat bij het inlopen van het contrastmiddel het gevoel van aandrang. Verder zijn er geen bijwerkingen bekend.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Radiologie

088 624 28 82 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 16.30 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 6408