Contact
  1. 6416-Baarmoederhalsuitstrijkje

Eén van de celonderzoeken die de afdeling Pathologie verricht, is het onderzoek van het baarmoederhalsuitstrijkje. Het doel van dit onderzoek is om voorstadia van baarmoederhalskanker tijdig te signaleren.

​Wat is een baarmoederhalsuitstrijkje?

Bij het baarmoederhalsuitstrijkje worden cellen van de baarmoederhals afgenomen. Het gaat om cellen uit het overgangsgebied van de vagina (schede) naar de baarmoederhals. De arts (of een assistent) neemt de cellen af met een afnameborstel. Daarna brengt hij de borstel met afgestreken cellen in een vloeistof. Vervolgens gaat het celmateriaal per post naar het laboratorium voor onderzoek.
U laat een uitstrijkje maken bij uw huisarts of de gynaecoloog. Vaak wordt u geholpen door de doktersassistent.

Doel baarmoederuitstrijkje

Uitstrijkjes worden gemaakt om baarmoederhalskanker te voorkomen. De diagnose van voorstadia van baarmoederhalskanker kunnen op tijd worden gesteld. Hierdoor kan de gynaecoloog een eventuele afwijking tijdig behandelen.

We onderzoeken de afgestreken cellen op een voorstadium van baarmoederhalskanker. Zien de cellen er normaal uit? Dan is de kans op baarmoederhalskanker heel klein. Is er inderdaad sprake van een voorstadium van baarmoederhalskanker? Dan is er een kans dat zich later baarmoederhalskanker ontwikkelt. Het voorstadium is goed te behandelen. Hierdoor kunt u voorkomen dat er jaren later een grote operatie nodig is.

Oproep bevolkingsonderzoek

Bent u een vrouw tussen de 30 en 60 jaar, dan krijgt u een oproep om aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker deel te nemen.

Een extra uitstrijkje is ook mogelijk wanneer u klachten heeft zoals:

  • tussentijds bloedverlies; 
  • bloederige afscheiding of bloedverlies na gemeenschap.

Wat wordt er onderzocht?

Het laboratorium onderzoekt:

  • de kwaliteit van de uitstrijk. Als het uitstrijkje niet de juiste typen en hoeveelheid cellen bevat om te kunnen beoordelen, wordt de uitslag van het onderzoek onvoldoende betrouwbaar. Na zes weken wordt er dan een herhalingsonderzoek uitgevoerd. 
  • eventuele afwijkingen in de cellen. We beoordelen de cellen op afwijkingen die kunnen wijzen op mogelijke voorstadia van baarmoederhalskanker. Deze afwijkingen worden gecodeerd. Daarnaast geven we een advies voor herhaling van het uitstrijkje.

High risk HPV-test

Het uitstrijkje kan ook getest worden op het HPV-virus (Humaan Papilloma Virus). Verschillende typen van dit virus kunnen baarmoederhalskanker veroorzaken. Deze test kan uw arts voor u aanvragen. Voor meer informatie over HPV kunt u terecht bij het RIVM.

Wanneer krijg ik de uitslag?

Het laboratorium heeft vijf tot tien werkdagen nodig om een uitstrijkje te beoordelen. U krijgt de uitslag via uw huisarts of specialist.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Pathologie
088 624 31 10 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
pathologie@isala.nl.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 6416

Gerelateerde folders