Contact
  1. 6433-Liesbreuk-kinderen

 

Een aantal van onze urologen is gespecialiseerd in kinderurologie. Zij behandelen kinderen met algemene urologische problemen, en kinderen met een aangeboren of veel voorkomende afwijkingen aan urinewegen en/of geslachtsorganen. Hier vindt u informatie over een liesbreuk bij kinderen en de behandeling ervan.

Liesbreuk

Liesbreuken komen zowel bij jongens als bij meisjes voor. Een liesbreuk is een opening in het lieskanaal. Vóór de geboorte, tijdens de ontwikkeling van het kind in de baarmoeder, stulpt het buikvlies vingervormig uit: bij jongens in het balzakje en bij meisjes in de grote schaamlippen. Bij jongens hoort de verbinding tussen buikholte en de balzak zich daarna te sluiten en bij meisjes de verbinding tussen buikholte en schaamlippen. Een liesbreuk ontstaat als het uitstulpen van het buikvlies tijdens de groei in de baarmoeder niet goed verloopt. Het lieskanaal blijft dan open.

Het grote gevaar van een liesbreuk bij jonge kinderen is dat de inhoud van de buikholte (bijvoorbeeld een stukje darm) in de breuk komt, waarna de bloedvoorzienig van de breukinhoud afgeklemd raakt. Dit gaat veelal gepaard met flinke pijn. Dit is een acute situatie waarbij snel, vaak operatief, behandeling nodig is.

Behandeling

Wij adviseren om liesbreuken te laten opereren in een niet-acute situatie. Als het een acute situatie (pijnlijke afklemming) betreft, is meestal wel direct operatief ingrijpen noodzakelijk.

Het is afhankelijk van de verwijzing of de patiënt wordt doorverwezen naar de uroloog, chirurg of kinderarts van Isala.

Speciaal spreekuur voor kinderen

De polikliniek Kinderurologie heeft een speciaal spreekuur voor kinderen. Hiervoor kunt u zowel bij Isala als in Isala Diaconessenhuis te Meppel terecht. Voor een afspraak op deze polikliniek heeft u een verwijzing van de huisarts nodig.

Voor kinderen die hun plas niet kunnen ophouden (incontinent zijn voor urine) is er een aparte polikliniek: de Plaspoli. Hier werken onze urologen samen met een verpleegkundige, die gespecialiseerd is in de begeleiding van kinderen met plasproblemen.

Wanneer bij kinderen een operatie noodzakelijk is, komen ze voor opname in het ziekenhuis. Ze liggen dan op de kinderafdeling van Isala Zwolle.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Urologie
088 624 27 40 (bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
info.urologie@isala.nl  

Meppel

Urologie
088 624 96 33 (bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 31 oktober 2022 / 6433