Contact
  1. 7017-Diabetes mellitus type 1

​Diabetes mellitus type 1 is een ziekte waarbij de alvleesklier steeds minder insuline aan maakt. Insuline is het hormoon dat glucose (suikers) vervoert uit het bloed naar de lichaamsweefsels, bijvoorbeeld spieren en organen. De cellen in de alvleesklier die insuline maken, worden bij diabetes mellitus type 1 afgebroken als gevolg van een auto-immuunziekte. Zonder insuline is de glucosewaarde in het bloed te hoog. Langdurig hoge bloedglucosewaarden kunnen leiden tot schade aan ogen, nieren en zenuwen. Bij een langdurig en ernstig tekort aan insuline kan het bloed ‘verzuren’, dit is een levensgevaarlijke situatie.

Het is daarom noodzakelijk om insuline onder de huid te spuiten, met een insulinepen of een insulinepompje. Het dagelijks meten van bloedsuikerwaarden is nodig om de insuline af te stemmen op voeding en activiteiten.

Symptomen

Symptomen van niet-behandelde diabetes mellitus type 1 kunnen zijn:

  • veel dorst en vaak plassen;
  • afvallen zonder reden;
  • ziek en beroerd gevoel;
  • wazig zien;
  • misselijk zijn of overgeven.

Behandeling

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het toedienen van insuline bij diabetes mellitus type 1, namelijk via een insulinepen of een insulinepompje. Samen met uw behandelend arts en diabetesverpleegkundige wordt een keuze gemaakt wat het beste bij u past.

Insulinepen

De insulinepen heeft een vulling met insuline met een dun naaldje. De beste plaatsen om te injecteren zijn de bovenkant van de bovenbenen, onderbuik, billen en bovenarmen. Met een insulinepen wordt gebruik gemaakt van verschillende soorten insuline: langwerkende insuline en kortwerkende insuline.

Insulinepomp

Een insulinepomp geeft continu kortwerkende insuline af via een dun buisje onder de huid. Het voordeel ten opzichte van de insulinepen is dat er meer mogelijkheden zijn om de insuline aan te passen. Het nadeel kan zijn dat je altijd iets aan je lichaam hebt, wat in de weg kan zitten.
In zeer uitzonderlijke gevallen is een inwendige insulinepomp de enige oplossing om de bloedsuikerwaarden te regelen. Diabetescentrum Isala is een van de weinige ziekenhuizen in de wereld die deze behandeling aanbiedt.

Soorten insuline

Er zijn verschillende soorten insuline, kortwerkende en langwerkende insuline. Insulinesoorten die snel in het bloed opgenomen worden, werken snel en kort. De totale werking van deze soort is ongeveer drie a vier uur, het effect is het sterkste (piekwerking) na anderhalf uur. Deze vorm van insuline wordt voor de maaltijd gebruikt, zodat deze gelijk loopt met de bloedsuikerpiek na een maaltijd. Voorbeelden van kortwerkende insuline zijn:

  • insuline aspart (Novorapid);
  • insuline lispro (Humalog);
  • insuline glulisine (Apidra).

Insulinesoorten die langzaam in het bloed worden opgenomen, worden ook langzaam aan het lichaam afgegeven. Dit is nodig zodat alle cellen in het lichaam energie kunnen opnemen. Deze insulinesoort wordt één tot twee keer per dag ingespoten. Voorbeelden van langwerkende insuline zijn:

  • insuline protamine (Insulatard);
  • insuline detemir (Levemir);
  • insuline glargine (Lantus).

Insulinetherapie moet individueel afgestemd worden. Dit hangt onder andere af van het gewicht, de voeding en beweging.

Diabetescentrum

Tot op heden is er nog geen genezing mogelijk voor type 1 diabetes mellitus. Wel wordt er steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de behandeling van diabetes, ook het Isala Diabetescentrum speelt hierin een rol. Het Isala Diabetescentrum is één van de grootste behandelcentra in Nederland voor diabetes mellitus (type 1 en type 2) en beschikt over een multidisciplinair team met veel kennis van de behandeling en begeleiding van mensen met type 1 diabetes mellitus. Binnen dit centrum wordt gebruik gemaakt van de mogelijkheid voor een IDEAAL jaarcontrole, een gestructureerde jaarcontrole met alle afspraken op één dag. 

We kunnen makkelijk overleggen omdat diabetesartsen, diabetesverpleegkundigen, podotherapeuten en diëtisten op één afdeling werken. Zo bieden wij u de juiste zorg op maat en u heeft uw hele behandelteam op één plek.
We beschikken over up-to-date kennis over behandelmogelijkheden bij type 1 diabetes mellitus, bieden geïntegreerde zorg wanneer patiënten ook andere gezondheidsproblemen hebben en werken nauw samen met uw huisarts.

Meer informatie

Diabetesfonds
https://www.diabetesfonds.nl/home

Diabetesvereniging Nederland
https://www.dvn.nl/

JDRF
https://www.jdrf.nl/

Diabetestype1
https://www.diabetestype1.nl/

Laatst gewijzigd 7 oktober 2022 / 7017

Gerelateerde folders