Contact
  1. 7039-Hartrevalidatie (PID): H3 Het hartrevalidatieprogramma

Patiënten Informatie Dossier

Het hartrevalidatieprogramma

De hartrevalidatie bestaat uit een beweegprogramma en workshops. De verpleegkundige bespreekt samen met u welke workshops aansluiten bij de doelen die u wilt behalen. De fysiotherapeut overlegt met u, aan de hand van de uitslag van de fietstest, in welke beweeggroep u het beste past om uw doelen te behalen. Hieronder kunt u lezen hoe het beweegprogramma is opgezet en vervolgens welke workshops er aangeboden worden.

3.1 Beweegprogramma

U gaat starten met het beweegprogramma van de hartrevalidatie.
Tijdens het beweegprogramma staat uw doel centraal. U wilt misschien uw conditie verbeteren, het vertrouwen in uw lichaam terugwinnen, uw leefstijl aanpassen of weten waar uw grenzen liggen in het bewegen. U wordt geplaatst in een revalidatiegroep die het beste aansluit bij uw persoonlijk(e) doel(en). De revalidatiegroep bestaat uit maximaal 8 personen.

Belang van bewegen

Er zijn diverse risicofactoren voor het krijgen van hart- en vaatziekten. Zoals u hiervoor al hebt kunnen lezen, draagt voldoende bewegen bij aan het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten.

Bewegen is goed, meer bewegen is beter:

Bewegen is goed, meer bewegen is beter

Hoe intensief beweeg jij?

Beginnen met bewegen levert het grootste gezondheidsvoordeel op: 

Gezondheidsvoordeel

Naarmate de intensiteit van bewegen toeneemt gaan hartslag, ademhaling en energieverbruik verder omhoog:

Intensiteit van bewegen

Kleedruimte

Er zijn kleedruimtes waar u zich kunt omkleden en na de training kunt douchen als u dit wenst. Bewaar waardevolle spullen in de aanwezige kluisjes.

Training

De training wordt gegeven onder begeleiding van de fysiotherapeut. De duur van iedere training is inclusief rustmomenten en uitloop na de training (voor omkleden, douchen, etc.) in totaal 60-90 minuten.

Tijdens de training

  • Draag kleding waar u prettig in kunt bewegen en waarin getranspireerd mag worden. Het hoeft niet per se sportkleding te zijn.
  • Draag schoon schoeisel waar u prettig in kunt bewegen.
  • Neem een handdoek en een flesje met water mee.

3.2 Workshops

Het hartrevalidatieprogramma biedt verschillende workshops aan. U heeft samen met de verpleegkundige doelen opgesteld om tijdens de revalidatie aan te gaan werken. U kunt workshops volgen die passen bij uw doelen. Een workshop is een korte en praktische eenmalige bijeenkomst. Dit kan een digitale bijeenkomst zijn of een bijeenkomst in het Harthuis. Meestal kunnen naasten ook deelnemen aan de workshops. Zij voelen zich soms ook onzeker, machteloos of somber na wat er met u is gebeurd.

  • U leert zichzelf te motiveren om bijvoorbeeld gezonder te gaan eten en drinken.
  • U krijgt informatie en praktische tips die u kunt toepassen in uw dagelijks leven.
  • De informatie over de workshops die u volgt krijgt u na afloop van de bijeenkomst digitaal toegestuurd. Zo kunt u deze op een later moment nog eens doorlezen.
  • Vragen n.a.v. de workshop kunt u stellen aan de verpleegkundige tijdens de training of op andere contactmomenten.

3.2.1 Hart- en vaatziekten

In deze workshop wordt uitleg gegeven over wat een hart- of vaatziekte is. We bespreken hoe u hier mee om kunt gaan. Wat gebeurt er in het lichaam als u een hart- of vaatziekte heeft? Soms kan het jarenlang duren voordat mensen er wat van merken.

Iedereen kan een hart- of vaatziekte krijgen. Er zijn oorzaken die de kans op zo’n ziekte vergroten. Wij noemen dat risicofactoren. Die bespreken wij ook. Risicofactoren zijn onder andere: roken, een hoge bloeddruk, een hoog cholesterol, diabetes, overgewicht en veel stress. Aan sommige oorzaken kunt u niets doen. Andere risicofactoren kunt u zelf wel kleiner maken.

Voor de behandeling van een hart- of vaatziekte gebruikt u vaak medicijnen. Medicijnen zijn nuttig, maar werken bij iedereen anders. We bespreken welke medicijnen u precies gebruikt of gaat gebruiken en hoe medicijnen ervoor zorgen dat klachten verdwijnen of verminderen. Medicijnen kunnen ook bijwerkingen geven. Helaas zijn niet alle bijwerkingen te vermijden en zult u ze soms moeten accepteren.

In deze workshop wordt ook over zelfmanagement gesproken. Dan gaat het vooral over hoe u uw ziekte kunt inpassen in uw dagelijkse leven. Samen met de verpleegkundige, arts, huisarts en uw naasten zoeken we naar de beste manier hoe u op een gezonde manier wilt leven, mét de ziekte. Daarbij is er ook aandacht voor mogelijk optredende klachten in de toekomst en hoe u hier mee om kunt gaan.

3.2.2 Gezonde voeding

Meestal is gezond eten onderdeel van uw behandeling van een hart- of vaatziekte. Gezond eten draagt bij aan goede zorg voor uw lichaam en geeft een fitter gevoel. Maar wat is gezond eten en hoe krijgt u het voor elkaar om echt gezonder te gaan eten en drinken? In de workshop wordt er door de diëtist voorlichting gegeven over goede voeding bij hart- en vaatziekten en krijgt u praktische tips om uw eetgewoonte te veranderen. De diëtist helpt u zo te herkennen of u een gezond voedingspatroon heeft en hoe u dit makkelijk kunt veranderen. Als het om gezonde voeding en drinken gaat, is er veel mogelijk, ook voor u. Er zijn altijd producten bij die aansluiten bij uw wensen én gezond zijn.

Tijdens de workshop komt onder andere aan de orde:

  • wat is gezonde voeding en waarom is het gezond?
  • wat zijn basisvoedingsmiddelen en hoe haalt u daaruit alle voedingsstoffen die u lichaam nodig heeft?
  • hoe zit het nu met gezonde en ongezonde vetten en cholesterol?
  • waarom zijn vezels in voeding belangrijk?
  • hoe komt u te weten of u te veel zout eet?
  • hoe kunt u lekker eten met minder zout?
  • welke keuzes kunt u maken om producten met minder suiker te eten?
  • hoe kunt u per maaltijdmoment bewust gezonde keuzes maken?
  • hoe kunt u uw eten op smaak brengen zonder ‘pakjes en zakjes’? Zelf kruiden toevoegen in uw eten is lekker en wordt ook heel eenvoudig met een kruidenoverzicht.
  • hoe kunt u goede voeding herkennen als u in de supermarkt loopt?

Als u goed etiketten kunt lezen, dan kunt u bewust boodschappen doen. Maar hoe herkent u dan gezonde en ongezonde ingrediënten? Is de keuze voor ‘light’ producten en producten met een keurmerk (‘vinkje’) op de verpakking altijd een goede keuze?

3.2.3 Verwerking

In ieders leven vinden ingrijpende gebeurtenissen plaats. De ernst ervan, maar ook de hoeveelheid gebeurtenissen verschillen. Meestal kunnen we er goed mee omgaan, het hoort bij het leven. Soms is een gebeurtenis ineens teveel, een gebeurtenis die totaal onverwacht is en uw leven op z’n kop kan zetten. Dat komt ook voor bij een hart- of vaatziekte. Vragen die mensen dan hebben, zijn bijvoorbeeld:

  • ik voel me angstig. Wat als er weer wat met mij gebeurt?
  • kan ik nog wel werken?
  • ik durf niet goed naar bepaalde plaatsen te gaan of andere leuke dingen buitenshuis te doen. Hoe kan ik voorkomen dat ik steeds thuis blijf zitten?
  • er zijn periodes dat ik me somber voel. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik dat gevoel kwijtraak?

Deze vragen kunnen ineens en tegelijk op u afkomen en u allerlei emoties geven zoals angst, verdriet en irritatie. Het verwerken van de ingrijpende gebeurtenis (bijvoorbeeld een hartinfarct, hartoperatie of hartritmestoornis) is belangrijk om weer grip op uw leven te krijgen.
Verwerken is een proces om dat wat gebeurd is een plek te geven. De heftigheid van emoties neemt langzaam af, totdat u weer ‘de oude’ bent. Dat is voor iedereen verschillend, soms duurt het dagen tot weken, soms maanden. Verwerken hoort erbij en is normaal.
Soms kan de angst ook toenemen. U gaat dan bijvoorbeeld steeds opletten of er iets mis is met uw lichaam en voelt van alles. U ziet op tegen de toekomst en bent somber. In de workshop besteden we hier aandacht aan.

3.2.4 Gezonde leefstijl

Iedereen heeft een bepaalde gewoonte als het gaat om voeding en beweging. Het is moeilijk om gewoontes die al lang bestaan te veranderen, soms ook als het gaat om gezond eten en bewegen. Dat valt niet altijd mee. U kunt er iets voor doen en iets voor laten. De workshop gaat niet over voeding en bewegen zelf. U krijgt niet te horen wat u moet eten en hoe u moet bewegen. Het gaat om wat u kunt doen en wat bij u past om een gezonde leefgewoonten in uw dagelijkse leven in te passen, zodat u zich daarbij goed voelt. Als u weet wat u kunt doen, is het veranderen van uw leefstijl makkelijker en de nieuwe gezonde manier van leven ook beter volhouden.

3.2.5 Hanteren van stress

Een stressreactie is een belangrijke reactie, nodig om te kunnen overleven. Wij kunnen daardoor bijvoorbeeld snel reageren bij gevaar door te vluchten. Na een dergelijke reactie kan het lichaam dan weer ontspannen. U kunt ook stress ervaren die niet afneemt, maar langer duurt. Deze stress kan uiteindelijk klachten geven, zoals moe zijn, slecht slapen en pijn hebben. Het kan ook uw bloeddruk verhogen en hart- en vaatziekten steeds erger maken.

Verder kunt u het ook merken aan uw gedachten. U kunt bijvoorbeeld veel piekeren en bepaalde dingen moeilijk loslaten. Het ervaren van veel stress voor langere tijd komt regelmatig voor. Uit onderzoek blijkt dat er een verband is tussen stress en gezondheid. Stress verlaagt de weerstand.

Een goede weerstand is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat uw lichaam zich goed kan afweren tegen ziekteverwekkers van buitenaf, zoals virussen, bacteriën, schimmels en parasieten. Wanneer u een lage weerstand heeft, werkt uw afweersysteem niet goed. U bent niet sterk genoeg voor ziekteverwekkers en wordt daarom eerder ziek.

In deze workshop geven wij u meer uitleg over hoe stress werkt. Ook leert u wat bij u persoonlijk een rol speelt in het ontstaan van stress.

3.2.6 Psychosociale gevolgen

Een hart- of vaatziekte hebben, kan veel met u en uw omgeving (naasten) doen. Hoewel ieder mens op zijn eigen manier reageert op ingrijpende gebeurtenissen, heeft bijna iedereen wel behoefte aan informatie en steun van mensen uit de omgeving. De hart- of vaatproblemen hebben ook invloed op het leven van uw naasten; uw partner, naaste familie en vrienden, en soms ook de kinderen. Zij kunnen zich ook onzeker, machteloos of somber voelen na wat er met u is gebeurd.

Tijdens de workshop gaan we in gesprek over wat u van uw omgeving nodig heeft om zo goed mogelijk weer te herstellen. Maar ook: wat heeft de omgeving van u als patiënt nodig om (weer) vertrouwen te hebben dat het goed gaat? De maatschappelijk werker kijkt samen met u wat er speelt en hoe u het beste geholpen kunt worden.

3.3 Cursussen

U bent bezig met het revalidatieprogramma of heeft deze net afgerond. De workshops ‘Hanteren van stress’ en ‘Gezonde leefstijl’ die u gaat volgen of heeft gevolgd, zijn misschien voor u voldoende om mee verder te kunnen. Maar het kan ook zijn dat u een extra cursus wilt volgen om te leren hoe u de informatie die u heeft gekregen in uw dagelijkse leven toe kan passen. Dit wordt besproken nadat u de workshop heeft gevolgd.

U kunt de onderstaande cursussen volgen:

  • Cursus ‘Hanteren van stress’
  • Cursus ‘Volhouden gezonde leefstijl’
Laatst gewijzigd 6 december 2022 / 7039