Contact
  1. 7040-Hartrevalidatie (PID): H4 Zelfmanagement

Patiënten Informatie Dossier

4. Zelfmanagement

Uw ziekte kan veel van u vragen. Daardoor kunt u misschien niet meteen uw leven weer oppakken zoals u dat graag zou willen. U vraagt zich misschien wel af: ‘Hoe nu verder, wat kan en mag ik straks nog?’ Sommige dingen kunt u al wel weer doen, andere dingen nog niet of lukken helemaal niet meer. Het is belangrijk om hierover na te denken en het te bespreken met uw arts en andere zorgverlener(s). Samen met de verpleegkundige, arts, huisarts en uw naasten zoeken we naar de beste manier hoe u op een gezonde manier wilt leven. U heeft daarin zelf een actieve rol, wij helpen u daarbij. Wij moedigen het aan dat u zelf bepaalt hoe u uw ziekte in uw dagelijkse leven kunt inpassen. Wij noemen dat ook wel zelfmanagement.
Daarbij gaat het niet alleen over goed kunnen omgaan met de ziekte en de gevolgen daarvan. Maar vooral ook over een goed leven hebben mét de ziekte. Hoe kan de ziekte ingepast worden in uw dagelijkse leven. Als u zelf nadenkt over hoe dat het beste kan en welke steun u daarin van ons nodig heeft, wordt het makkelijker het leven te leiden zoals u dat het liefste wilt doen.

Reanimatiecursus voor familie/naaste

Wat kunt u doen als uw naaste (opnieuw) wordt getroffen door een hartstilstand? Of als iemand in uw kring hartklachten krijgt? Het is mogelijk om een reanimatiecursus te volgen. Kijk op: https://www.hartstichting.nl/reanimatie/leer-reanimeren. Door uw woonplek of postcode in te vullen, kunt u zien wat voor u de dichtstbijzijnde plek is waar een reanimatiecursus aangeboden wordt en wat de kosten daarvan zijn. Sommige zorgverzekeraars vergoeden een reanimatiecursus.

Laatst gewijzigd 6 december 2022 / 7040